Partea III – Urzicile, tratament pentru infertilitate
Infertilitatea este una dintre afectiunile care pot fi tratate in mod natural cu urzica, in special la femei. Asadar daca doriti sa concepeti un copil mai repede, puteti incepe o terapie naturista cu urzica cu aproximativ trei luni inainte de momentul ales pentru conceptie. Urzica are proprietati spectaculoase, imbunatatind activitatea aparatului reproducator feminin pe tot parcursul unui ciclu menstrual si aceasta pentru ca este o planta bogata in clorofila si minerale care stimuleaza sistemul hormonal si pregateste corpul pentru sarcina.
Cum actioneaza aceasta planta mai exact asupra aparatului reproducator feminin? Urzicile au un rol important in ameliorarea sindromului premenstrual, regleaza ciclurile menstruale (in special in cazurile de sangerare abundenta), elimina excesul de estrogen, imbunatatesste fluxul sanguin al zonei pelviene si tonifica uterul. Intr-un cuvant pregateste tot organismul pentru perioada sarcinii.
Pentru tratarea infertilitatii veti folosi semintele din care veti face o infuzie din 2 lingurite in 250 ml de apa. Consumati 3 cani pe zi. Si atotutilele frunze de urzica pot fi folosite pentru sporirea fertilitatii. Si din acestea se prepara un ceai, iar specialistii sustin ca si o cana pe zi este suficienta pentru a obtine beneficiile vizate.
Tot pentru femei, urzica este o planta minune pentru acelea dintre doamne aflate la menopauza, ameliorand simptomele care apar in aceasta perioada.
Consumul de infuzii de seminte si frunze de urzica nu trebuie limitat la femei. Oferiti-le si partenerilor pentru ca si acestia vor beneficia de pe urma lor, detoxifiindu-si organismul. In popor urzica este cunoscuta pentru abilitatea sa de a ameliora simptomele date de afectiuni ale prostatei. Mai precis, sunt ameliorate simptomele hipertrofiei benigne de prostata, o afectiune in care prostata devine extinsa si declanseaza probleme de urinare.
Altfel, barbatii se pot bucura si ei de beneficiile aduse de aceasta planta deoare ii ajuta sa urineze mai bine noaptea, eliminand astfel chinul drumurilor dese la toaleta in timpul noptii. De asemenea, urzica nu permite organismului sa transforme testosteronul (“hormonul masculin”) in alfa-5-reductaza, o enzima care provoaca o prostata marita la barbatii de varsta mijlocie.
Cateva contraindicatii
In ciuda multitudinii de beneficii ale urzicii, exista si unele restrictii cu privire la aceasta planta. Un consum exagerat de mancaruri sau bauturi preparate din urzica ar putea duce la un dezechilibru electrolitic din cauza efectului diuretic pe care il au acestea.
De asemenea, daca sunteti lauza, medicul va va interzice consumul de urzica deoarece proprietatile acesteia pot trece in lapte, ceea ce ar putea dauna bebelusului prin accentuarea colicilor. Femeile gravide ar trebui sa evite si ele consumul de mancaruri si bauturi din urzica, mai ales in ultimele luni de sarcina deoarece se spune ca aceasta planta genereaza contractii ale uterului.
Urzicile aflate la maturitate vor fi evitate ca materie prima pentru preparate fitoterapeutice, deoarece toxinele care rezista chiar la fierbere pot produce iritatii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice si al mucoasei cailor urinare.
Preparatele din urzica nu se administreaza la copiii sub doi ani, la femei in timpul sarcinii sau alaptarii. La copiii mai mari si la varstnicii peste 65 de ani, se va incepe cu preparate mai putin concentrate.
In general daca urmati un tratament cu urzica, se recomanda introducerea de potasiu in alimentatia zilnica.
Asadar urzica nu este o planta de evitat, ba dimpotriva, ea face bine la aproape orice, putand fi utilizata in varii moduri. Beneficiile sale sunt atat de variate incat o puteti folosi in stare naturala, spunandu-se in popor ca ajuta la reumatism, sub forma de mancare sau sub forma de infuzii, tincturi sau produse cosmetice.
Va multumesc foarte mult pentru informatiile utile si benefice. Va doresc multa sanatate si sa continuam ceea ce am inceput, poate asa
vom suporta mai usor rigorile vietii.