Articole interesante:

Buze crapate – Cauze si tratament

Aflate intr-o zona expusa fara posibilitate de a fi in permanenta protejate, buzele ajung sa se crape la schimbarile de temperatura. Acestea pot crapa foarte usor si pot ajunge sa ne usture, mai ales dupa expunerea prelungita la soare, frig sau vant. Putem resimti usor acest lucru dupa calatorii sau plimbari sustinute in aer liber sau chiar dupa practicarea unui sport.

Factori care cauzeaza craparea buzelor

Unul dintre motivele pentru care buzele sunt mai expuse la crapare decat pielea din alte zone ale corpului, este faptul ca buzele nu au glande sebacee, producatoare de substanta grasa. Ramanem, astfel, automat, fara protectia pe care substanta grasa o confera pielii in mod normal.

Vremea calda sau cea cu vant usuca pielea, frigul fiind responsabil pentru circulatia proasta a sangelui in partile expuse ale corpului nostru. Daca ne umezim in permanenta buzele, rezultatul la care vom ajunge nu va fi nicicum cel scontat. Motivul este unul simplu. Desi umezirea permanenta a buzelor lasa impresia de hidratare este bine sa stim ca saliva irita aceasta zona foarte sensibila, ducand la o uscare si mai rapida. Uneori cauza principala a craparii buzelor este deficitul de vitamina B. In aceste situatii este recomandata o dieta cu alimente bogate in vitamina B precum cerealele integrale, legumele si fructele proaspete, nucile.

Daca observam tendinta de crapare a buzelor mai ales daca acestea sunt deja foarte uscate, este bine sa le protejam cu o alifie sau balsam de buze inainte de a iesi din casa. Balsamul de buze sau alifia speciala trebuie aplicate cat mai des, mai ales dupa ce va spalati, beti sau mancati. Vara sau in zilele insorite, este recomandata utilizarea cremelor speciale pentru buze sau alifiilor cu efect de filtrare a luminii solare.

Desi suntem obisnuiti sa consideram rujul doar ca fiind un potentator al frumusetii, este bine sa stim ca si el poate avea efect de protectie impotriva uscarii buzelor, cu singura conditie ca acesta sa nu ramana pe buze pentru o perioada foarte lunga (cazul rujurilor foarte rezistente) sau sa-l reimprospatam din cand in cand. Se recomanda cumpararea rujurilor cu calitati hidratante.

Iarna, din pricina incalzirii centrale, pielea si buzele se usuca foarte usor si in incaperile de locuit. Astfel, se recomanda umidificarea aerului cu vase de apa situate in zonele cu incalzire (calorifere).

Cum tratam buzele uscate si crapate?

Pentru tratarea buzelor uscate vaselina este foarte eficienta. Ungeti buzele cu un start subtire de vaselina si lasati minim doua minute sa actioneze. Apoi indepartati vaselina si pielea moarta cu un prosop moale si umed, putin incalzit, sau cu o periuta de dinti foarte moale utilizata strict in acest scop, umezita in prealabil in apa calda.

Uleiul de masline este si el foarte eficient, avand calitati de hidratare si calmare a durerilor cauzate de uscarea si craparea buzelor. Se aplica la nivelul buzelor un strat subtire, repetandu-se tratamentul de doua, trei ori pe zi.

Apa de trandafir amestecata cu o cantitate identica de glicerina cu care se tamponeaza buzele de trei ori pe zi, are si ea efecte calmante si reduce iritatia provocata de uscare si crapare. Aceleasi efecte benefice il pot avea si capsulele de vitamina E aplicate direct pe buze sau amestecurile de ulei de trandafir (doua picaturi) cu ulei vegetal (masline sau migdale dulci).

Daca leziunile nu se vindeca in maxim o saptamana sau zona afectata capata o crusta supurenta este recomandat un control medical.

O parere

  1. incintator articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.