Vitamina E

Vitamina E se refera la un grup de compusi liposolubili cu puternice proprietati antioxidante. Un antioxidant este o substanta care reduce daunele oxidative, cauzate de oxigen, aceste daune putand afecta tesuturi, celule si organe.

Vitamina E exista in opt izomeri diferiti, patru tocoferoli si patru tocotrienoli. Alfa-tocoferolul se gaseste in cele mai mari cantitati in sange si tesuturi. Aceasta este singura forma activa mentinuta in corpul uman. Are, in aceasta forma, cea mai importanta semnificatie nutritiva. Alfa-tocoferolul este a doua forma dintre cele mai abundente de vitamina E. Alfa tocoferol poate fi gasita in cea mai mare cantitate in uleiul de floarea soarelui si in uleiul de germeni de grau. Ca un aditiv alimentar, acesta are numarul E308.

Beta-tocoferolul este un tocoferol natural cu activitate antioxidanta mai mica decat cea a alfa-tocoferolului. Tocoferolul Gamma este principala forma de vitamina C in diete. Acesta poate fi gasita in uleiul de porumb, ulei de soia, margarina si sosuri. Tocoferolul Gamma este foarte important pentru sanatate, in urma unor studii recente constatandu-se ca este bine absorbit de catre tesuturi. Ca aditiv alimentar, acesta are numarul E308.

Delta-tocoferolul se gaseste in concentratii mai mici decat alfa-tocoferol. Ca aditiv alimentar, acesta are numarul E309 . Ultimii trei sunt Alfa-tocotrienol (cea mai frecventa forma de vitamina E din uleiul de palmier), Beta-tocotrienol, Gamma-tocotrienol (o forma rara de vitamina E) si Delta-tocotrienol.

Expertii sustin ca vitamina E este foarte benefica pentru piele, in tratarea bolii Parkinson, probleme de infertilitate in cazul barbatilor, prevenirea bolilor de inima, prevenirea bolii Alzheimer la persoanele inaintate in varsta, scaderea riscului aparitiei bolilor pulmonare; persoanele cu diabet zaharat mai pot beneficia de pe urma acestei vitamine; vitamina E ajuta impotriva cancerului la san, artritei, in prevenirea cancerului de prostata, imbunatatind sistemul imunitar la persoanele varstnice, in tratarea hepatitei.

Dintre alimentele cu un continut foarte bogat de vitamina E amintim migdalele, asparagusul, avocado, nucile, broccoli, ficatul, porumbul, uleiul de bumbac, galbenusurile de ou, legumele cu frunze verzi precum salata verde, spanac, nap, sfecla, papadia, alunele, mango, margarina, martipanul, maioneza, musli, maslinele, papaya, arahidele, uleiul de pin, uleiul de rapita, pestele, sofranul, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, cartofii dulci, produse din germeni de grau.

In tarile dezvoltate, deficitul de vitamina E este destul de rar intalnit. Nasterea prematura a copiilor poate avea drept una din cauze deficitul de vitamina E. Pentru prevenirea eventualelor complicatii se va administra o cantitate mai mare de vitamine E.

Un risc ridicat de deficit de vitamina E il au persoanele cu probleme de malabsorbtie, tractul digestiv uman avand nevoie de grasimi pentru a absorbi vitamina E. Deficitul poate conduce uneori la neuropatie periferica, probleme de imunitate, retinopatie, miopatia scheletica sau ataxie.

Similar Posts

6 Comments

  1. Imi place ffffmult acest articol. Caut sa ma documentez tot timpul de importanta tuturor vitaminelor. Va spun sincer ca incerc pe toate caile ca aportul de vitamine necesare organismului sa le iau pe cale naturala din legume, fructe si in general din alimentatia de zi cu zi fara a folosi „vitaminele la cutie”. Am un principiu, tot ce este natural si proaspat face foarte bine organismului. Georgeta

  2. folosesc uleiul de floarea soarelui presat la rece si crud in foarte multe mancaruri: salate,preparate reci de cereale,cartofi,maioneze etc.Eu cred ca ma simt bine dar nu stiu sigur deoarece nu am termen de comparatie,adica nu stiu cum este sa te simti rau.

  3. Este uimitor ca reusiti sa descrieti adevarata fata a vitamineiE,spun asta pentru ca cei ce nu sunt bine informati cauta sa evite majoritatea produselor ce contin aceasta vitamina si asta se datoreaza campanie ANTI E-URI:un om de rand cand priveste eticheta unui produs pe care binenteles ca nu o intelege si nici nu cunoaste produsul respectiv ,imediat il auzi spunind ” NU VEZI DRAGA CATE E-URI ARE ;ASTA ESTE OTRAVA CURATA” .Asta cred eu,defapt necunoasterea este cel maipericulos dusman al societati noastre si sincer ma bucur ca existati.MULT SUCCES INCONTINUARE.

  4. pentru persoanele in varsta, cum sunt eu si sotia mea, medicul ne-a recomandat sa utilizam vitamina E gelule si respectam prescriptia sa ca un antioxidant puternic; aduc felicitari redactiei pt ca ne face o adevarata instruire medicala, pe vremea cand eram tanar, nu ma pot lauda ca am beneficiat de o adevarata instruire medico-sanitara.

  5. am o parere excelenta si educativa despre minunatele DVS.articole care

    sint si foarte educativa.

    va multumesc
    geta

  6. nu exista ,,tinerete fara batranete si viata fara de moarte”.VIT A si E este recomandata varstei a 3 a. Da ajuta.O perioada….atunci cand nu mai ajuta
    e buna resemnarea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *