Articole interesante:

Reumatismul | Tratament naturist in sezonul rece

Stim cu totii ca fiecare schimbare climatica aduce cu sine si transformari de diferite maniere la nivelul organismului uman. Exista persoane care intampina dificultati in a suporta transformarile aduse de primavara si toamna din pricina shimbarilor bruste de temperatura, altele care suporta greu frigul ori caldura excesiva.

Sezonul rece vine, in general, cu boli ale aparatului respirator, dar si afectiunile organelor aparatului locomotor sunt agravate de scaderea temperaturii.Vom incerca sa vorbim putin despre reumatism, aceasta boala fiind una dintre bolile care fac iarna sa fie putin mai greu de suportat.

Ce este reumatismul?

Reumatismul este definit ca fiind denumirea generala pentru o serie de afectiuni ale organelor aparatului locomotor, in mod particular ale articulatiilor si ale tesuturilor inconjuratoare manifestate prin diferite dureri si tulburari influentate de factorii climatici. Bolile reumatice sunt foarte raspandite, afectand peste 80% din populatia peste 70 de ani.

Tipuri de reumatism

Reumatismele articulare cuprind doua grupe de afectiuni si anume artritele (reumatismele inflamatorii si infectioase) si artrozele (reumatisme degenerative). Sa aruncam o privire asupra artrozelor.

Artroza este o afectiune degenerativa a sistemului articular manifestata clinic cu dureri articulare, tumefactie, limitarea miscarilor, osteoporoza, elemente productive (osteofitoza). Boala are un mers cronic progresiv, factori precum frigul, umezeala, efortul sustinut, infectia de focar etc putand reactiva procesul inflamator si reacutiza simptomatologia.

Se manifesta prin dureri la nivelul genunchilor, senzatia de intepatura in articulatii, blocarea dureroasa a salelor cand bolnavul se ridica de pe scaun, senzatia de scurtare a tendoanelor, dureri cu caracter de tragere, furnicaturi la nivelul membrelor, in special a gambelor, crizele de dureri reumatice alterneaza cu perioade de diaree, dureri in coccis (osul terminal al coloanei vertebrale), tibie (osul gambei), calcai, durerile coccigiene se amelioreaza dupa urinare, durerile de la nivelul calcaiului se amelioreaza la mers, senzatia de arsura resimtita la nivelul coloanei vertebrale si al membrelor, durerile lombare se amelioreaza in decubit dorsal (culcat pe spate).

Tratament naturist pentru reumatism, in special in sezonul rece

Un mare numar de bolnavi de reumatism cronic degenerativ recurge la tratamente naturiste din pricina efectelor secundare, uneori foarte severe ale medicatiei alopate antiinflamatoare (ulcere, leucopenie, alergodermie etc). Sunt indicate in primul rand remediile homeopate, urmand ca plantele sa se foloseasca ca aplicatii locale. Se utilizeaza in general plantele cu actiune diuretica si detoxifianta.

Mesteacanul este utilizat pentru efectul sau diuretic si de eliminare a acidului uric, scazand uricemia, precum si la scaderea colesterolului sanguin. Se utilizeaza atat frunzele cat si matisorii de mesteacan, scoarta si seva, efectul scontat fiind obtinut in aceeasi masura din toate acestea. Se prepara infuzie din 30-40 de grame de frunze la un litru de apa fiarta, la care se adauga un gram de bicarbonat de sodiu cand apa a ajuns la 40 de grame. Se vor servi 2-3 cani pe zi.Seva se poate consuma ca atare, 100 de grame pe zi.

Canepa se administreaza ca infuzie, preparata din 20 de grame de seminte sau frunze la un litru de apa, din acesta urmand sa se bea 2-3 cani pe zi. Actioneaza in calmarea durerilor din reumatismul cronic.

Levantica are actiune diuretica, sudorifica si de calmare a durerilor reumatice. Se foloseste ca infuzie obtinuta din 15-30 grame de flori la un litru de apa cantitatea urmand sa se consume in timpul unei zile.este recomandata in special bolnavilor reumatici care prezinta vertije, dureri de cap, migrene.

In fazele incipiente ale bolii, cei afectati de reumatism pot preveni puseele evolutive si prin tratament balnear. Curele balneare trebuie alese judicios, bolnavul nu trebuie sa schimbe statiunile daca o anume statiune l-a ajutat foarte mult.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *