Secretele cafelei

Cum altfel te poti trezi dimineata daca nu savurand o ceasca plina de cafea fierbinte si frumos mirositoare?

Cafeaua contine peste o mie de substante, unele dintre ele avand proprietati antioxidante si antimutagene, pentru multe persoane aceasta fiind chiar sursa numarul unu de antioxidanti.

Boabe de cafeaDeocamdata nu se cunosc exact toate ingredientele bune pentru organism, pe langa antioxidanti fiind cunoscuti si fenolii, melanoidele, diterpenii, dar se fac studii pentrui dentificarea tuturor.

In componenta cafelei intra insa si substante (cum ar fi pesticidele) care pot determina aparitia unor reactii negative.

In ceea ce priveste consumul de cafea, parerile sunt inca impartite. Un consum moderat de cafea nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar in exces, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua – trei dupa amiaza, de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cuiva, face rau.

Un vechi proverb turcesc spune ca „Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea” dar multi ignora faptul ca, pe langa proprietatile de inviorare a organismului,stimuleaza serotonina (hormonul fericirii).

Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati. Studiile atesta ca o cafea de dimineata este echivalentul in proteine si… acid a trei mandarine.

Insa cafeaua este la fel de controversata pe cat este de consumata. Despre ea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii,sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, lucruri care sunt adevarate. Dar sunt si multe mituri care sunt asociate cu cafeaua in mod gratuit.

Care sunt beneficiile cofeinei?

In „doze” moderate, cofeina are efecte benefice. Actioneaza asupra tubului respirator ajutand la mobilitatea muschilor (cafeaua este recomandata si pentru bolnavii de astm). Este de asemenea folosita si impotriva durerilor de cap pentru ca dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina este un bun diuretic ce stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

1. Imbunatateste memoria

Un studiu a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei.

2. Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare

O alta cercetare realizata cu ajutorul a 27.000 de femei, pe parcursul a 15 ani, a aratat ca aceasta bautura este buna si pentru sistemul cardiovascular. Mai exact, femeile care au baut trei cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Studiul a relevat insa si faptul ca beneficiile au scazut in cazul celor care au baut mai mult de trei cesti.

3. Reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer

O cercetare data publicitatii anul trecut a aratat ca riscul de a face cancer agresiv de prostata era mai mic cu 60% la bautorii de cafea decat la cei care nu consumau deloc aceasta licoare.

In plus, o alta analiza a aratat ca la persoanele care beau cafea riscul de a face cancer la ficat era mai mic cu 41%, iar alte cercetari au sugerat ca mai multe substante din cafea protejeaza de anumite tumori cerebrale, de cancerul endometrial si de cel de prostata avansat.

Efecte negative

O clasica ceasca de cafea contine aproximativ 10 miligrame de substante cunoscute ca fiind cancerigene cum ar fi benzen sau forlmaldehida, cantitate despre care unii experti sustin insa ca este prea mica pentru a prezenta un factor de risc in ce priveste cancerul.

Din cauza cafeinei, care este o substanta stimulativa, prea multa cafea poate duce la dureri de cap, agitatie, palpitatii. Chiar si cea decofeinizata contine urme din acest alcaloid deoarece procesul de filtrare nu il poate indeparta in totalitate. De asemenea, cafeaua poate provoca insomnii si creste tensiunea arteriala.

Cantitatea considerata ca fiind sigura pentru consumul zilnic este 300 de miligrame de cafeina.

In ceea ce priveste femeile gravide, cercetari recente arata ca cele care nu depasesc aceasta cantitate nu isi supun copilul vreunui risc, insa dozele mari – doua sau mai multe cesti clasice de cafea – pot creste riscul de avort.

Cofeina prezenta in cafea este un agent diuretic si laxativ care, odata ingerata, creste cantitatea de urina ce urmeaza sa fie eliminata, proces denumit diureza. Totusi acest efect diuretic produs de cafeina nu este intotdeauna benefic. Daca nu bei suficienta apa, procesul de diureza declansat va face ca organismul tau sa retina apa ulterior, chiar daca cantitatea de urina este eliminata din organism. Corpul uman retina apa daca nu este in cantitati suficiente (cantitate pierduta prin diureza), pentru a preveni deshidratarea organelor interne si buna functionare inter/intra celulara si tegumentoasa.

Daca bei cafea, trebuie sa bei mai multa apa decat o persoana care nu bea cafea.

Regula de aur: bea apa inainte de cafea, pentru a preveni retinerea apei in organism.

Similar Posts

4 Comments

  1. Dupa o perioada lunga in care m-am delectat si informat cu toate articolele de sanatate trimise, va multumesc si va doresc multa sanatate cu zile frumoase.

  2. Cafeaua „retine apa in tesuturi” ??? Poate daca o bei cu sare….
    Dar „cofeina este diuretica” este corect.
    Chiar nu se observa aceasta contradictie? Sa speram totusi ca nu este decat o eroare de traducere, pentru ca orice articol interesant ni se serveste, nu este pana la urma decat o traducere din alte surse, dar copiata si rascopiata apoi de n ori, pentru a ajunge la cititor cu toate erorile posibile luate de bune…

  3. Orice bob(porumb, grau, mei,orez, cafeaetc.), are o cantitate de ulei. Uleiul prajit, contine acroleina, care este un cancerigen puternic. Oare consumul de cafea, pop-corn, cartofi prajiti(cipsuri), sa fie cauza pt care nr. de cazuri de cancer in Romania, ne tine in topul tarilor din Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *