Articole interesante:
Home > Sanatate > Legume-Fructe

Legume-Fructe

Rodiile (punica granatum)

Doua rodii

Aceste fructe exotice cu puternice proprietati curative au fost obiectul multor studii stiintifice, fiind apreciate si recomandate de nutritionisti. Istoricul rodiilor Textele sanscrite vechi mentioneaza de cultivarea si consumul acestor fructe in zonele vechii Indii (Himalaia), cu o probabila origine in Iran, raspandindu-se in regiunile marii mediteraneene, Europa si Africa. …

Citeste articolul

Lintea

Linte uscata

Lintea (denumita in latina Lens culinaris esculenta) este o leguma de dimensiuni mici dar cu un factor nutritiv ridicat, ale carei origini au legaturi cu vechii oameni ai preistoriei. Lintea este mentionata in biblie, ca un aliment de baza apreciat de vechii evrei. Lintea era un sursa de hrana pentru …

Citeste articolul

Gutuile, “fructul interzis”

Cateva Gutui

Sub infatisarea asemanatoare unei pere galbui, cu coaja lucioasa si poroasa, cu un gust inedit si surprinzator, gutuile, “fructul interzis” din gradina Eden (cum au fost considerate de multi) ofera multe beneficii pentru sanatate si viata indelungata. Originile si istoria gutuilor Gutuile, denumite in latina “Cydonia oblonga”, fac parte din …

Citeste articolul

Uleiul de ricin

Ulei de ricin si seminte

Planta de ricin este cultivata fie ca planta decorativa (datorita diverselor culori ale frunzelor si florilor de ricin) fie pentru productia de ulei (deoarece perioada de cultivare este rapida). Frunzele de ricin au un aspect lucios, cu o lungime care variaza intre 14-35 cm, diversificate in coloratie (in functie de …

Citeste articolul

Guliile

Guliile

Guliile sunt legume radacinoase din specia “Brassica”, din care fac parte si varza, conopida, broccoli, rapita, ridichile, hreanul. Guliile au fost cultivate in India inca din secolul al XV-lea AC, si mai tarziu de catre vechi greci si romani. Sezonul de cules al guliilor este in perioada de primavara si …

Citeste articolul

Ridichiile, o explozie de sanatate

Ridichii rosii

Ridichile sunt legume comestibile, cultivate la inceput de catre chinezi, devenind o leguma raspandita si apreciata de de vechiii egipteni, romani si greci. Mai tarziu, cultivarea ridichiilor s-a raspandit si in Americi, datorita colonistilor si misionarilor. Tipuri de ridichi Ridichile au o perioada de crestere rapida. Daca insamantarea se face …

Citeste articolul

Caperele, bulbii abundentei

Bulbi de capere

Caperele sunt mugurii nedezvoltati ai speciei “Capparis spinosa”, o planta arbust cu frunze ovale carnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm. Acesti muguri sunt deseori confundati cu masline, datorita culorii si marimii specifice. Bulbii si mugurii caperelor au fost folosite inca din perioada Greciei antice, si mai tarziu …

Citeste articolul

Telina

Salata de telina

Telina este o leguma fibroasa, cultivata inca din vremuri stravechi de catre greci, folosita atat ca si aliment cat si element decorativ (ghirlande si coroane de telina), premii pentru castigatorii competitiilor sportive dar si ofrande pentru decedati. Telina face parte din familia de leguminoase “Apiaceae” si este cultivata in doua …

Citeste articolul

Hreanul

Hrean uscat

Hreanul este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate, dar originile si perioada de inceput a cultivarii acestei plante sunt inca necunoscute. Hreanul era folosit ca remediu medicinal, lucru mentionat de cativa istorici antici, printre care Cato, Pliniu cel Batran, Dioscoride. Folosirea frunzelor si radacinei de hrean ca medicament …

Citeste articolul

Sucul de sfecla rosie

Suc de sfecla rosie

Suntem obisnuiti sa ni se spuna sa introducem in alimentatie cat mai multe fructe si legume. O simpla enumerare a beneficiilor asupra sanatatii si mentinerii acesteia ar trebui sa ne convinga. Mai putin cunoscut si popularizat este faptul ca sucul obtinut din legume si fructe este mult mai eficient decat …

Citeste articolul

Pepenele galben

Felii de pepene galben

Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti, ale caror efecte terapeutice le vei simti imediat. Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si …

Citeste articolul

Pepenele rosu: un fruct miraculos

Bucati de pepene rosu

Pepenele rosu este unul dintre fructele cele mai bogate nutritional și mai la îndemana. Este cunoscut pentru calitatile sale medicinale care pot usura simptomele unor afectiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon, artrita. Pepenele mai este recunoscut pentru bariera impotriva radicalilor liberi, responsabili de ingrosarea vaselor de sange și …

Citeste articolul

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Felii de castraveti

Castravetele este o leguma racoritoare si cu gust inviorator. Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa, are foarte putine calorii (un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval), nu contine nici un fel de grasimi, si doar o cantitate infima de substante …

Citeste articolul

Rosiile: Avantaje si beneficii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate. Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, …

Citeste articolul

Spanacul

Spanacul (lat. Spinacia oleracea) a fost introdus in Andaluzia de catre arabi, putin inainte de anul 1000 (d.H). Medicii au apreciat spanacul de-a lungul secolelor, inainte ca aceasta leguma sa cunoasca o promovare mondiala. O cantitate de 100 de grame de spanac contine: 2% proteine; 0,7% grasimi; 2,9% carbohidrati; 0,6% fibre; 1,7% …

Citeste articolul

Sfecla rosie

Sfecla rosie este una dintre legumele care se pot gasi cu usurinta (inclusiv in anotimpul rece de toamna-iarna) si de a carei beneficii va puteti bucura din plin. Sa vedem despre ce beneficii este vorba. In primul rand, sfecla rosie este benefica pentru sanatatea copilului, incepand chiar din perioada intrauterina. …

Citeste articolul

Lamaile – fructe miracol in sezonul rece

Despre lamai, stim ca sunt fructe benefice, mai ales in anotimpul rece, dar stim, oare, si de ce sunt acestea considerate ca fructe miraculoase? Un fruct foarte acid, sarac in calorii si colesterol, lamaia este foarte bogata in vitamine, in special vitamina C, E, dar si in fier, potasiu, calciu, …

Citeste articolul

Curmalele

Doua dintre primele fructe cultivate de om sunt curmalele si smochinele. Sapaturile arheologice din mai multe situri au adus la iveala resturi de palmieri de curmali care dateaza inca din epoca de piatra. Exista studii care au demonstrat ca in zonele in care curmalele sunt utilizate ca alimente de baza, …

Citeste articolul