Rodiile (punica granatum)

Rodiile (punica granatum)

Aceste fructe exotice cu puternice proprietati curative au fost obiectul multor studii stiintifice, fiind apreciate si recomandate de nutritionisti. Istoricul rodiilor Textele sanscrite vechi mentioneaza de cultivarea si consumul acestor fructe in zonele vechii Indii (Himalaia), cu o probabila origine in Iran, raspandindu-se in regiunile marii mediteraneene, Europa si Africa. Alte texte antice (cartea Exodului…

Alimentele bogate in flavonoizi

Alimentele bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii? Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca „vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel. Flavonoizii sunt de fapt compusi…

Alimentele alcaline

Alimentele alcaline

Alimentele alcaline sunt acele alimente care, odata consumate, provoaca modificari ale nivelului de aciditate, mai exact, modifica aciditatea fluidelor secretate in corp (sau eliminate de acesta). Aproximativ 60-65% din volumul de apa prezent in corp este continut in celule, restul inconjoara celulele si este continut in sange (3-5 litri) si limfa (6-9 litri). Sistemul digestiv…

Gutuile, „fructul interzis”

Gutuile, „fructul interzis”

Sub infatisarea asemanatoare unei pere galbui, cu coaja lucioasa si poroasa, cu un gust inedit si surprinzator, gutuile, „fructul interzis” din gradina Eden (cum au fost considerate de multi) ofera multe beneficii pentru sanatate si viata indelungata. Originile si istoria gutuilor Gutuile, denumite in latina „Cydonia oblonga”, fac parte din familia de fructe Rosaceae, din…

Pepenele galben

Pepenele galben

Originar din Asia tropicala, pepenele galben este o alegere inspirata deoarece este dulce, suculent, aromat si are in compozitie foarte multe vitamine, minerale si antioxidanti, ale caror efecte terapeutice le vei simti imediat. Persoanele cu un apetit mare pot manca pana la un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz. Astfel, vei…

Pepenele rosu: un fruct miraculos

Pepenele rosu: un fruct miraculos

Pepenele rosu este unul dintre fructele cele mai bogate nutritional și mai la îndemana. Este cunoscut pentru calitatile sale medicinale care pot usura simptomele unor afectiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon, artrita. Pepenele mai este recunoscut pentru bariera impotriva radicalilor liberi, responsabili de ingrosarea vaselor de sange și apariția bolilor cardiovasculare. Cel mai…

Rosiile: Avantaje si beneficii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti valorosi, de fibre, de vitamine şi de minerale. Au un conţinut mic de grăsimi şi aduc organismului foarte putine calorii (18 calorii la 100 g). Toate aceste calitati le fac ideale pentru consumul frecvent, daca sunt de calitate. Rosia ocupa locul doi, dupa cartof, intre legumele utilizate în bucătărie….

Bananele

Una din gustarile cele mai hranitoare, sanatoase, bananele sunt si ele un cadou facut noua de natura. Desi nu se cultiva in tara noastra, bananele sunt un fruct foarte accesibil tuturor, indiferent de zona de provenienta sau anotimp. Ele sunt in general culese inainte de a se coace, urmand ca pe perioada transportului sa ajunga…

Fibrele alimentare

Sfaturile privind dietele sunt foarte variate, ajungand uneori sa intre in contradictie unele cu altele. Orice dieta trebuie sa se potriveasca, in primul rand, cu individul care urmeaza sa o tina. Nu putem tine o dieta cu varza si sfecla rosie, de exemplu, daca noua nu ne plac nicicum aceste doua alimente. O dieta sanatoasa…

Glucidele – importanta lor in organism

Sursa principala de energie a organismului nostru este reprezentata de glucide. Glucidele se gasesc intr-o cantitate mare in cereale, legume, mai ales in cele bogate in amidon, precum cartofii, mazarea, porumbul, miere, zahar din sfecla de zahar, lapte si derivate, vegetale, ceapa, usturoi, sfecla de zahar, foioase, seminte, tuberculi. Termenul de glucide provine din limba…

Curmalele

Doua dintre primele fructe cultivate de om sunt curmalele si smochinele. Sapaturile arheologice din mai multe situri au adus la iveala resturi de palmieri de curmali care dateaza inca din epoca de piatra. Exista studii care au demonstrat ca in zonele in care curmalele sunt utilizate ca alimente de baza, cancerul este o boala destul…

Abuzul de sare in alimentatie

Nu putem vorbi despre excesul de sare in alimentatie fara a-l asocia cu hipertensiunea arteriala, boala care afecteaza in prezent peste 20% din populatia adulta. Asocierea dintre acestea nu este una recenta, medicina traditionala chineza facand-o inca de acum 2000 de ani. S-a constatat ca populatiile care nu consuma sare in prepararea alimentelor (de exemplu…

Vitamina E

Vitamina E se refera la un grup de compusi liposolubili cu puternice proprietati antioxidante. Un antioxidant este o substanta care reduce daunele oxidative, cauzate de oxigen, aceste daune putand afecta tesuturi, celule si organe. Vitamina E exista in opt izomeri diferiti, patru tocoferoli si patru tocotrienoli. Alfa-tocoferolul se gaseste in cele mai mari cantitati in…

Ciocolata

Ciocolata

Un aliment foarte iubit de toata lumea, de la copiii de cativa anisori si pana la batranii care nu au interdictii sa o consume, ciocolata este nu doar o maniera de a ne rasfata, din vreme in vreme, simturile ci si un aliment sanatos. Dar sa vedem despre ce tip de ciocolata este vorba si…