Articole interesante:

Sanatate in timpul postului

Ce este postul?

Sanatate in timpul postuluiPostul nu este un alt cuvant pentru un tip special de dieta, este doar un simplu act de vointa, care se materializeaza in reducerea consumului de produse alimentare si bauturi (in general, sau doar anumite alimente). Postul este un proces restrictiv, dar poate fi, de asemenea, recomandat ca o terapie pentru diferite probleme de sanatate sau boli, sau ca o modalitate de a curata organismul de toxine, etc.

Postul este o foame deliberata si rapid indusa, cu consecinte dar si complicatii pentru sanatate. Exista consecinte bune pentru sanatate, cum ar fi potentialul de a creste durata de viata, sau de a reduce riscul de diabet zaharat, cancer, tulburari ale sistemului imunitar, sau chiar de a incetini procesul de imbatranire.

Unii oameni pot face referinta la post ca o modalitate de a avea rezultate eficiente in dietele si curele de slabire, dar trebuie sa stii ca postul excesiv, doar de dragul slabirii, este un lucru periculos, mai ales daca este combinat cu anumite pastile sau medicamente de slabit.

Sfaturi privind postul

a) Planificarea postului

Atunci cand planifici postul, decide ce este mai bine pentru tine, planifica postul in functie de programul de munca, activitatile in familie, etc.

Daca familia ta practica postul, asta nu inseamna ca se aplica aceleasi reguli pentru toti membrii. Gandeste-te la nevoile lor (in special pentru copii) si planifica in consecinta. Tinerii sub 14-17 ani nu ar trebui sa posteasca excesiv, deoarece organismul lor este inca in curs de dezvoltare si in crestere.

b) Pregatirea pentru post

Exista motive evidente de natura medicala, religioasa, sau de alta natura pentru a practica postul. Inainte de a incepe posti, gandeste-te si pregateste alimentele/bauturile specifice pe care le vei consuma. Uita de alimente grase sau greu de digerat. Concentreaza-te pe lichide, supe, alimente usor de digerat.

c) A posti nu inseamna a slabi

Am mentionat acest lucru in introducere. Niciodata nu incepe a posti doar de dragul de a pierde in greutate. Acest tip de post este exagerat si nesanatos, iar corpul tau va experimenta consecintele. Ai mancat mai putin sau aproape deloc in timpul postului, imagineaza-ti cat vei manca la sfarsitul postului, atunci cand ai reluat rutina normala.

d) Eficienta in timpul postului

Daca te decizi sa încerci a posti sau sa faci repaos alimentar din alte motive, trebuie sa te limitezi la o perioada de 1-3 zile, nu mai mult. Exista cazuri de oameni care au reusit sa pastreze postul timp de 1-2 saptamani, dar au redus aportul anumitor alimente si bauturi, deci un post partial, nu total.

Dupa o perioada de trei zile de post, corpul tau intra intr-o stare de infometare. Asta inseamna ca, indiferent de nivelul de grasime si proteine stocate in corpul tau, procesul de ardere este rapid, necesar, cu scopul de a mentine buna functionare a organelor interne. Exista, de asemenea, cateva efecte secundare, cum ar fi respiratia urat mirositoare, ameteli, greata, dureri de stomac, a nivel redus de zahar in sange.

e) Postul si efortul fizic

Daca esti o persoana atletica sau predispusa la sport, trebuie sa stii ca postul are efecte diferite pentru sanatatea ta. Micsorarea din alimentatie a volumului de proteine si carbohidrati va reduce eficienta activitatilor fizice si muschii vor avea de suferit.

f) Hidratare in timpul postului

Aminteste-ti acest principiu: corpul uman functioneaza pana la trei zile fara nici un fel de mâncare. Prin urmare, in timpul postului, corpul trebuie sa fie hidratat, in special daca postezi fara sa mananci alimente deloc.

Atunci cand postul este drastic (pentru o perioada lunga de timp), hidrarea nu este eficienta si nu va reusi sa evite efectele adverse descrise in punctul d).

Concluzie

In cele din urma, postul este o decizie personala. Fa post din motive intemeiate, nu impins{a) sau fortat(a) de catre altii.

Poti ajusta în mod corespunzator alimentatia inainte si in timpul postului, prin reducerea volumului de alimente si bauturi consumate zilnic. In acest fel, postul nu va fi o corvoada, si vei putea evita orice exces ulterior.

A face post agresiv, din motive gresite, poate duce la probleme majore de sanatate, chiar la probleme de insuficienta ale organelor interne. In cazul in care organismul tau nu rezista la post (mai ales din motive medicale), nu posti.

O parere

  1. Aveam nevoie de aceste sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *