Articole interesante:

Scarlatina

Una dintre cele mai sonore boli, declansate, in general, in perioada copilariei este scarlatina. Ce este si cum se manifesta scarlatina sunt intrebari la care este bine sa raspundem inca de la inceput.

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intalnita mai frecvent la copiii sub zece ani. Incepand cu varsta de opt ani, organismul copiilor incepe deja sa capete rezistenta impotriva virusului care declanseaza aceasta boala.

Debutul acestei boli este unul brusc, insotit de febra si stare generala foarte proasta. Aparitia acestei boli este determinata de actiunea unei toxine eliberate de catre streptococii beta-hemolitici din grupa A. Este o boala contagioasa, care se poate transmite pe calea aerului, prin respiratie, prin stranut, tuse, stropi eliminati in discutiile mai precipitate, de la persoanele care sufera deja din pricina acestei boli.

Perioada de incubatie poate varia intre doua si sapte zile, debutul bolii fiind unul brusc, fara nici un fel de simptome. Scarlatina este insotita, pe langa febra, de varsaturi si odinafagie, adica dureri de gat la inghitit. Febra este frecvent precedata de frisoane si tahipnee, tahicardie, chiar convulsii la copiii mici, temperatura corpului putand ajunge si la 39-40 de grade C. Rosul in gat este si el un semn prezent intotdeauna in cazul scarlatinei.

La doua zile de la debut apare si eruptia cutanata, aparitia acesteia fiind provocata de streptococul beta-hemolitic si raspandita pe intregul corp. Eruptia care este specifica scarlatinei poarta denumirea de exantem.

Locurile in care debuteaza si se manifesta exantemul este zona de flexiune a mainilor, la coate, axile etc, dar si la baza gatului, boala caracterizandu-se prin aparitia in faza de debut la nivelul toracelui. Se pot utiliza creme calmante pentru inlaturarea durerilor provocate la nivelul pielii.

Descuamarea la nivelul fetei si a extremitatilor apare la circa 10 zile de la debutul bolii. In cazul in care scarlatina a fost depistata si tratata la timp cu antibiotice, descuamarea devine una extrem de discreta, nelasand nici un fel de urma sau complicatii dupa perioada in care boala a disparut. Se manifesta diferit chiar si atunci cand este vorba de membrii aceleiasi familii, eruptia aparand pe suprafete mai mari ale corpului la unele persoane.

Este destul de dificil de evitat imbolnavirea cu scarlatina, odata intrati in contact cu o persoana contagioasa. Se recomanda evitarea contactului cu tacamurile, hainele, prosoapele ori alte obiecte folosite de o persoana bolnava de scarlatina. Este o boala care necesita izolare obligatorie pentru sapte zile, nu doar spre binele persoanelor cu care cel bolnav ar intra in contact, dar si pentru binele persoanei afectate.

Se recomanda tratament cu antibiotice pentru o perioada de zece zile, in cazurile de scarlatina fara complicatii cel mai la indemana si recomandat antibiotic fiind penicilina, introdusa in corp fie pe cale orala fie prin injectare. Tratamentul este indispensabil, evitandu-se in aceasta maniera posibile complicatii pe termen lung. Pentru reducerea temperaturii ridicate a corpului precum si a durerilor se recomanda paracetamolul, avand grija la dozele administrate.

Sa nu uitam ca cel mai bun ajutor in cazul acestei boli epuizante pentru organism este, pe langa tratamentul cu antibiotice, odihna pe toata perioada cat dureaza boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.