Ceaiul de cicoare

Ceaiul de cicoare

Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cichorium intybus, cicoarea este utilizata inca din vechime pentru tratarea unor afectiuni diverse. Spre exemplu, ceaiul de cicoare era utilizat in problemele digestive, cele de ficat sau in cazul racelii. Frumoasa si zvelta planta isi are originea in Asia si Africa si a fost cultivata de romani, egipteni si greci….

Sucul de sfecla rosie

Sucul de sfecla rosie

Suntem obisnuiti sa ni se spuna sa introducem in alimentatie cat mai multe fructe si legume. O simpla enumerare a beneficiilor asupra sanatatii si mentinerii acesteia ar trebui sa ne convinga. Mai putin cunoscut si popularizat este faptul ca sucul obtinut din legume si fructe este mult mai eficient decat consumul lor in stare naturala….

Cerealele integrale

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt boabele de cereale care contin germeni de cereale, endosperm, si tarate, in contrast cu cerealele rafinate, care pastreaza numai endospermul. Cerealele integrale se compun din cariopsa intacta, crapata sau sub forma de fulgi, ale caror componente anatomice principale – endosperm cu amidon, germeni si tarate – exista in aceeasi proportie in care se…

Totul despre Omega 3

Totul despre Omega 3

Omega 3 este un acid gras care, spre deosebire de multi alti acizi esentiali (pe care medici ne sfatuiesc sa ii evitam in alimentatia noastra zilnica), are nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra. Este asadar „o grasime buna”. Deoarece nu poate fi produs de organismul uman, acest tip de acid este sintetizat din alimentele pe care…

Indulcitorii artificiali dauneaza grav sanatatii

Indulcitorii artificiali dauneaza grav sanatatii

Doresti sa-ti pastrezi sanatatea si tocmai de aceea ai decis sa inlaturi din alimentatia ta acele mancaruri si bauturi pe care le consumai inainte, inlocuindu-le cu alte tipuri de alimente, naturale, fara zahar, fara aditivi. Printre ele, un inlocuitor alimentar des folosit este indulcitorul artificial. Acest fapt este de inteles, dar… Stiai ca anumite alternative…

Papadia: uz intern si extern

Papadia: uz intern si extern

(Cititi partea I a articolului: Papadia – Proprietari terapeutice) Pentru a intelege importanta si beneficiile terapeutice ale tulpinelor si florilor de papadie, iata o lista de produse si preparate din papadie, folosite atat intern (combaterea diverselor boli, afectiuni ale organelor interne, etc), cat si extern (pentru afectiuni dermatologice, rani, reumatism, etc). Forme de preparare in…

Papadia: proprietati terapeutice

Papadia: proprietati terapeutice

Pe plan mondial, papadia (denumire latina = Taraxacum) este foarte raspandita in Europa (Bulgaria, Romania, tarile din fosta Iugoslavie, Ungaria, Polonia), in Asia (India, China, Iran) si America de Nord. Exista si culturi intinse in Germania si Franta, pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale. Papadia se numeste in limbaj popular si buha, cicoare, crestatea,…

Secretele cafelei

Secretele cafelei

Cum altfel te poti trezi dimineata daca nu savurand o ceasca plina de cafea fierbinte si frumos mirositoare? Cafeaua contine peste o mie de substante, unele dintre ele avand proprietati antioxidante si antimutagene, pentru multe persoane aceasta fiind chiar sursa numarul unu de antioxidanti. Deocamdata nu se cunosc exact toate ingredientele bune pentru organism, pe…

Pepenele galben

Pepenele galben

Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti, ale caror efecte terapeutice le vei simti imediat. Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz. Astfel, vei…

Pepenele rosu: un fruct miraculos

Pepenele rosu: un fruct miraculos

Pepenele rosu este unul dintre fructele cele mai bogate nutritional și mai la îndemana. Este cunoscut pentru calitatile sale medicinale care pot usura simptomele unor afectiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon, artrita. Pepenele mai este recunoscut pentru bariera impotriva radicalilor liberi, responsabili de ingrosarea vaselor de sange și apariția bolilor cardiovasculare. Cel mai…

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Castravetele este o leguma racoritoare si cu gust inviorator. Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa, are foarte putine calorii (un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval), nu contine nici un fel de grasimi, si doar o cantitate infima de substante proteice. In schimb, contine o…

Rosiile: Avantaje si beneficii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate. Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate în bucătărie….

Levantica (Lavanda)

Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din perioada antica. Egiptenii foloseau levantica pentru a pregati masti faciale si alte cosmetice, dar si pentru a imbalsama trupurile faraonilor si oamenilor bogati. Grecii si, mai tarziu, romanii au inteles beneficiile acestei plante, folosind-o ca medicament, ulei de masaj si ulei aromatic pentru baie, afrodisiac,…

Spanacul

Spanacul (lat. Spinacia oleracea) a fost introdus in Andaluzia de catre arabi, putin inainte de anul 1000 (d.H). Medicii au apreciat spanacul de-a lungul secolelor, inainte ca aceasta leguma sa cunoasca o promovare mondiala. O cantitate de 100 de grame de spanac contine: 2% proteine; 0,7% grasimi; 2,9% carbohidrati; 0,6% fibre; 1,7% minerale; 17 calorii; 73 mg…

Urzicile – partea III

Partea III – Urzicile, tratament pentru infertilitate Infertilitatea este una dintre afectiunile care pot fi tratate in mod natural cu urzica, in special la femei. Asadar daca doriti sa concepeti un copil mai repede, puteti incepe o terapie naturista cu urzica cu aproximativ trei luni inainte de momentul ales pentru conceptie. Urzica are proprietati spectaculoase,…

Urzica – aliment miraculos

Partea II – Urzica, aliment miraculos Am putea spune ca urzica “se gaseste pe toate drumurile“. La sate, oamenii o culeg de pe marginea drumului si o folosesc in prepararea diverselor mancaruri si bauturi. Cea mai usoara preparare a plantei este ceaiul de urzica. Acesta este consumat ca atare si este recomandat in tratarea ulcerelor,…

Urzica, planta medicament

Partea I – Urzica, planta medicament Urzica este una dintre plantele pe care le regasim in stare proaspata cu precadere primavara, dar este recoltata incepand cu luna mai pana la sfarsitul toamnei, avand multiple beneficii pentru sanatatea umana. Originea si raspandirea urzicilor Urzica (Urtica dioica) este o specie de planta erbacee, perena, din genul Urtica,…