Lintea

Lintea

Lintea (denumita in latina Lens culinaris esculenta) este o leguma de dimensiuni mici dar cu un factor nutritiv ridicat, ale carei origini au legaturi cu vechii oameni ai preistoriei. Lintea este mentionata in biblie, ca un aliment de baza apreciat de vechii evrei. Lintea era un sursa de hrana pentru vechii babilonieni si egipteni, fiind…

Alimentele bogate in flavonoizi

Alimentele bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii? Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca „vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel. Flavonoizii sunt de fapt compusi…

Alimentele alcaline

Alimentele alcaline

Alimentele alcaline sunt acele alimente care, odata consumate, provoaca modificari ale nivelului de aciditate, mai exact, modifica aciditatea fluidelor secretate in corp (sau eliminate de acesta). Aproximativ 60-65% din volumul de apa prezent in corp este continut in celule, restul inconjoara celulele si este continut in sange (3-5 litri) si limfa (6-9 litri). Sistemul digestiv…

Guliile

Guliile

Guliile sunt legume radacinoase din specia „Brassica”, din care fac parte si varza, conopida, broccoli, rapita, ridichile, hreanul. Guliile au fost cultivate in India inca din secolul al XV-lea AC, si mai tarziu de catre vechi greci si romani. Sezonul de cules al guliilor este in perioada de primavara si toamna, atunci cand bulbii au…

Ridichiile, o explozie de sanatate

Ridichiile, o explozie de sanatate

Ridichile sunt legume comestibile, cultivate la inceput de catre chinezi, devenind o leguma raspandita si apreciata de de vechiii egipteni, romani si greci. Mai tarziu, cultivarea ridichiilor s-a raspandit si in Americi, datorita colonistilor si misionarilor. Tipuri de ridichi Ridichile au o perioada de crestere rapida. Daca insamantarea se face prin martie-aprilie, ridichile pot fi…

Telina

Telina

Telina este o leguma fibroasa, cultivata inca din vremuri stravechi de catre greci, folosita atat ca si aliment cat si element decorativ (ghirlande si coroane de telina), premii pentru castigatorii competitiilor sportive dar si ofrande pentru decedati. Telina face parte din familia de leguminoase „Apiaceae” si este cultivata in doua forme: telina alba si telina…

Hreanul
|

Hreanul

Hreanul este o planta cunoscuta si folosita inca din antichitate, dar originile si perioada de inceput a cultivarii acestei plante sunt inca necunoscute. Hreanul era folosit ca remediu medicinal, lucru mentionat de cativa istorici antici, printre care Cato, Pliniu cel Batran, Dioscoride. Folosirea frunzelor si radacinei de hrean ca medicament a continuat in Evul Mediu,…

Sucul de sfecla rosie

Sucul de sfecla rosie

Suntem obisnuiti sa ni se spuna sa introducem in alimentatie cat mai multe fructe si legume. O simpla enumerare a beneficiilor asupra sanatatii si mentinerii acesteia ar trebui sa ne convinga. Mai putin cunoscut si popularizat este faptul ca sucul obtinut din legume si fructe este mult mai eficient decat consumul lor in stare naturala….

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Castravetele este o leguma racoritoare si cu gust inviorator. Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa, are foarte putine calorii (un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval), nu contine nici un fel de grasimi, si doar o cantitate infima de substante proteice. In schimb, contine o…

Rosiile: Avantaje si beneficii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate. Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate în bucătărie….

Spanacul

Spanacul (lat. Spinacia oleracea) a fost introdus in Andaluzia de catre arabi, putin inainte de anul 1000 (d.H). Medicii au apreciat spanacul de-a lungul secolelor, inainte ca aceasta leguma sa cunoasca o promovare mondiala. O cantitate de 100 de grame de spanac contine: 2% proteine; 0,7% grasimi; 2,9% carbohidrati; 0,6% fibre; 1,7% minerale; 17 calorii; 73 mg…

Sfecla rosie

Sfecla rosie este una dintre legumele care se pot gasi cu usurinta (inclusiv in anotimpul rece de toamna-iarna) si de a carei beneficii va puteti bucura din plin. Sa vedem despre ce beneficii este vorba. In primul rand, sfecla rosie este benefica pentru sanatatea copilului, incepand chiar din perioada intrauterina. Substantele active pe care aceasta…

Fibrele alimentare

Sfaturile privind dietele sunt foarte variate, ajungand uneori sa intre in contradictie unele cu altele. Orice dieta trebuie sa se potriveasca, in primul rand, cu individul care urmeaza sa o tina. Nu putem tine o dieta cu varza si sfecla rosie, de exemplu, daca noua nu ne plac nicicum aceste doua alimente. O dieta sanatoasa…

Abuzul de sare in alimentatie

Nu putem vorbi despre excesul de sare in alimentatie fara a-l asocia cu hipertensiunea arteriala, boala care afecteaza in prezent peste 20% din populatia adulta. Asocierea dintre acestea nu este una recenta, medicina traditionala chineza facand-o inca de acum 2000 de ani. S-a constatat ca populatiile care nu consuma sare in prepararea alimentelor (de exemplu…

Vitamina E

Vitamina E se refera la un grup de compusi liposolubili cu puternice proprietati antioxidante. Un antioxidant este o substanta care reduce daunele oxidative, cauzate de oxigen, aceste daune putand afecta tesuturi, celule si organe. Vitamina E exista in opt izomeri diferiti, patru tocoferoli si patru tocotrienoli. Alfa-tocoferolul se gaseste in cele mai mari cantitati in…

Ceapa

Suntem obisnuiti sa asociem ceapa cu mirosul puternic pe care il are si cu gustul aspru, usturator care completeaza mirosul. Rar se intampla sa ne punem intrebari legate de calitatile curative ale acestei legume. Ceapa este acoperita de sapte straturi (foi de ceapa) sub care se ascund uleiuri eterice, nutrienti, vitamine. Dintre proprietatile pe care…