Somniferele sunt droguri anestezice care diminueaza activitatea sistemului nervos. Acestea pot fi prescrise de catre medic persoanelor care sufera de depresii, insomnii sau au stari de anxietate. Indiferent de situatie, este de nevoie de acordul doctorului pentru a apela la somnifere. Administrare fara acordul acestuia poate fi foarte daunatoare, provocand in scurt timp dependenta. In aceste conditii persoana in cauza nu va mai putea adormi decat cu ajutorul pastilelor. Nu uita ca somnul provocat de un somnifer nu este natural, prin urmare nu vei dispune de toate efectele benefice de care ai avea parte daca ai adormi in mod normal.
Insomniile pot avea cauze externe, cum ar fi zgomotele sau durerea. In acest caz stii exact care este cauza. Stiind din ce motiv nu reusesti sa adormi este mai usor sa combati insomnia. Bineinteles, fara a apela la somnifere. Durerile care iti provoaca o stare de disconfort sunt cele care trebuie tratate, si nu insomnia. Odata ce ai trecut de primul pas vei putea adormi linistit. Si in cazul zgomotelor care te-ar putea deranja exista numeroase solutii care sa te scape de droguri.
In ceea ce priveste reactiile psihofiziologice, lucrurile devin mai complicate. In acest caz, un prim pas este consultarea unui psiholog. La fel ca si in cazurile externe, trebuie sa afli cauza pentru a incerca sa o combati mai intai in mod natural. Trebuie sa intelegi ca somniferele sunt niste droguri care iti pot inrautati starea.
Pentru starile de depresie, sau chiar mai usoare, doar de deprimare, de exemplu in urma unui deces sau a unei despartire, somniferele ar putea ajuta doar daca nu sunt intrebuintate pe o perioada mai lunga de timp. Cateva zile este suficient pentru a intra in vechea rutina. Daca insa depasesti aceste zile si ramai si cu aceeasi dispozitie, atunci esti la risc maxim sa devii dependent si sa-ti dai toata viata peste cap.
Cele mai folosite somnifere sunt benzodiazepinele. Acestea actioneaza asupra sistemului nervos diminuand starile de tensiune si de angoasa. Deoarece femeile sunt mult mai predispuse la stres decat barbatii, numarul femeilor care apeleaza la aceste somnifere este dublu fata de cel al barbatilor. Efectele lor sunt pe scurta durata, astfel ca insomnia ramane o problema a carei rezolvare nu are cum sa fie o simpla pastila. Mai mult de atat, din cauza acestor pastile poti experimenta tulburari de concentrare sau stari de confuzie. In cazul femeilor accesele de isterie devin mai puternice. Luate mai mult decat ar fi necesar poti ajunge chiar si la o cadere nervoasa in urma dereglarii ritmului normal al propriului organism. De retinut ca si alte tipuri de somnifere au efecte adverse foarte puternice.
Inainte de a apela la somnifere trebuie sa incerci niste mici trucuri care te-ar putea ajuta. De exemplu, incearca sa te culci si sa te trezesti la aceasi ora in fiecare zi. Nu consuma prea mult seara la masa pentru a nu te chinui digestia peste noapte. Incearca sa manaci cu cel putin trei ore inainte de a te culca. Poti bea o cana cu lapte cald sau un ceai de tei pentru a te linisti. Asculta muzica ambientala si daca nu poti adormi ia o carte si citeste. Ai mai multe sanse sa adormi asa decat schimband canalele la televizor.
Daca toate acestea nu functioneaza atunci e cazul sa apelezi la un doctor sau la un psiholog. Ei te vor indruma spre somnifere daca nu exista alt remediu.