Zona Zoster este o afectiune dermatologica destul de grava, dar care apare doar in cazul reactivarii virusului herpes zoster, cel care cauzeaza si aparitia varicelei.
Forma sub care apare este cea a unor eruptii cutanate foarte dureroase. Nu apare decat intr-o anumita zona a corpului, spre deosebire de varicela care se manifesta pe suprafata intregului corp.
Este usor de recunoscut, mai ales dupa modul de manifestare. Apare sub forma unor eruptii insotite de vezicule (pungute cu lichid).
Cauzele care duc la aparitia acestei boli sunt legate de scaderea imunitatii. Stresul excesiv, alimentatia haotica, efortul fizic mare, traumatisme, infectii respiratorii si multe altele pot duce la reactivarea virusului care ramane in stare latenta in organism dupa ce o persoana a suferit de varicela.
Zona zoster – Simptome
Simptomele aparitiei acesti boli sunt similare cu cele ale aparitiei varicelei. Stari de oboseala foarte puternica, inflamarea ganglionilor limfatici, febra, indispozitie, dureri de cap, sensibilitate crescuta la lumina, dureri de stomac insotite de greata. Un simptom specific acestei boli este aparitia senzatiei de arsura si a unei dureri foarte puternice in zona in care urmeaza sa erupa acest herpes, deoarece este vorba de un tip de herpes. Aceasta durere poate persista multa vreme inaintea aparitiei eruptiei, motiv pentru care multe dintre cazurile de zona zoster nu sunt diagnosticate corect intr-o prima faza.
Este o boala care se declanseaza mai ales la varsta adulta si catre batranete. Cazurile in care aceasta apare la tineri sau copii sunt foarte rare. Studiile arata ca peste 90% din populatia pamantului este purtatoare a acestui virus, dar doar la un sfert dintre acestia virusul ajunge sa se redeclanseze.
Se manifesta in acelasi procent si la femei si la barbati. Cei care sufera de boli precum SIDA, cancer, persoane aflate in tratament si ale caror medicatie inhiba sistemul imunitar, copiii ai caror mame au avut varicela in perioada sarcinii sunt expusi in primii doi ani de viata la imbolnavire.
Desi pare ca persoanele care sufera deja de boli grave sunt mai predispuse spre imbolnavire, s-a constatat ca virusul apare mai ales la oameni sanatosi, factorul stres fiind cel mai important factor declansator.
Zona zoster | Tratament dupa depistare
Este recomandata izolarea persoanei afectate imediat dupa depistare. Cei care contacteaza virusul, in cazul in care nu au suferit deja de varicela se vor imbolnavi de varicela. Zona zoster este o boala contagioasa doar la contactul direct cu zona afectata. Lichidul din interiorul veziculelor este purator de particule virale. In cazul in care ne aflam in situatia de a ajuta o persoana bolnava in aplicarea tratamentelor prescrise de medic, este recomandat sa purtam manusi si sa evitam contactul de orice fel cu zonele purtatoare de lichid.
Tratamentul este in special bazat pe substante antiinflamatoare, antialgice, care au menirea de a calma durerea foarte puternica din zonele afectate. De asemenea se va urmari prevenirea suprainfectiilor bacteriene prin aplicarea locala de solutii antiseptice.
In perioada de manifestare a bolii este foarte bine ca alimentatia zilnica sa fie una hranitoare, avand rol de a intari organismul deja slabit. De asemena, se recomanda consumul de produse apicole (propolis, miere, laptisor de matca), consumul zilnic de sucuri de fructe si legume, ingestia de ceaiuri din plante care ajuta la refacerea pielii ( urzica, galbenele, seminte de in, ceaiuri calmante).
Este contagios?Nu de alta dar am un nepot de doar 2 luni.
Mai precizez ca din cauza durerilor nu pot dormi noaptea,aproape deloc.
buna ziua, vreau sa stiu daca zona zoster poate recidiva.Va multumesc
Nicoleta