Problemele de atentie si concentrare

Una din bolile care face ca specialistii sa-si puna tot mai multe intrebari si sa caute solutii este lipsa de concentrare. O boala cauzata in mod particular de stresul in care oamenii isi duc tot mai mult existenta, un rezultat al presiunii pe care stresul o exercita asupra fiecaruia dintre noi, facandu-ne sa ne purtam foarte violent, agitati, parca fara directie, adevarate pachete de nervi.

Lipsa de concentrare este o afectiune. Creierul nu mai raspunde normal la stimuli.

Este o stare usor de depistat: gandul mereu in alta parte, lipsa de rezistenta, atentie distrasa de la prezent, munca prost facuta, tendinta de a incepe o multime de treburi si de a le lasa neterminate…

Exista mai multe cauze care duc la aparitia acestei tulburari: informatiile in exces, fie ca e vorba de media, fie ca e vorba de alte canale de transmitere a informatiilor, violenta din materialele informative sau din maniera in care sunt ele transmise, viata privata dezorganizata, lipsa de igiena psihica, zgomotul, lipsa de motivatie, telefonia, conditiile improprii de munca, sarcinile plicticoase sau suprasolicitante, alimentatia nesanatoasa, lipsa de oxigen (este util sa stim ca in cazul unei activitati intelectuale concentrate organismul consuma cu 15% mai mult oxigen decat de obicei).

Acestea pot fi o serie de motive care sa duca la declansarea acestei tulburari de atentie, dar pot exista si motive legate de mediul profesional si social al fiecaruia.

Ce solutii se pot gasi pentru inlaturarea acestei boli?

Ne putem folosi de antrenamentul mental, asa numitele exercitii pentru creier, structurarea programului zilnic, educarea simturilor, alimentatia, un program complex de relaxare, capabil sa impulsioneze activitatea substantei cenusii.

Dar nu este un proces fix in urma caruia putem vorbi de concentrare obtinuta in mod automat.

Se pot propune spre lucru cateva exercitii pentru intarirea capacitatii de concentrare. Este nevoie ca acestea sa se faca cu regularitate, minim zece minute pe zi. Doar dupa o perioada de exersare putem astepta si efecte. Sunt exercitii de imaginatie.

Imaginati-va ca sunteti foarte mici si ca faceti o incursiune in interiorul creierului dvs. Stiati ca aveti peste 100 de miliarde de celule cerebrale? Imaginati-va ca aceste celule si legaturile dintre ele se aprind, luminand in diferite culori vii. Ascultati zumzetul delicat al activitatii cerebrale febrile. Inchipuiti-va ca efectele de culoare si lumina se raspandesc si in zonele intunecate, pana cand in tot creierul „se face lumina”. Este un exercitiu in urma caruia va puteti apuca de muncile care necesita mai multa concentrare.

Un alt exercitiu pe care il puteti face chiar si la cafea. Inchideti ochii si miscati usor intre degete pagina de ziar pe care tocmai o cititi, astfel incat sa se produca zgomote perceptibile. Ascultati-le cu mare atentie. Imaginati-va acum un buton cu care mariti „sonorul” acestor zgomote. Fosnetul hartiei devine tot mai puternic, iar zgomotele secundare tot mai inabusite, mai lipsite de importanta. Respirati regulat in timp ce ascultati. Poate va amintiti de vreun ziar pe care-l citeati pe vremea cand erati elevi. Concentrati-va o clipa asupra acestui moment din trecut. Respirati o data adanc si reveniti la prezent.

Daca sunteti o persoana muzicala, se poate recurge la un alt exercitiu. Incercati – tare sau incet – cateva sunete lungi (O, A, E) si alegeti-l pe cel care va convine si care poate deveni de acum inainte tonul personal de concentrare. De cate ori vreti sa incepeti o activitate intensa, intonati-l – in gand sau in realitate – inainte de a incepe sa va concentrati. Este o tehnica folosita si de yoghini inainte de meditatiile si rugaciunile specifice.

Aceiasi yoghini folosesc, in rugaciunile lor profunde, tehnici diferite de respiratie, pozitii ale corpului etc. Dar stim ca si medicina recomanda respiratia profunda. Daca vreti sa va concentrati, lasati aerul sa patrunda si sa iasa in mod regulat din plamani. Continuati sa respirati constient, mai ales atunci cand ceea ce aveti de rezolvat nu e prea usor si nici pe placul dvs.

Puteti face si un exercitiu de imaginatie, in care va ganditi la un rau rece intr-o padure. Nu trebuie decat urmarita curgerea si ascultat sunetul pe care acesta il face. Si exercitiul poate fi repetat de cateva ori pe zi.

Si nu trebuie uitat: cand mancam- mancam, cand sedem- sedem, cand mergem – mergem.

Similar Posts

One Comment

  1. Buna ziua in scurt timp am axamenul pt scoala de soferi si nu ma Pot concentra asupra invatatului,ce pot face in aceasta privinta?multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *