Articole interesante:

Somnul de amiaza este benefic

Intr-o civilizatie care a depasit de mult respectul real pentru om, in care munca primeaza oricarui tip de odihna, chiar si in fata mesei de pranz, indraznim sa readucem in discutie nevoia somnului corect, si a celui de la amiaza, motivele pentru care acesta este nu doar bun, ci si necesar. Nu fara sens, in programul copiilor intra ca regula stricta somnul de la pranz.

Dintre cele mai importante calitati pe care acesta le are, somnul de la pranz creste capacitatea creierului de a retine informatii, fiind foarte benefic pentru activitatea neurologica. Somnul de pranz mentine sanatatea si echilibrul functiilor pe care creierul nostru le are, relaxeaza organismul, are calitatea de a elimina stresul acumulat.

Studii facute de medicii canadieni au aratat ca somnul la pranz a determinat o mult mai buna capacitate de a retine informatii noi. Studiul a fost realizat pe un grup de studenti care nu aveau obiceiul de a dormi la pranz.

Cele mai recente studii au demonstrat ca somnul prea putin si dezordonat, asociat cu stresul, sunt una dintre principalele cauze care duc la obezitate, diabet, boli de inima dar si a declansarii cancerului la colon. Conform studiului realizat la Universitatea Hospitals si publicat in luna februarie a anului in curs in ziarul Cancer, persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte sunt expuse unui risc foarte ridicat de a face cancer la colon.

De asemenea, noptile prelungite si dimineatile prea matinale sunt cauzele cele mai importante si pentru atacul de cord, infarct si problemele cardiovasculare. Explicatia este foarte simpla. In timpul somnului presiunea sangelui scade, inima fiind mai putin solicitata.

Amintim si cateva personalitati ale lumii care au inteles utilitatea somnului si nu lasau sa treaca ziua fara a-si dormi somnul de pranz, chiar daca in timpul noptii nu reuseau sa acumuleze peste sase ore de somn. Astfel, ii numim pe Einstein, Bill Clinton, Churchill, J.F. Kennedy, R. Reagan, Noica.

Exista si studii (facute de cercetatorii de la California Pacific Medical Center Research) care sustin ca femeilor in varsta, somnul de la amiaza le poate provoca decesul. Aceste studii sunt considerate de multi ca amuzante si demne de ignorat, deoarece vin in contradictie cu toate cercetarile anterioare si se adreseaza unui segment anume de populatie. Dar problemele apar in cazul in care durata somnului de la amiaza depaseste 2 ore iar durata somnului intr-o zi depaseste 9 ore.

Pentru un somn relaxat si odihnitor si pentru a acumula cat mai multa energie pozitiva, medicina alternativa vine cu cateva sfaturi care pot fi utile si ne sugereaza cateva mici trucuri, atunci cand vine vorba de amenajarea dormitorului si a modului in care ne vom organiza timpul de dormit.

Patul trebuie aranjat astfel incat sa nu fie asezat in coltul camerei – spatiu in care energie se opreste -, sau la fereastra, ci sa aiba trei parti mereu descoperite. Nu trebuie sa dormim cu capul catre usa. Trebuie sa avem grija si la culoarea dormitorului, sa fie una calda si nesolicitanta.

Patul sa fie suficient de mare, ordonat, mereu curat, camera aerisita. Lumina din camera sa nu fie foarte puternica, daca este posibil, e recomandat un intrerupator cu reglare a luminii. De asemenea, se pot reduce, pe cat posibil, fluxurile electromagnetice (scoaterea din priza, inainte de somn, din dormitor a televizorului, calculatorului etc).

Tu ce parere ai?

6 pareri

  1. eu nu dorm mai mult de 5 ore pe noapte si nu stiu daca conteaza cum e asezat patul ca cine doarme , doarme si pe scaun in tranvai cred ca stresul vine de la probleme si de la banii care nu iti ajung sa platesti datoriile

  2. APOPEI CONSTANTIN

    FFF BUN ARTICOLUL.DECI SA NU DEPSIM 2H LA PRINZ SI 9 H/ZI .PATUL E BINE POZITIONAT ,IN ASA FEL INCIT SA DORMI CU CAPUL SPRE NORD. SI AR TERBUI SA NU DORMIM CU APARATELE IN FUNCTIUNE ….!

  3. dak ai o kmera mik cum sa asezi patul?

  4. nu chiar 2 ore dar o ora este bine venita nu cred ca treb mai mult sa te simti odihnit ziua si eu incerc sa ma conformez.

  5. Foarte bun articolul si demn de urmat pentru cine are un program flexibil. Eu daca dorm o ora la pranz (sambata sau duminica) seara nu mai pot adormi pana la ora 2.00 – 3.00. Asa ca cine nu are astfel de probleme sa doarma la pranz.

  6. Pe masura ce omul inainteaza in varsta ,doarme tot mai putin.
    In legatura cu aranjarea patului dupa punctele cardinale am inteles ca depinde de an. Fie la Nord fie la Est. Nu cunosc criteriile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.