Tratament pentru bronsita cronica

Bronsita cronica este o boala caracterizata prin tuse si expectoratie, cel putin trei luni pe an, timp de doi ani consecutiv, fara sa fie datorate tuberculozei sau altor tipuri de boli grave. Intr-o prima faza, aceasta suferinta este izolata dar daca este neglijata sau neameliorata prin tratament devine persistenta si in cativa ani duce la complicatii severe. Amintim, ca drept exemplu, doar cordul pulmonar cronic.

Cauzele si simptomele bronsitei cronice

Bronsita cronica se manifesta in forme diferite, de la caz la caz. Astfel, poate surveni sub forma unor raguseli asociate cu bronsita, mai puternice in timpul noptii, senzatia de gadilitura in fundul faringelui, expectoratie fetida, uneori cu miros de branza veche. Alteori poate insoti aparitia acestei boli o tuse iritanta, expectoratie de culoare gri si gust sarat, asociere intre simptomele respiratorii si cele digestive, senzatia de durere arzatoare in umeri.

Mai pot aparea sufocari mai ales in a doua jumatate a noptii, expectoratia este galbena, foarte vascoasa, se rupe greu, dureri toracice la baza plamanului stang, tuse agravata in contact cu aerul rece, dorinta pentru lichide reci, expectoratie muco- purulenta, senzatia de slabiciune toracica, agarvari ale bolii la femei in perioada menstruala.

Tratament pentru bronsita cronica

Tratamentul pentru aceasta boala difera de la caz la caz, poate fi mai usor, dar in general se bazeaza pe antibiotice. Perioada de infectie acuta, cu tuse, febra, expectoratie purulenta, gasirea unui microb in sputa, cresterea numarului de leucocite, a VSH-ului trebuie tratate cu antibiotice.
Cresterea rezistentei locale la infectii, usurarea expectoratiei, cresterea capacitatii respiratorii se pot realiza prin procedee naturale ca plante, homeopatice, cura balneara, exercitii respiratorii.

Nu uitam de medicina naturista, de care ne putem folosi de fiecare data ca de un prieten pe care organismul nostru il recunoaste si il accepta.
Astfel, iarba de mare se utilizeaza ca infuzie obtinuta din 15-30 de grame de radacina uscata la un litru de apa. Se vor ingera in cursul unei zile in cantitati mici, dar in mod constant pana la consumarea unui litru intreg. Are indicatii mai ales in bronsita postgripala cu tuse spastica.

Lumanarica este si ea utilizata sub forma de infuzie in cazul acestei boli, preparata din 20-30 de grame de floare la un litru de apa. Se va consuma intre mese, in decursul unei zile intregi. Este indicata mai ales in bronsita cronica, cea acuta si in cazul in care puseul bronsic este insotit de sufocari.

Cimbrisorul este un alt antiseptic al cailor respiratorii si un calmant al tusei chintoase. Se utilizeaza ca infuze obtinuta din 10- 20 de grame de planta la un litru de apa, din care se vor consuma 2-3 cani pe zi.

Podbalul este un bun calmant al tusei si al expectoratiei. Se foloseste sub forma de infuzie obtinuta din 50 de grame de flori la un litru de apa. Se vor bea 2-3 cani pe zi.

Florile de tei au actiune sedativa la nivelul sistemului nervos si fluidifica secretiile bronsice. Se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 15 grame de planta la un litru de apa din care se vor consuma doua trei cani pe zi.

Nalba mare se poate utiliza ca infuzie, 20 de grame la un litru de apa, sau macerata la rece, din radacina, aceasi concentratie.

Ceapa se administreaza ca infuzie, obtinuta dintr-o ceapa zdrobita in 250 de ml de apa. Se indulceste cu miere si se consuma 2-3 cani pe zi.

Ridichea neagra se administreaza ca sirop. Se scobeste ridichea iar in interiorul ei se pune miere ori zahar.

In cazul bronsitei cronice recidivanta la adult se poate recomanda si tratamentul balnear.

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *