Ouale

Oul reprezinta un aliment foarte important pentru hrana omului, in mod particular pentru ca este foarte bogat in factori nutritivi de care organismul uman nu se poate dispensa. Se spune despre ou ca este un aliment complet, deoarece contine si vitamine, si minerale.

Cel mai cunoscut si frecvent consumat ou, mai ales in tara noastra, este oul de gaina, dar nu este singurul ou care poate fi consumat. Componenta chimica difera de la specie la specie, de componenta hranei ingerate de pasarile de la care urmeaza sa consumam ouale, de locul in care au stat, de marimea oului, de greutatea acestuia etc.

Albusul este foarte bogat in proteine, reprezentand 10,5% din componentele comestibile ale unui ou. De asemenea, albusul mai contine 88% apa, 1% glucide, 1,1% minerale, nu contine lipide. Galbenusul unui ou contine 49% apa, 16,5% proteine, lipide 33%, glucide 1%, si 0,6% minerale.

Proteinele din albus sunt proteine simple si au rolul de a proteja embrionul de bacterii.

Lipidele din galbenus au un coeficient digestiv foarte mare , gasindu-se sub forma emulsionata si au rol important in crestere. Datorita lecitinei din compozitia oului, colesterolul care provoaca steatoza hepatica este tinut sub observatie.

Majoritatea substantelor minerale se gasesc in galbenus, calciu se gaseste de aproape zece ori mai mult in galbenus decat in albus, sulf, fosfor, fier (care se gaseste aproape numai in galbenus), microelemente precum iod, mangan, cupru sunt si ele gasite in cantitate mare in galbenus. Oul are si o cantitate mare de vitamine in compozitia sa, mai exact, vitaminele A, B1, B2, B12, E, D.

Galbenusul este de pana la 30 de ori mai bogat in vitamine decat albusul. Galbenusul contine si colina, substanta foarte buna pentru stimularea memoriei dar si pentru eliminarea toxinelor din ficat. Daca sunteti intr-o perioada in care memoria dumneavoastra trebuie stimulata, o alimentatie in care sa intre si ouale este foarte recomandata.

Colesterolul continut de ou nu creste colesterolul din sange, ba mai mult, ficatul foloseste colesterolul din ou pentru producerea de secretii biliare si formarea celulelor noi. In plus, ouale contin fermenti care au efect antiendemic, antimicrobian si antiinflamator.

Daca le preparati in apa fiarta, oaule sunt foarte usor de digerat, mai usor decat cele fierte tari in coaja. Le spargeti si le puneti in apa cand aceasta a inceput sa fiarba.

Ouale sunt alimente perisabile, astfel ca trebuie tinute in frigider, iar daca un ou s-a spart inainte sa fie pus, este mai bine sa-l aruncati, deoarece exista un risc crescut de infectii.

Similar Posts

4 Comments

  1. Dac-ar fi dupa mine as consuma numai oua,lactate si din cand in cand carne. Dar din pacate am colesterolul putin peste limita si decat sa ma amagesc cu un ou pe saptamana mai bn. nu mai mananc. De fapt nici nu stiu ce sa mai mananc, pt.ca legumele nu-mi plac cine stie ce, de peste m-am saturat

  2. s-au spus foarte multe despre oua;sa nu maninci mai mult de 2oua pe saptamina, ca ai probleme cu ficatul si cite si mai cate.Eu am mancat in tinerete destule oua,iar din 1994 zilnic maninc cite 2 oua si ma simt destul de bine.am 64 de ani,ce sa mai crezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *