Articole interesante:
Home > Sanatate (pagina 2)

Sanatate

Chlorella

Praf de microalge Chlorella

Chlorella apartinei speciei de microalge unicelulare “Chlorophyta”, fiind cunoscuta si documentata pentru eficienta fotosintezei de catre biochimistul Otto Warburg in anii ’30. Inca din anii 1950, algele de tip Chlorella si Spirulina au fost considerate ca o posibila sursa de alimentatie, cultivata si procesata fara costuri exagerate. Totusi, chlorella are …

Citeste articolul

Spirulina, superalimentul viitorului

Praf de spirulina

Spirulina (denumita stiintific Arthrospira platensis) este o micro-alga ce apartine familiei de cianobacterii. Spirulina nu este o planta, ci un organism unicelular care poate fi consumat de animale si oameni deopotriva, fiind cultivata in lumea intreaga. Cultivarea spirulinei are origini stravechi, fiind folosita in diverse scopuri (alimentatie, comert, etc) de …

Citeste articolul

Gutuile, “fructul interzis”

Cateva Gutui

Sub infatisarea asemanatoare unei pere galbui, cu coaja lucioasa si poroasa, cu un gust inedit si surprinzator, gutuile, “fructul interzis” din gradina Eden (cum au fost considerate de multi) ofera multe beneficii pentru sanatate si viata indelungata. Originile si istoria gutuilor Gutuile, denumite in latina “Cydonia oblonga”, fac parte din …

Citeste articolul

Armurariul, ciulinul laptelui

Flori de armurariu

Armurariul (ciulinul laptelui, denumit in latina “Silybum marianum”, din familia Asteraceae) este considerat de multi ca o planta blestemata si urata, o buruiana invaziva care se raspandeste cu repeziciune in zone parasite, uscate. Armurariul este o planta spinoasa (maracinoasa), cu frunze largi, cu flori violete sau mov. Avem referinte despre …

Citeste articolul

Uleiul de ricin

Ulei de ricin si seminte

Planta de ricin este cultivata fie ca planta decorativa (datorita diverselor culori ale frunzelor si florilor de ricin) fie pentru productia de ulei (deoarece perioada de cultivare este rapida). Frunzele de ricin au un aspect lucios, cu o lungime care variaza intre 14-35 cm, diversificate in coloratie (in functie de …

Citeste articolul

Guliile

Guliile

Guliile sunt legume radacinoase din specia “Brassica”, din care fac parte si varza, conopida, broccoli, rapita, ridichile, hreanul. Guliile au fost cultivate in India inca din secolul al XV-lea AC, si mai tarziu de catre vechi greci si romani. Sezonul de cules al guliilor este in perioada de primavara si …

Citeste articolul

Ridichiile, o explozie de sanatate

Ridichii rosii

Ridichile sunt legume comestibile, cultivate la inceput de catre chinezi, devenind o leguma raspandita si apreciata de de vechiii egipteni, romani si greci. Mai tarziu, cultivarea ridichiilor s-a raspandit si in Americi, datorita colonistilor si misionarilor. Tipuri de ridichi Ridichile au o perioada de crestere rapida. Daca insamantarea se face …

Citeste articolul

Caperele, bulbii abundentei

Bulbi de capere

Caperele sunt mugurii nedezvoltati ai speciei “Capparis spinosa”, o planta arbust cu frunze ovale carnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm. Acesti muguri sunt deseori confundati cu masline, datorita culorii si marimii specifice. Bulbii si mugurii caperelor au fost folosite inca din perioada Greciei antice, si mai tarziu …

Citeste articolul

Telina

Salata de telina

Telina este o leguma fibroasa, cultivata inca din vremuri stravechi de catre greci, folosita atat ca si aliment cat si element decorativ (ghirlande si coroane de telina), premii pentru castigatorii competitiilor sportive dar si ofrande pentru decedati. Telina face parte din familia de leguminoase “Apiaceae” si este cultivata in doua …

Citeste articolul

Hreanul

Hrean uscat

Hreanul este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate, dar originile si perioada de inceput a cultivarii acestei plante sunt inca necunoscute. Hreanul era folosit ca remediu medicinal, lucru mentionat de cativa istorici antici, printre care Cato, Pliniu cel Batran, Dioscoride. Folosirea frunzelor si radacinei de hrean ca medicament …

Citeste articolul

Probioticele

Alimente probiotice

Probioticele sunt compuse dintr-o varietate de microorganisme, mai exact bacterii acidului lactic, drojdii sau bacili, agenti probiotici (bifidobacteriile), toti acesti compusi fiind considerati la fel de benefici pentru sanatate. Functia lor principala este de a spori asa numitul echilibru microbian al sistemului intestinal si, de asemenea, de a incetini producerea …

Citeste articolul

Leusteanul, planta subapreciata

Leusteanul, planta subapreciata Leusteanul (denumit si Levisticum Officinale) este o planta din familia Apiaceae (din care fac parte morcovii, patrunjelul, telina, mararul), cu origini stravechi, fiind cultivata de catre vechii romani si, mai tarziu, considerat cel mai consumat aliment in Evul mediu. Din Europa si Asia, leusteanul a luat calea …

Citeste articolul

Ceaiul Oolong – miracol chinezesc

O cana de Ceai Oolong

Oolong sau Wulong (“dragon negru”), dupa cum il mai numesc chinezii, este un tip de ceai obtinut din planta numita “Camellia sinensis”. Ceaiul Oolong este originar din China, fiind raspandit in secolele 16-17 in Europa, de catre misionarii si negustorii de ierburi si condimente. Din aceasta planta se obtine de altfel …

Citeste articolul

Ceaiul Rooibos

Un pahar de ceai Rooibos

Istoria plantei Rooibos Rooibos (tradus din africana ca “tufa rosie”) este o planta în forma de matura, care creste in Cedarburg (zona situata in Africa de sud), bucurandu-se de climatul mediteranean si de vegetatia biodiversificata. Rooibos este, de asemenea, apelativul ceaiului de plante obtinut din frunzele de Rooibos. Acest ceai …

Citeste articolul

Ceaiul de anason

Anason - steluta

Anasonul este o planta erbacee cunoscuta sub denumirea stiintifica de “Pimpinella anisum” sau sub cea populara de „badean” sau „anison”. De origine asiatica, anasonul este cultivat cu precadere in China, Vietnam, Japonia si este considerat a fi o planta medicinala. Are un miros specific dat de un ulei volatil, de …

Citeste articolul

Branza tofu

Cubulete de tofu

Tofu este bine cunoscuta branza din lapte de soia, consumata cu precadere de cei care sunt vegetarieni sau in timpul postului. Desi pare o „inventie” a secolului nostru, branza tofu este folosita in alimentatie de mai bine de 2000 de ani. Cuvantul “tofu”  provine din chinezescu „doufu” care se traduce …

Citeste articolul

Ceaiul de anghinare

Cateva anghinare

De origine mediteraneana, asadar mare iubitoare de soare si caldura, anghinarea (in engleza: artichoke) creste in special in zona de sud a tarii. Este cunoscuta popular si sub numele de anghina sau angina si este chiar si cultivata in unele judete precum Ialomita, Teleorman, Olt, Dolj, Constanta. Pentru a recunoaste …

Citeste articolul

Semintele de in

Ulei si seminte de in

Inul sau Linum usitatissimum este una dintre cele mai cunoscute plante cultivate in scopuri industriale. Acesta planta erbacee, originara din India si China, este utilizata pentru fibra sa si pentru seminte (din care se obtine uleiul de in). Inul este o planta  prezenta in istoria umanitatii inca din cele mai …

Citeste articolul