Articole interesante:
Home > Sanatate > Alimentatie

Alimentatie

Melasa

Borcan cu melasa

Intr-o societate in care dictonul „Evita excesul de sare, zahar si grasimi!” este folosit cu orice ocazie, foarte multi romani cauta un inlocuitor natural pentru zaharul cristalizat produs de industrie. Diversii „substituenti” ai zaharului (indulcitori sintetici, etc) sunt „recomandati” de obicei pentru faptul ca nu contin calorii, deci ajuta la …

Citeste articolul

Alimentele bogate in flavonoizi

Alimente bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii? Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca „vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel. …

Citeste articolul

Alimentele alcaline

Alimente alcaline

Alimentele alcaline sunt acele alimente care, odata consumate, provoaca modificari ale nivelului de aciditate, mai exact, modifica aciditatea fluidelor secretate in corp (sau eliminate de acesta). Aproximativ 60-65% din volumul de apa prezent in corp este continut in celule, restul inconjoara celulele si este continut in sange (3-5 litri) si …

Citeste articolul

Ce sa consumam iarna – 6 fructe si legume

Alimentatie in sezonul de iarna

Sezonul de iarna aduce modificari drastice de temperatura si, prin urmare, trebuie sa ai grija de corpul tau nu doar pe plan extern (imbracaminte si incaltaminte mai groase), ci si pe plan intern, printr-o alimentatie adecvata, care sa mentina sanatatea si confortul corpului. Exista insa si tentatia de a manca …

Citeste articolul

Chlorella

Praf de microalge Chlorella

Chlorella apartinei speciei de microalge unicelulare „Chlorophyta”, fiind cunoscuta si documentata pentru eficienta fotosintezei de catre biochimistul Otto Warburg in anii ’30. Inca din anii 1950, algele de tip Chlorella si Spirulina au fost considerate ca o posibila sursa de alimentatie, cultivata si procesata fara costuri exagerate. Totusi, chlorella are …

Citeste articolul

Caperele, bulbii abundentei

Bulbi de capere

Caperele sunt mugurii nedezvoltati ai speciei „Capparis spinosa”, o planta arbust cu frunze ovale carnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm. Acesti muguri sunt deseori confundati cu masline, datorita culorii si marimii specifice. Bulbii si mugurii caperelor au fost folosite inca din perioada Greciei antice, si mai tarziu …

Citeste articolul

Hreanul

Hrean uscat

Hreanul este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate, dar originile si perioada de inceput a cultivarii acestei plante sunt inca necunoscute. Hreanul era folosit ca remediu medicinal, lucru mentionat de cativa istorici antici, printre care Cato, Pliniu cel Batran, Dioscoride. Folosirea frunzelor si radacinei de hrean ca medicament …

Citeste articolul

Probioticele

Alimente probiotice

Probioticele sunt compuse dintr-o varietate de microorganisme, mai exact bacterii acidului lactic, drojdii sau bacili, agenti probiotici (bifidobacteriile), toti acesti compusi fiind considerati la fel de benefici pentru sanatate. Functia lor principala este de a spori asa numitul echilibru microbian al sistemului intestinal si, de asemenea, de a incetini producerea …

Citeste articolul

Branza tofu

Cubulete de tofu

Tofu este bine cunoscuta branza din lapte de soia, consumata cu precadere de cei care sunt vegetarieni sau in timpul postului. Desi pare o „inventie” a secolului nostru, branza tofu este folosita in alimentatie de mai bine de 2000 de ani. Cuvantul „tofu”  provine din chinezescu „doufu” care se traduce …

Citeste articolul

Cerealele integrale

Produse din cereale integrale

Cerealele integrale sunt boabele de cereale care contin germeni de cereale, endosperm, si tarate, in contrast cu cerealele rafinate, care pastreaza numai endospermul. Cerealele integrale se compun din cariopsa intacta, crapata sau sub forma de fulgi, ale caror componente anatomice principale – endosperm cu amidon, germeni si tarate – exista in …

Citeste articolul

Alimente care combat ingrasarea

Alimente care combat ingrasarea

Excesele pe care le facem in comportamentul nostru alimentar se vad inevitabil. Stratul de tesut adipos (depus in diversele zone ale corpului nostru) se va dovedi inestetic si, indiferent de sex sau varsta, aparitia lui nu ne va face placere. In al doilea rand, nu vor intarzia sa isi faca …

Citeste articolul

Indulcitorii artificiali dauneaza grav sanatatii

Zahar cubulete

Doresti sa-ti pastrezi sanatatea si tocmai de aceea ai decis sa inlaturi din alimentatia ta acele mancaruri si bauturi pe care le consumai inainte, inlocuindu-le cu alte tipuri de alimente, naturale, fara zahar, fara aditivi. Printre ele, un inlocuitor alimentar des folosit este indulcitorul artificial. Acest fapt este de inteles, …

Citeste articolul

Secretele cafelei

Boabe de cafea

Cum altfel te poti trezi dimineata daca nu savurand o ceasca plina de cafea fierbinte si frumos mirositoare? Cafeaua contine peste o mie de substante, unele dintre ele avand proprietati antioxidante si antimutagene, pentru multe persoane aceasta fiind chiar sursa numarul unu de antioxidanti. Deocamdata nu se cunosc exact toate …

Citeste articolul

Alimentele sarate, afumate, murate

Traditia culinara romaneasca pentru perioada iernii nu se deosebeste cu mult de stilul de bucatarie balcanica, are in componenta sa multa carne preparata in diferite moduri, fructe si legume pastrate prin diferite maniere de conservare. Sa vedem cat se pierde prin modurile obisnuite de conservare a alimentelor. Nu este o …

Citeste articolul

Branza

Unul dintre alimentele de baza pentru generatii intregi, avand cerinte de productie foarte stricte, branza este un aliment foarte hranitor si destul de la indemana pentru fiecare. O sursa foarte bogata de calciu si proteine, o sursa importanta si de vitamine B12 (lucru foarte de folos mai ales pentru persoanele …

Citeste articolul

Bananele

Una din gustarile cele mai hranitoare, sanatoase, bananele sunt si ele un cadou facut noua de natura. Desi nu se cultiva in tara noastra, bananele sunt un fruct foarte accesibil tuturor, indiferent de zona de provenienta sau anotimp. Ele sunt in general culese inainte de a se coace, urmand ca …

Citeste articolul

Cafeaua si cofeina

Se tot vorbeste in mass-media despre dependenta de alcool si tutun si despre faptul ca alcoolul si cafeaua au efecte daunatoare asupra organismului nostru. Sa vedem, in cele ce urmeaza, daca cafeaua este benefica sau nu pentru sanatatea ta. In primul rand trebuie sa stii ca nu putem vorbi despre …

Citeste articolul

Ouale

Oul reprezinta un aliment foarte important pentru hrana omului, in mod particular pentru ca este foarte bogat in factori nutritivi de care organismul uman nu se poate dispensa. Se spune despre ou ca este un aliment complet, deoarece contine si vitamine, si minerale. Cel mai cunoscut si frecvent consumat ou, …

Citeste articolul
code