Articole interesante:

Tipuri de cancer

a) Cancer gastric

Foarte des intalnit, acest tip de cancer afecteaza peretii si tesutul stomacului. Cancerul gastric apare mai des la persoanele in varsta, aceste persoane avand o sansa mare de vindecare, daca cancerul gastric este detectat la timp.

Cauzele principale care ar putea duce la aparitia acestui tip de cancer este consumul de preparate prajite (mai ales prajite in gratar, cu mult ulei), mancaruri afumate, mult alcool, fumatul excesiv de tigari.

b) Cancerul Esofagian

Acest tip de cancer afecteaza esofagul. Esofagul este „mijlocul de transport” al mancarii/bauturii prin gat spre stomac; mai exact, esofagul este un pachet de muschi care se contracta si se destind, ajutand la deplasarea bolului alimentar pentru procesare in stomac. Daca primele semne de cancer apar la celulele din interiorul esofagului, mai exact, partea superioara si medie a acestuia, acestea sunt primele simptome care declanseaza cancerul de tip carcinom. Daca celulele din partea partea inferioara a esofagului sunt afectate, atunci simptomele apartin unui cancer de tip adenocarcinom.

Ambele tipuri de cancer esofagian pot fi periculoase pentru celelalte organe interne, deoarece celulele canceroase nu sunt limitate doar la esofag ci se pot raspandi si la organele din jur, ajungand chiar la creier. Tratamentul ambelor tipuri de cancer esofagian este acelasi.

Cateva posibile cauze ale aparitiei acestui tip de cancer:

– ingerarea de substante toxice si acide;

– consumul excesiv de alcool si tutun;

– varsta inaintata (de obicei peste 60 ani);

– ignorarea iritatiilor aparute la nivelul intern al gatului, etc;

c) Cancerul de col uterin

Tip de cancer aparut atunci cand celulele aflate in zona colului uterin devin cangerigene. Acest tip de cancer evolueaza lent, circa 11-15 ani, fiind vindecabil daca este depistat din timp.

d) Cancerul colorectal

Acest tip de cancer afecteaza celulele aflate in partea terminala a intestinului gros, in colonul propriu-zis si in partea inferioara care leaga colonul de rect.  Mai exact, in interiorul peretilor colonului apar niste umflaturi necanceroase care devin cancerigeni dupa o perioada. Simpla depistare a acestor umflaturi, din timp, poate salva pacientul, vindecandu-l complet.

e) Cancerul laringian

Acest tip de cancer afecteaza zona laringelui. Printre primele simptome aparute se numara: raguseala si modificarea vocii (datorita faptului ca corzile vocale sunt afectate), dificultati in a respira, dificultati in a inghite mancarea. Intr-un final, daca acest tip de cancer nu este tratat, celulele cancerigene invadeaza toate organele corpului, ducand intr-un tarziu, la moarte.

f) Leucemia
Leucemia este un tip de cancer care afecteaza celulele sangvine. Odata ce anumite celule ale corpului sunt afectate, corpul continua sa produca acest tip de celule, raspandindu-le in tot organismul.

g) Cancerul mamar

Acest tip de cancer afecteaza celulele ce alcatuiesc tesutul mamar. Prin procesu de inmultire, celulele canceroase devin tumori maligne (rele) sau tumori benigne (bune). Celulele tumorilor maligne se pot raspandi in tot corpul, pe calea sangvina, ajungand in alte organe, unde pot crea metastaze (mici tumori secundare).

h) Melanomul

Melanomul este considerat ca cel mai grav tip de cancer care afecteaza pielea. Melanomul survine atunci cand celulele care asigura pigmentul pielii incep sa se inmulteasca necontrolat, ducand la melanom cutanat.

Melanomul poate afecta zona ochilor, tractul digestiv, pe orice suprafata a pielii, putandu-se raspandi in diverse organe ale corpului, in care creeaza metastaze (mici tumori).

i) Cancerul oral

Acest tip de cancer nu prezinta simptome in primul stadiu al bolii. Printre simptomele acestui tip de cancer pot fi enumerate cateva:

– leucoplazia: pete albe care apar pe mucoasa cavitatii bucare, pete laptoase, de diverse dimensiuni;

– eritroplazie: pete rosii, conturate neregulat, care apar pe mucoasa bucala, iritand zona;

– tip lichen: placi albe uniformizate ca niste mici ciuperci, pe suprafata mucoasei;

j) Cancerul osos

Acest tip de cancer afecteaza sistemul osos. Poate fi de mai multe tipuri:

– osteosarcomul: afecteaza oasele care sunt in dezvoltare si tesuturile adiacente noi;

– condrosarcomul: afecteaza cartilagiile si oasele moi;

– sarcomul Ewing: afecteaza tesutul nervos din maduva osoasa;

– Paget: dezvoltarea anormala a celulelor osoase noi;

k) Cancerul de prostata

Acest tip de cancer mareste prostata, ingustand tractul urinar, facand dificila si dureroasa urinarea. Nevoia de a urina este mai frecventa si apar tulburari ale eliminarii urinei.

l) Cancerul pulmonar

Acest tip de cancer apare atunci cand celulele din interiorul plamanilor se multiplica anormal. Cu precadere, cancerul pulmonar apare la persoanele care fumeaza excesiv, dar si la persoanele care lucreaza in medii nocive (in industrie, aspirand in plamani gaze de eşapament, azbest, alte fibre sintetice).

Tipuri de cancer pulmonar:

– cu celule mici;

– cu celule mari;

– mezoteliom: aparut in urma expunerii plamanilor la toxicitatea azbestului;

– tumora carcinoida: celulele neuroendocrine care produc hormoni sunt afectate;

m) Cancerul testicular

Acest tip de cancer apare atunci cand celulele devin cancerigene de tip seminom. Cateva dintre simptomele cancerului testicular sunt:

– prezenta unei umflaturi sau intarituri a unuia dintre testicule;

– durere excesiva sau lipsa oricarei dureri in partea vatamata;

– acumulare de lichid in sacul testiculului;

– o crestere/descrestere a marimii testiculului;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *