Articole interesante:

Regimul alimentar in diabetul zaharat

Pentru a putea vorbi despre regimul alimentar recomandat in cazul diabetului zaharat, trebuie mai intai sa spunem cateva cuvinte despre aceasta boala.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cu evolutie cronica, care apare din pricina unui deficit mai mare sau total de insulina. Insulina este un hormon pe care il secreta pancreasul. In cazul in care se gaseste in cantitati insuficiente, deranjeaza activitatea normala a glucidelor, apei, sarurilor, proteinelor si lipidelor. Diabetul, in functie de tipul sau (tip 1- insulinodependent si tip 2- insulinoindependent) apare la diferite varste si poate afecta toate clasele de persoane.

Cauze care pot duce la declansarea lui sunt fie ereditare, fie legate de factorii de mediu, obezitate, sedentarism, stres, prezenta unei boli endocrine, folosirea unor medicamente hiperglicemiante.

Regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa urmareasca mai multi factori, dintre care enumeram:

– cunoasterea necesarului caloric, glucidic, lipidic, proteic si hidroelectrolitic;
– asigurarea necesarului caloric si nutritional;
– mentinerea ritmului normal de crestere;
– individualizarea planului de dieta (in functie de tratamentul insulinic sau oral, de obiceiurile alimentare, de conditia socio-economica);
– atingerea si mentinerea greutatii ideale;
– atingerea si mentinerea in limite normale a lipidelor serice, a glicemiei si a presiunii arteriale;

Glucidele nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar al unui diabetic. Mai mult, acestea trebuie sa atinga 50-60 % din totalul caloric. Surse de glucide sunt zaharul, produsele zaharoase, painea, cartofii cruzi sau fierti, orez, gris, paste fainoase, leguminoase uscate, fructe, legume. Toate aceste alimente trebuie sa fie cantarite si mancate in cantitati bine controlate de catre diabetic. Este interzis in totalitate consumul de zahar (care va fi inlocuit cu zaharina), prajituri, bomboane, ciocolata, inghetata, halva, cozonac, miere de albine, sucuri cu zahar, vin, bere.

Proteinele reprezinta maxim 20% din masa calorica, lipidele 25-35% din aceasta iar fibrele alimentare nu trebuie sa depaseasca 40 de g pe zi.
Dintre riscurile la care se expune un diabetic, cel de boli cardiovasculare este cel mai ridicat.

Un individ diabetic trebuie sa aiba trei mese pe zi si doua gustari, mai ales daca este vorba de diabet de tip 1 (injectiile cu insulina fiind de patru, cinci ori pe zi). Acestea trebuie sa contina proteine, glucide, lipide, saruri minerale. Tratamentul medicamentos nu exclude tratamentul dietetic, acesta urmand sa fie ineficient in absenta celui din urma.

In cazul in care este vorba de copilul suferind de diabet, regimul alimentar al acestuia nu difera de cel al unui copil normal. Singura exceptie o face zaharul, care va fi eliminat in totalitate din alimentatie. Acestia nu au nevoie de hrana sau suplimente speciale, ci doar de suficiente calorii pentru a compensa pierderea zilnica de energie si satisfacerea nevoii de crestere si dezvoltare specifice varstei. Copilul diabetic trebuie sa aiba, la fel ca si un diabetic adult, trei mese principale si doua-trei gustari. Se va calcula distributia calorica si in functie de activitatea fiecarui copil. Daca este mai energic dupa amiaza, va primi o gustare mai consistenta in acea perioada a zilei.

Dieta de baza a acestora va cuprinde: lapte, carne, legume, grasimi, fructe si amidon. Alimentele precum fructe, lapte, cartofi, orez, gris, paste fainoase, fasole, mazare, soia si paine trebuie cantarite, deoarece cantitatea de glucide continuta de acestea este variabila. Carnea, branzeturile, unele legume si zarzavaturi (mai putin morcov, sfecla rosie, telina, mazarea verde, porumbul fiert) nu au restrictie de consum. Sunt foarte importante fibrele dietetice, mai ales pentru maniera in care influenteaza digestia, prin absorbtia si metabolismul glucidelor.

Ajuta si pe ceilalti daca ai experienta cu sfatul tau legat de aceasta problema.

2 pareri

  1. Romeo, te rog fa diferenta intre glucidele sau zaharurile naturale (existente in fructe, legume) si cele industriale, fabricate ca substituent aromatic. Zaharurile naturale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, pe cand cele artificiale (fabricate) prezentate in lista exemplificata in citatul tau pot dauna, avand efecte grave pentru diabetici in special. Diabeticilor nu le este interzis sa consume, cu moderatie, fructe si legume, insa alte tipuri de zaharuri sunt primejdioase.

  2. folositi Stevia ca indulcitor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.