Articole interesante:

Ghimbir – 15 beneficii dovedite stiintific

Ghimbirul a căpătat o popularitate crescută în preparatele orientale, iar mai apoi pentru beneficiile aduse organismului nostru.

Gustul oferit de rădăcina acestei plante este ușor pișcăcios, destul de intens, motiv pentru care nu este agreat de toată lumea, însă în anumite combinații, te asigur că îți va plăcea.

Ghimbir

Cunoscut și sub denumirea de Zingiber officinale, ghimbirul este o plantă înrudită cu turmericul și cardamomul, recunoscută pentru efectele medicinale puternice.

Principala substanță activă regăsită în compoziția acestuia este gingerolul, cea care oferă proprietățile medicinale ale acestei rădăcini.

Cu trecerea anilor, ghimbirul a început să atragă din ce în ce mai mult atenția, iar aici nu vorbim doar de aroma oferită, ci de faptul că este o plantă bogată în antioxidanți, în enzime și vitamine, precum:


Valoare per 100 g:

Calorii (kcal) 79
Lipide totale 0.8 g
Lipide saturate 0.02 g
Lipise polinesaturate 0.02 g
Lipide mononesaturate 0.02 g
Sodiu 13 mg
Potasiu 415 mg
Carbohidrați 18 g
Fibre alimentare 2 g
Zahăr 1,7 g
Proteine 1.8 g
Calciu 16 mg
Vitaminca C 5 mg
Fier 0.6 mg
Vitamina B6 0.2 mg
Magneziu 43 mg

  1. Poate ajuta le prevenirea cancerului

Una dintre cele mai temute boli este cancerul, caracterizat prin creșterea anormală  și necontrolată a celulelor. În acest sens, a fost realizat un studiu asupra 20 de persoane cu un risc ridicat de cancer colorectal cărora le-a fost administrat câte 2 grame de ghimbir sau placebo, pentru 20 de zile. În urma acestuia, au ajuns la concluzia că grupul care a primit ghimbir, a prezentat semne mai reduse ale apariției cancerului pe pereții intestinelor, față de cei care au luat placebo. (Sursa)

Un alt studiu recent realizat în anul 2017, a urmărit modul în care ghimbirul ”luptă” cu celulele canceroase. Folosind celule umane infectate cu cancer ovarian, cercetătorii au descoperit că extractul de ghimbir a condus la un proces semnificativ de inhibare în creșterea celulelor canceroase. (Sursa)

2.Previne apariția ulcerului

Ulcerul este binecunoscut ca fiind o afecțiune ce implică dureri mari și efecte adverse precum indigestie, oboseală cronică, arsuri și disconfort abdominal. Cercetările în acest sens confirmă faptul că ghimbirul poate ajuta în prevenirea afecțiunilor stomacale. Un studiu condus pe animale confirmă acest lucru, indicând că pulberea de ghimbir are un efect protector împotriva ulcerului, scăzând nivelul de celule inflamatorii și blocând activitatea enzimelor dezvoltatoare de ulcer (Sursa)

3.Calmează durerea și ajută la vindecarea rănilor

Întotdeauna ghimbirul a fost văzut și ca un medicament natural. În anul 2017 a fost demarat un studiu de către un spital Universitar din Turcia, unde au fost testați 49 de pacienți care au suferit o operație de amigdalectomie. Chiar după intervenție, 23 dintre pacienți au primit capsule pe bază de ghimbir alăturate tratamentului post-operator, iar restul de 26 de pacienți au primit tratamentul normal. În urma acestui studiu s-a constatat faptul că ghimbirul a redus durerea, iar rănile s-au vindecat mult mai repede. De asemenea, țesuturile persoanelor care au luat în plus tratamentul cu ghimbir, au prezentat un progres mult mai rapid al vindecării. (Sursa)

4. Luptă împotriva răcelii

În sezonul rece în special, dar nu numai, ghimbirul este ceea ce vrei să consumi dacă vrei ca răcelile să treacă pe lângă tine. Studiile arată că această rădăcină consumată proaspătă și nu deshidratată sau sub alte forme, ajută organismul împotriva răcelilor. Așadar, ce trebuie să ții minte este faptul că ghimbirul acționează ca o soluție preventivă și nu ca un supliment sau un tratament de consumat în timpul răcelii (Sursa).

5. Ajută funcțiile creierului

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ghimbirul este considerat o plantă cu beneficii extrem de importante în buna funcționare a creierului. Boli precum Alzheimer, Parkinson, au legătură cu stresul oxidativ și inflamația cronică a creierului, astfel că, ghimbirul, cu toate proprietățile sale, ar putea juca un rol important.

Câteva studii realizate pe animale, au ajuns la concluzia că extractul de ghimbir ar putea proteja împotriva îmbătrânirii creierului și a declinului cognitiv. (Sursa)  (Sursa)


6. Medicament naturist antifungic

În cazul în care te confrunți cu o ciupercă nedorită, în special cu candidoza, trebuie să știi atunci că ghimbirul este un bun tratament natural împotriva acestora. Studiile confirmă că un consum mai mic de 1 mg poate să prevină apariția acestor ciuperci. Cel mai indicat mod de a consuma ghimbirul pentru a combate această problemă este sub forma unei tincturi (Sursa).

7. Ghimbirul ajută și în cazul durerilor menstruale

Unul dintre studiile în acest segment a presupus participarea a 150 de femei, care au luat timp de 3 zile 1 gram de ghimbir în perioada menstruală. Ca o concluzie, ghimbirul a avut aceleași efecte calmante ale durerii ca un medicament pe care în mod normal orice femeie și-l administrează în această perioadă. (Sursa)

8. Luptă împotriva infecțiilor

Nu e o surpriză faptul că ghimbirul mai este cunoscut și ca un antibiotic natural, care luptă împotriva infecțiilor și a bacteriilor. În urma unei cercetări realizate în cadrul unei Universități din Africa, care a studiat efectul antibacterian al extractului din rădăcină, s-a ajuns la concluzia că acesta are o influență pozitivă, indicând astfel că ghimbirul poate conține compuși cu activitate terapeutică. ( Sursa )

9. Reduce nivelul de colesterol

Nivelul crescut al colesterolului este unul dintre cei mari factori de risc al bolilor cardiovasculare, o problemă tot mai des întâlnită în rândul populației. În acest caz, se recomandă adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, îmbinat cu mișcare zilnică. Însă aici intervine și includerea ghimbirului în alimentație, căci potrivit unui studiu realizat în cadrul a două clinici, acesta reduce considerabil nivelul de colesterol și alte lipide. Au existat două grupuri de pacienți testați. Unul dintre grupuri a primit pudră de ghimbir, iar celălalt tratamentul placebo, rezultând astfel efectul benefic pe care îl are această plantă. (Sursa)

10. Înlătură durerea musculară și ajută la osteoartrită

O problemă comună de sănătate este osteoartrita, care presupune degenerarea articulațiilor. În cadrul unui studiu controlat, realizat pe 247 de persoane cu osteoartrită la genunchi, s-a ajuns la concluzia că pacienții care au primit extract de ghimbir au avut mai puține dureri și au cerut mai puține medicamente care să îi ajute în calmarea durerii. (Sursa)

Un alt studiu realizat tot pe această temă, a descoperit că îmbinarea ghimbirului cu mastic, scorțișoară și ulei de susan, ajută la reducerea durerii și a rigidității în osteoartrită când este aplicată local. (Sursa)

În cazul practicării unui spor în mod excesiv, pot apărea dureri musculare, situație în care studiile confirmă faptul că ghimbirul este benefic. (Sursa)

11. Ghimbirul combate greața

Potrivit unor studii, ghimbirul este eficient în tratarea grețurilor, în special cele cauzate în perioada sarcinii, acestea apărând de obicei dimineața. (Sursa). Conform unei revizuiri asupra a 12 studii, care au inclus 1278 de femei însărcinate, cărora li s-a administrat între 1.1 – 1.5 g de ghimbir, grețurile au fost reduse în mod semnificativ.

De asemenea, a fost cercetată efectivitatea acestei rădăcini în prevenirea grețurilor de după operație, unde participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri, unul care a primit o doză de ghimbir și altul care a primit tratamentul placebo. În urma observațiilor, pentru pacienții care au primit dozajul de ghimbir, grețurile post-operatorii au fost mult mai reduse decât în celălalt caz. (Sursa)

12. Rol protector pentru ficat

Cel mai frecvent, afecțiunile la nivelul ficatului sunt relaționate cu consumul de alcool. Există însă boala ficatului gras non-alcoolic, o boală cronică dificil de depistat, și care este în principal un rezultat al stilului de viață al fiecăruia. Pentru această boală nu există încă un tratament medicamentos eficient, așa că cea mai bună soluție este adoptarea unui stil de viață sănătos. Un studiu recent din 2016 indică faptul că ghimbirul poate aduce beneficii notabile asupra ficatului. Studiul a implicat 44 de pacienți afectați de această boală, care au fost împărțiți în două grupe. Primului i se administrau zilnic 2 grame de ghimbir, iar celui de-al doilea i se administra placebo. Rezultatele au indicat îmbunătățiri considerabile la nivelul celulelor ficatului în cazul pacienților tratați cu ghimbir, comparativ cu grupul 2. (Sursa)

