Spirulina (denumita stiintific Arthrospira platensis) este o micro-alga ce apartine familiei de cianobacterii. Spirulina nu este o planta, ci un organism unicelular care poate fi consumat de animale si oameni deopotriva, fiind cultivata in lumea intreaga.
Cultivarea spirulinei are origini stravechi, fiind folosita in diverse scopuri (alimentatie, comert, etc) de catre vechii azteci si alti bastinasi din America acelei perioade. Cercetatorii anilor ’70 au descoperit surse mari de spirulina in lacul Texcoco din Mexic. In zilele noastre, o productie uriasa de spirulina provine din micile lacuri si iazuri din Ciad (intre Nigeria si Camerun).
De ce spirulina?
Alaturi de clorella (o alta micro-alga cu diverse beneficii), spirulina este considerata ca un super-aliment, cu calitati nutrivite excelente, un aliment care creste productia de energie si ofera performante sporite muschilor.
Spirulina este considerata de multi cercetatori ca alimentul viitorului, o sursa de alimentatie foarte importanta pentru viitoarele calatorii spatiale, fiind folosita deja pentru a hrani multi astronauti care pleaca in spatiu.
Continutul spirulinei
Spirulina, in stare uscata, contine in jur de 60%-65% proteine; este bogata in aminoacizi esentiali, dar mult superioara din punct de vedere nutritional proteinelor prezente in legume si alte plante.
In doar 100g de spirulina uscata, gasim:
– carbohidrati (zaharuri si fibre): 23,9g
– grasimi (ne)saturate: 7,72g
– proteine: 57,47g
– apa: 4,68g
– vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D
– minerale: sare, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, fier
Diversele vitamine si minerale prezente in spirulina imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si sanatatea celulelor.
Beneficiile spirulinei
Spirulina poate normaliza nivelul de colesterol prezent in organism, indepartand multe dintre efectele secundare ale acestuia.
Acizii grasi esentiali (omega 3, omega 6, omega 9) prezenti in spirulina au calitati anti-inflamatorii, ajutand organismul sa lupte impotriva hipertensiunii, simptomelor menopauzei, alergiilor.
In spirulina este prezenta si clorofila, o molecula care, odata ingerata, creste numarul de celule rosii din sistemul sangvin, care oxigeneaza sangele si ajuta la lupta impotriva blolilor, la intarirea sistemului imunitar. Clorofila ajuta si la procesul de detoxifiere, inlaturand impuritatile toxice, ameliorand efectele ratiatiilor.
Spirulina este bogata in proteine si fier, fiind recomandata persoanelor care sufera de anemie. Procentul ridicat de calciul (peste 26 de ori mai mare decat cel prezent in lapte) face ca spirulina sa fie recomandata in alimentatia copiilor, persoanelor varstnice, femeilor insarcinate.
Fierul, alaturi de celelalte minerale, tonifica si stimuleaza musculatura, indepartand senzatia de oboseala si crampele musculare, oxigenand muschii si corpul.
Toti antioxidantii prezenti in spirulina stimuleaza si intaresc sistemul imunitar, indeparteaza efectele radiatiilor, reduc colesterolul si intaresc organele vitale.
Efecte secundare si contraindicatii
Spirulina poate fi consumata de catre adulti si copii deopotriva. Exista diverse produse bazate pe spirulina, de la pastile si suplimente nutritive, la paste cu spirulina sau spirulina uscata.
In functie de dozajul exagerat, spirulina poate provoca migrene, febra usoara, constipatie usoara, chiar diaree.
Spirulina detoxifica organismul, dar consumata in mod exagerat, poate provoca dureri de stomac, afectand rinichii si ficatul.
Concluzie
Spirulina si clorella au potentialul de a fi alimente ale viitorului. Aceste micro-alge au crescut pe pamant fara ajutor uman de mii de ani. Iar beneficiile lor pentru organismul uman intrec orice asteptari.
Ai incercat pana acum vreun produs bazat pe spirulina?