Probioticele sunt compuse dintr-o varietate de microorganisme, mai exact bacterii acidului lactic, drojdii sau bacili, agenti probiotici (bifidobacteriile), toti acesti compusi fiind considerati la fel de benefici pentru sanatate. Functia lor principala este de a spori asa numitul echilibru microbian al sistemului intestinal si, de asemenea, de a incetini producerea de bacterii toxice in organism.
In ciuda faptului ca un numar bun de distribuitori alimentari subliniaza efectele pozitive ale consumului de alimente probiotice, doar un procent mic ale acestor efecte au fost de fapt dovedite clinic. Consumul de produse probiotice poate regulariza activitatea organelor interne, prin efortul de a inlocui bacteriile toxice cu bacterii benefice, eficiente.
Produsele probiotice
In majoritatea cazurilor, multa lume considera iaurtul ca un aliment probiotic. Totusi, iaurtul capata apelativul de probiotic numai daca in compozitia sa sunt prezenti lacto-bacilii. Iaurtul probiotic are capacitatea de a mentine buna activitate a tractului intestinal si urinar, dar si de a indeparta posibilitatea aparitiei unor afectiuni si probleme de sanatate, datorate absentei anumitor bacterii benefice.
Un alt aliment probiotic cautat si consumat frecvent este chefirul, o bautura fermentata din lapte, cu diverse arome. Kefirul contine microorganisme, nutrienti, vitamine (A, B1, B2, B6, D, acid folic), minerale (iod, fier, calciu). Procesul de fermentare poate modifica valorile ingredientelor benefice, prin urmare si procentajul diferit de grasime pentru diversele tipuri de chefir.
Sunt multi, insa, care considera iaurtul inghetat drept probiotic, acest lucru fiind fals. Procesul de purificare a iaurtului si apoi de congelare indeparteaza sau diminueaza cantitatea de nutrienti si vitamine.
Pentru a clarifica, iata cateva dintre produsele probiotice accesibile: chefirul, branza de vaci, bauturile din soia, laptele (ne)fermentat, iaurtul normal, legumele conservate. Asigura-te ca eticheta fiecarui contine apelativul „probiotic” specificat, dar verifica si alte surse, deoarece multe produse pacalesc lumea cu „beneficiile lor probiotice” false.
Beneficiile produselor probiotice
Alimentele probioticele aduc diverse beneficii pentru sanatatea ta, cum ar fi imbunatatirea digestiei produselor lactate, remediaza activitatea intestinala (indepartand efectele diareei, infectiilor intestinale). In general, probioticele ajuta la mentinerea echilibrului dintre bacteriile bune si toxice din sistemul digestiv. Ele sunt cu adevarat eficiente, mai ales consumate in timpul sau dupa tratamentul cu antibiotice.
Alte beneficii ale probioticelor:
• stimularea si intarirea sistemului imunitar
• prevenirea aparitiei cancerului (in special cancerul de colon)
• producerea si sintetizarea vitaminelor (B12, acidul folic, k)
• scaderea nivelului de colesterol
• repopularea florei intestinale
Concluzie
Consumul de produse probiotice este benefic pentru sanatatea ta. Incorporeaza probioticele in dieta zilnica a familiei tale.