În plus, beneficiile ghimbirului se extind și în tratarea tuberculozei. Un studiu experimental în acest sens efectuat pe 69 de pacienți afectați de tuberculoză, a confirmat acest lucru. Pacienții au fost împărțiți în 2 grupe, iar pe lângă tratamentul obișnuit, primul grup primea zilnic 3 grame de ghimbir, iar grupul experimental primea placebo. Rezultatele indică faptul că gradul celulelor TNF a scăzut considerabil în grupul tratat cu ghimbir, în comparație cu celălalt. (Sursa)

13. Reglează nivelul de zahăr din sânge

Diabetul este o afecțiune tot mai prezentă în rândul populației noastre, iar ghimbirul are efecte benefice demonstrate în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Pe lângă asta, ghimbirul ajută și la reglarea răspunsului la insulină în cazul diabeticilor. În cadrul unui studiu condus în 2015, participanții au primit câte 2 grame de ghimbir în fiecare zi. La finalul cercetării, nu doar că zahărul din sânge a fost redus, dar s-au înregistrat nivele mai scăzute și în ceea ce privește hemoglobina A1C, apolipoproteina B, apolipoproteina A-1 și malondialdehidei. (Sursa)

14. Acționează împotriva eczemelor

Ghimbirul este un binecunoscut antioxidant, lucru ce aduce beneficii și la nivelul pielii. În cazul în care te confrunți cu o afecțiune dermatologică, precum psoriazis sau alte boli ce produc inflamații la nivelul pielii, atunci ține minte că ghimbirul te ajută să reduci zonele neplăcute de pe piele. Studiile în acest sens indică faptul că ghimbirul are efecte de ameliorare asupra dermatitei alergice. (Sursa).

15. Oferă boost metabolismului

Nu tot ce zboară se mănâncă, așa cum nici toate reclamele pe care le vedem nu sunt complet adevărate.

Probabil că ai mai auzit de diverse suplimente sau pastile de slăbit ce conțin ghimbir, care promit că într-un mod miraculos te vor modela până vei ajunge la silueta dorită.

Dar realitatea este că aceste produse sunt prezentate într-un mod eronat și îți vom spune și de ce.

Într-adevăr, ghimbirul te ajută să arzi grăsime, într-o anumită proporție, datorită faptului că acesta crește secreția bilei și stimulează activitatea lipazei pancreatice și, în același timp, facilitează extinderea energiei pentru a preveni acumularea grăsimilor absorbite. (Sursa)

Cu ajutorul unei diete echilibrate și cu un program de sport, ghimbirul te ajută în arderea grăsimii corporale.

Care sunt riscurile consumului de ghimbir?

În majoritatea situaților, ghimbirul este un aliment sigur, însă poate crea efecte secundare în organismul nostru, precum arsuri la stomac, diaree, disconfort resimțit în sistemul digestiv sau chiar iritații pe piele. (Sursa)

Din acest motiv, în cazul în care vrei să începi un tratament cu ghimbir, sau îți dorești să iei suplimente, îți recomandăm să te consulți cu un medic specialist.

Cum consumi ghimbirul?

Acum vine partea în care îți poți pune creativitatea alimentară la contribuție, incluzând ghimbirul în diverse preparate pe care le consumi. Rădăcina de ghimbir o vei găsi în majoritatea supermarket-urilor, ea devenind din ce în ce mai cunoscută pe parcursul anilor.

Aceasta poate fi chiar savurată în forma ei pură, însă dacă gustul e prea puternic pentru tine, o poți integra în orice preparat care are nevoie de un gust ușor piperat și aromat.

Când îți e poftă de o limonadă răcoroasă, include pe lângă lămâie, apă și frunzele de mentă, puțin ghimbir. Poți tăia fâșii subțiri sau îl poți chiar da pe o răzătoare pentru un gust și mai intens.

Tot la capitolul băuturi, încearcă un ceai de ghimbir, mai ales dacă simți că o răceală te vânează. Pune la fiert câteva bucăți de ghimbir în apă, apoi lasă-l la infuzat. Dacă îți e poftă de un fresh făcut acasă, stoarce și o bucată de ghimbir pentru a profita din plin de nutrienții acestuia.

Așa că…

De la reducerea anumitor probleme, până la prevenirea unor afecțiuni, ghimbirul este un aliment care aduce o mulțime de beneficii organismului:.

colesterol scăzut, dureri atenuate, o luptă puternică împotriva bacteriilor, iar potrivit studiilor, lista cu efectele pozitive ale acestei plante poate continua.

Ca în orice situație, mereu va exista un risc, însă în cazul ghimbirului, acesta este minim.

Încearcă să diversifici, să încerci noi arome, mai ales dacă acestea vor crea efecte pozitive asupra sănătății tale.

Tu cum incluzi ghimbirul în programul tău alimentar?
Spune-ne o sugestie, un sfat, atât nouă cât și comunității în secțiunea de comentarii, iar dacă ai întrebări, le aștept cu mare drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *