Articole interesante:

Terapia prin muzica [Meloterapia]

Originile meloterapiei

Putem vorbi de muzica ca maniera de terapie inca din vremuri antice. In Egiptul Antic muzica, asociata cu plimbari ori miscari ritmice, era folosita ca mod de eliberare dar si tratament. La fel, grecii se foloseau de muzica pentru a trata diferite stari nepotrivite cu starea de sanatate a unei persoane, muzica fiind folosita inclusiv de zeii care esuau in diferite activitati intreprinse. Exista si astazi triburi in Africa, Asia si Australia care recurg la muzica pentru tratarea diferitelor tipuri de boli.

Se considera ca vibratiile pe care muzica le emite pot da stari care sa fie acceptate de indivizii perturbati fie la nivel fizic fie la nivel psihic. Fiecare entitate umana vibreaza pe anumite frecvente exacte iar dezechilibrele genereaza in organism vibratii opuse, necooncordante cu cele care au menirea de a armoniza o persoana. Acesta este motivul pentru care muzica este aleasa diferit, in functie de sex, varsta, dezvoltare intelectuala, educatie.

 

Meloterapia si valoarea ei terapeutica

S-a demonstrat ca exista anumite bucati muzicale care au o valoare terapeutica foarte mare. Astfel:

– pentru calmarea si relaxarea organismului, eliminarea starilor de agresivitate si stres: Debusy (Sonata pentru flaut, alto si harpa, Clar de luna), Nocturnele lui Chopin sau Vangelis (Apocalips al animalelor);

– pentru calmarea sistemului nervos, stari de surmenaj si oboseala: Bethoven (Oda bucuriei), Grieg (Dimineata), Wagner (Uvertura la opera Parsifel sau Corul pelerinilor);

– in tratarea nevrozelor astenice si a tulburarilor vegetative: Mozart;

– pentru bebelusii aflati in faza intrauterina sau nou-nascuti: Brahms (Cantec de leagan);

 

S-a facut un studiu, concluzia fiind ca aceasta piesa muzicala (Cantec de leagan – Brahms) este una dintre cele bine receptate bucati muzicale de catre copii.

S-a demonstrat ca harpa are puteri vindecatoare inedite, fiind folosita mai ales in cazul problemelor de inima. Cercetarile au aratat ca regleaza frecventa batailor inimii. Dar si pianul are aceleasi efecte asupra persoanelor.

 

Meloterapia ca tratament pentru boli

Meloterapia a devenit una dintre cele mai eficiente maniere de tratare a bolilor afectului. In combinatie cu terapia comportamentala, foarte multi pacineti ajunsi in stari grave la spitale de psihiatrie au fost tratati prin intermediul acestei metode. Muzica este foarte eficienta la copii atunci cand sunt agitati, cand nu se gaseste motivul pentru care plang, acestia fiind foarte receptivi la sunetele emise de diferite instrumente.

In plus, muzica este o maniera de dezvoltare spirituala. Nu intamplator, trecerea spre meditatie si rugaciune este facilitata de incantatii sau diferite bucati muzicale cantate in mod repetitiv pentru o perioada mai indelungata de timp.

Cercetarile au demonstrat ca muzica grabeste dezvoltarea creierului, ducand si la extinderea memoriei si la armonizarea celor doua emisfere cerebrale.

Este bine, totusi, sa nu se exagereze, mai ales cand vine vorba de muzica foarte zgomotoasa. Chiar daca este o forma de exprimare specifica anumitor varste sau stari afective, efectele pot fi si inverse, generand o stare de agresivitate si disconfort psihic crescut.

Excesul, ca tot ce este consumat in cantitati prea mari, poate duce la tendinta de autoizolare si refugiu in muzica, impiedicand o dezvoltare sociala normala.

2 pareri

 1. Felicitari pentru articol!

 2. Cum sensul vietii consta in cresterea spiritula este foarte normal ca ascultarea unei muzici cu linie melodica armonioasa sa contribuie mult la realizarea unei stari benefice.
  In fond, atat cuvantul cat si gandul si chiar noi insine suntem vibratii, dar cu frecvente diferite.Iar muzica, o vibratie in totalitate poate sa ajute sau uneori sa strice.
  O expresie cotidiana spune ca ,,tonul face muzica,, si o consider mai mult decat corecta caci este geniala. Ea spune ca trebuie sa asculti muzica care iti place si sa nu iei in consideratie moda. De fapt moda este pentru snobi, sau prosti(nu vad diferenta intre ei )si ea nu asculta de nevoile omului; are un scop( de regula ascuns)si de cele mai multe ori este daunatoar. In viata asta pe care o traim, mai usor sau mai greu,trebuie sa nu uitam niciodata experienta, buna sau rea a celor care ne-au precedat. Fiecare vom sti muzica noastra, a sufletului nostru.Si chiar daca vom pleca pe alte plaiuri in mai lungi sau mai scurte experiente, muzica sufletului nostru ne va insoti si noi vom tanji mereu dupa ea.
  Votez sincer pentru muzicoterapie !
  Iubesc curat toate popoarele de pe Pamant si stiu ca fiecare are un drum al sau. Cine nu-ntelege asta este ca un naufragiat pe o insula pustie. In timp, isi pierde graiul si sentimentul dezolant al disperarii il cuprinde. Unde sunt armonioasele acorduri ale limbii vorbite odata, unde este muzica care-i incalzea odata inima ? Desprinderea de radacini este atat de nociva si o stie orice om care-a crescut un pom, iar noi oamenii ca si pomii inflorim numai in conditiile armonioase.
  Muzica ne ajuta sa-nflorim !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.