Totul despre Omega 3

Omega 3 este un acid gras care, spre deosebire de multi alti acizi esentiali (pe care medici ne sfatuiesc sa ii evitam in alimentatia noastra zilnica), are nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra. Este asadar „o grasime buna”. Deoarece nu poate fi produs de organismul uman, acest tip de acid este sintetizat din alimentele pe care le consumam.

Omega 3 – beneficii pentru sanatatea ta

Sursa de omega 3Beneficiile pentru sanatate sunt diverse insa printre cele mai importante se numara reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare si cancerului. Un consum de alimente ce contin Omega 3 ajuta vasele de sange sa isi pastreze elasticitatea, impiedicand astfel aparitia bolilor cardiace. Ajuta de asemenea si in cazurile de circulatie deficitara a sangelui. Este un aspect important cu atat mai mult cu cat in ultima perioada de timp a crescut numarul celor care au decedat in urma unor probleme cadiovasculare.

Pentru ca are efecte banefice asupra circulatiei sangelui, acidul Omega 3 ajuta si persoanele care sufera de boli de coagulare, impiedicand trombozele sau mai bine cunoscutele acumulari de cheaguri de sange.

Omega 3 stimuleaza de asemenea sistemul imunitar, ajuta in mentinerea supletii si elasticitatii pielii, o lipsa a acestui acid gras din alimentatie ducand la o piele uscata si lipsita de stralucire.

Un alt beneficiu ar fi scaderea riscului de aparitie a bolii Alzheimer, o maladie la fel de intalnita in randul populatiei ca si bolile cardiovasculare. In stransa legatura cu aceasta boala, un aport suficient de Omega 3 isi poate demonstra beneficiile si in cazul depresilor. Si in acest caz „grasimile bune” sunt de ajutor.

Omega 3 si-a mai demonstrat efectul si in cazul astmului, a inflamatiilor de orice tip (asa cum este reumatismul), a diabetului si bolilor de piele.

Surse de Omega 3

Alimentele care contin Omega 3 pot fii impartite in doua categorii: pestele si plantele. Prima dintre ele este si poate cea mai cunoscuta. Aici pot fi enumerate diverse specii, fiecare fiind liber sa aleaga in functie de preferinte: ton, pastrav, somon, macrou, sardine. Singura atentionare pe care o fac specialistii se refera la mediul in care este crescut pestele pe care alegem sa il consumam. Este recomandat sa cunoastem detalii privind crescatoria sau locul de unde pestele este adus, deoarece poluare apelor in care el se dezvolta poate afecta calitatea carnii pe care noi o consumam. Pe de alta parte, o poluare precum cea cu mercur a apelor in care pestii sunt crescuti creste riscul ca aceasta substanta sa ajunga si in organismul uman.

In ceea ce priveste plantele pe care putem sa le consumam pentru a avea un aport de Omega 3 necesar organismului nostru trebuie sa ne indreptam atentia spre: fasole, soia, seminte de in, nuci, alge, seminte de dovleac. Se gaseste de asemenea si in uleiul de masline si cel de rapita.

Nu in ultimul rand, specialistii atrag atentia asupra faptului ca Omega 3 este mai bine asimilat de organism daca este asociat si cu alte tipuri de „grasimi bune” cum ar fi Omega 6. Daca nu este suficient aportul de Omega 3 din alimentatie, de cele mai multe ori medicii prescriu si anumite suplimente alimentare, care insa nu pot inlocui sursele naturale ci doar le vin in ajutor. Nu in ultimul rand, asimilarea Omega 3 depinde si de o dieta sanatoasa per ansamblu, acest lucru insemnand consumul moderat de alcool, anumite lactate grase dar si alimente precum mezelurile.

Similar Posts

One Comment

  1. Pe bază de tocotrienoli (o formă completă a Vitaminei E) din seminţe
    de Annatto şi Omega 3 din somonul roşu sălbatic de Alaska, Kyäni
    Sunset™ este suplimentul pe care trebuie să îl luaţi la sfârşitul
    fiecărei zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *