Articole interesante:

Turmericul (curcuma) – Top 10 beneficii

Turmericul este unul dintre cele mai des întâlnite condimente din bucătăria indiană, care și-a făcut loc în bucătătiile a milioane de persoane, este una dintre cele mai importante ierburi din punct de vedere al proprietăților medicale, existând mii de articole științifice care documentează capacitățile sale.

turmeric

Mai exact, datorită compusului activ din compoziția turmericului (curcumina), condimentul obținut din planta Curcuma longa, specifică țărilor din Asia de Sud-Est, este printre cele mai studiate plante cu proprietăți farmacocinetice.

Ce trebuie să știi despre Turmeric și curumină

Deși numeroase studii atestă proprietățile medicale ale curcuminei, consumul de turmeric simplu nu ajută foarte mult, fiind necesară utilizarea sa în combinație cu piperul.

Mai exact, studiile pe animale și subiecți umani sănătoși arată că turmericul, (curcumina) nu poate fi folosit din cauza rapidității prin care acesta este absorbit și eliminat de ficat.

Totuși, cercetătorii au descoperit că există un mod prin care biodisponibilitatea substanței active în organism poate fi crescută, în cazul în care curcumina este utilizată în combinație cu piperul, a cărui substanță activă (piperina) este un cunoscut inhibator al funcțiilor de eliminare a substanțelor din ficat.(1). Totuși, un consum foarte ridicat de piper poate și efecte negative, tocmai din cauza faptului că piperina reduce capacitatea ficatului de a elimina substanțele toxice.

Iată care sunt 10 dintre bolile și afecțiunile pe care turmericul te poate ajuta să le previi:

1. Poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer

Numită boala secolului XXI, cancerul este una dintre bolile asupra cărora oamenii de știință și-au îndreptat atenția tot mai mult în ultimele decenii, iar în anumite instanțe, turmericul s-a dovedit a fi un ingredient ce poate ajuta la prevenirea acestuia.

Conform unor studii publicate de Cancer Reasearch UK, substanța activă din turmeric,curcumina (nummită și metan difuoroil) are proprietăți anticancerigene, testele arătând că substanța ar putea opri schimbările precanceroase din organism, înainte ca acestea să devină cancerigene, în special în ceea ce privește celulele ce produc cancerul la sân, cancerul intestinal, cel de stomac sau cancerul de piele. (2).

2. Ajută la ameliorarea sau prevenirea simptomelor bolii Alzheimer

Printre numeroasele beneficii ale turmericului se numără și propritățile sale antiinflamatoare care ajută și la prevenirea unor boli degenerative, precum Alzheimer.

Numeroase studii atestă faptul că în culturile care consumă mâncăruri precum curry exită o prevalență mult mai scăzută de apariție a bolii Alzheimer în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani. Mai exact, în India, probabilitatea apariției bolii la persoanele cu vârste între 70 și 79 de ani este de 4,4 ori mai mică față de cea a locuitorilor din Statele Unite (3).

Una dintre principalele cauze ale apariției de Alzheimer este inflamarea cronică a celulelor nervoase. Totuși, curcumina ajută la scăderea principalelor substanțe care cauzează această inflamație (4). Astfel, consumul regulat de mâncăruri ce conțin turmeric poate ajuta la reducerea riscului de apariție a unor astfel de afecțiuni.

3. Are un proprietăți antiinlamatoare și antioxidante

Una dintre cele mai puternice efecte ale turmericului este cel antiinflamator. Conform unui studiu al publicației  Oncogene, în care au fost testate principalele substanțe chimice cu proprietăți antiinflamatoare arată că două dintre cele mai des folosite medicamente, aspirina și ibuprofenul, au o eficacitate foarte scăzută, în timp ce curcumina (substanța activă a turmericului) este cea mai potentă. ( 5)

De asemenea, numeroase studii au fost realizate privind determinarea capacităților antioxidante ale turmericului. Astfel, numeroase articole medicale au arătat că substanța activă a compusului are efecte benefice asupra sănătății pielii și buna funcționare a acesteia. Conform cercetătorilor, atât utilizarea locală, cât și ingerarea condimentului ajută la sănătatea pielii. (6) Acest lucru înseamnă că turmericul poate fi benefic sănătății pielii atât în mâncare, cât și folosit în măști de față sau unguente.

4. Combate artrita

Efectul antiinflamator al curcuminei este prezent din nou în listă, datorită modului în care poate ajuta la ameliolarea artritei. Un studiu pilot, realizat pe un număr de 45 de subiecți umani, diagnosticați cu Artrită Reumatică arată că substanța activă din turmeric, atât simplă, cât și în combinație cu diclofenacul de sodiu, ajută la reducerea sensibilității și umflarea articulațiilor. Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri, cărora li s-a administrat curcumină, diclofenac de sodiu sau combinația celor două substanțe, iar în mod surprinzător, grupul persoanelor cărora le-a fost administrată curcumina au prezentat cele mai bune rezultate. (7)

5. Poate preveni coagularea sângelui și bolile cardiovasculare

Terapia trombotică, domeniul medical ce se ocupa de studiul terapiei cu agenți de antiplachetare și anticoagulare, este într-o continuă dezvoltare și, momentan, prezintă un subiect de mare interes in studiile clinice, în special datorită modului dificil de implementare și a costurilor.

Totuși, studii recente au scos în evidență faptul că substanțele active din anumite condimente precum cuișoarele (eugenol), piperul (piperina), ardeiul iute (capsicina) sau turmericul (curcumina) au efecte benefice în cazul agregării plachetare. (8) Agregarea plachetară reprezintă procesul de aglomerarea şi unirea tombocitelor (plachetele sanguine) atunci când este lezat un vas de sânge, fiind o primă etapă în coagularea sanguină.

6. Îmbunătățește funcționarea creierului și îl protejează

În articol am prezentat deja cum vă poate ajuta curcumina la prevenirea apariției bolii Alzheimer, însă proprietățile sale benefice asupra creierului nu se opresc aici. Numeroase studii au demonstrat capacitățile antiinflamatoare, antioxidante și anti-cancerigene ale turmericului, însă substanța activă a condimentului are și puternice proprietăți neuroprotectoare. Acest lucru a fost demonstrat fiind administrat unor subiecți cu leziuni la nivel cranian. În urma administrării tratamentului pe bază de curcumină, leziunile cerebrale erau mult mai scăzute față de cele ale subiecților care au primit tratamentul convențional. (9)

De asemenea, un studiu experimental pe șobolani a demonstrat că administrarea îndelungată a turmericului are efecte benefice asupra neurogenezei și îmbunătățește capacitatea cognitivă. (10)

7. Reduce simptomele depresiei

Depresia este o boală extrem de greu de tratat, iar în ciuda faptului că nu foarte multe experimente pe oameni au fost realizate, studiile arată că turmericul are efecte antidepresive destul de puternice.

Un studiu publicat în anul 2014 în jurnalul medical ”Phytotherapy Reasearch” atestă aceste calități ale curcuminei, prin intermediul unui experiment realizat pe 60 de voluntari, cărora le-a fost administrată curcumină, dar și un medicament antidepresiv și o combinație a celor două. Rezultatele au arătat că turmericul a fost la fel de eficient ca și medicamentul antidepresiv. (11).

Acest lucru a fost confirmat și de un alt experiment realizat câțiva ani mai târziu, unde unui grup de 56 de persoane care sufereau de depresie cronică le-a fost administrat, aleatoriu, un tratament pe bază de curcumină sau un tratament placebo. În urma experimentului, grupul ce a primit curcumină a prezentat rezultate mult mai bune. (12)

8. Ajută la detoxifiere

Organismul nostru procesează numeroase substanțe și compuși chimici în fiecare zi, atât din cauza factorilor de mediu, cât și din cauza dietei pe care o urmăm. Procesul de detoxifiere naturală are loc în ficat, însă supraexpunerea la toxine poate stresa organul prea tare, astfel încât să nu facă față procesului. Aceste chimicale, care nu apar în mod natural în organismul nostru, pot crește riscul apariției cancerului.

Totuși, studiile arată că multe plante ce pot ajuta la eliminarea acestor toxine, precum broccoli, varza, cojile de citrice, usturoiul, ceapa sau chiar turmericul. (13) Astfel, consumul de curcumina sporește funcțiile de detoxifiere ale ficatului, ajutând la eliminarea substanțelor nocive. (14).

9. Îmbunătățește funcțiile pancreasului

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă medicii atunci când tratează pacienți de cancer este rezistența dezvoltată de organism la tratamentul prin chimioterapie. Totuși, oamenii de știință au descoperită că turmericul ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Mai exact, potrivit unui studiu pe animale, din 2017, al Institutului de Cercetare Baylor Scott & White, curcumina are proprietăți ce duc la scăderea chimio-rezistenței din pancreas, ajutând la eficientizarea tratamentelor de chimioterapie. (15)

10. Reduce multiple tipuri de dureri

Deși turmericul are numeroase proprietăți medicale, una dintre cele mai bine cunoscute este cea de analgezic, calitate demonstrată de numeroase cercetări realizate de-a lungul timpului.

Probabil cea mai importantă calitate analgezică este explorată într-un studiu publicat în Jurnalul European de Farmacologie, care explorează modul în care curcumina activează în mod natural sistemul opioid (receptorii opioizi activați, în general, ca răspuns la stimulii recompensatori naturali şi drogurile de abuz) în organismul șobolanilor. (16)

Totuși, numeroase studii arată că turmericul ajută la calmarea durerilor cauzate de arsuri și la vindecarea rănilor (17), la calmarea durerilor post-operatorii (18) sau chiar a celor cauzate de afecțiuni dentare (19).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *