Articole interesante:

Otita

Desi pare o boala alegata mai mult de anotimpul rece, nu este asa. Poate aparea in oricare dintre perioadele in care nu avem in totalitate grija de corpul nostru, in mod particular de zona urechilor.

Ce este otita?

Otita este o infectie, o inflamatie a urechii medii. Este o boala foarte frecventa la copii, trompa din interiorul urechii la aceasta varsta fiind mai scurta. Apare ca urmare a unei raceli, care poate cauza umflarea si inchiderea tubului care face legatura dintre urechea medie si gat, tubul fiind denumit Trompa lui Eustache, dar poate fi provocata si de alergii, mediu poluat sau toxic, fum de tigara. Din pricina inflamarii acestui tub, lichidul care nu mai curge si poate fi un mare acumulator de infectii se aduna in urechea medie. Aici bacteriile si virusii au un spatiu foarte bun de dezvoltare, provocand aceasta infectie numita otita. Si frigul poate determina aparitia si raspandirea infectiei cu mai multa repeziciune, ducand la unele complicatii.

Infectiile bacteriene sunt cele care se intalnesc in procentul cel mai ridicat din infectiile urechii, reprezentand cca 70% din tipurile de infectii. Virusii sunt si ei potentiali determinanti ai aparitiei acestui tip de infectie.

Otita se mai poate manifesta si sub forma de tract respirator ori manifestare alergica, situatie cand Trompa lui Eustache se blocheaza, aerul inceteaza sa mai circule si nu mai ajunge la urechea medie. Infectia se va acumula la nivelul urechii medii, inflamatia nemailasand posibilitatea secretiei sa se elimine. Inflamatia si acumularea de infectii isi mai pot face aparitia si fara infectie, determinand doar senzatia de ureche infundata. Este intalnita si sub denumirea de otita medie supurata.

Exista riscul, in cazul acumularii infectiei la nivelul urechii medii, ca timpanul sa se rupa. Secretia se va scurge in interior durerea incetand in cele mai multe dintre cazuri. Timpanul rupt se vindeca singur in cateva saptamani. Culoarea secretiei care se scurge din ureche este in general una galbena, lichidul fiind subtire.

Un semn mai clar a ruperii timpanului este amestecul de sange in secretia galben acare se scurge din ureche. Acsta poate aduce un plus de disconfort, stari de irascibilitate, scaderea apetitului, tulburari de somn, febra si frisoane. In cazuri severe este posibila si pierderea auzului. Simptomele includ si sunete difuze, tiuituri, pocnituri, senzatia de presiune la nivelul urechii.

Medicamentele sunt de cele mai multe ori ineficiente, conform unor statistici recente peste 90% din copiii care au suferit de otita s-au vindecat fara antibiotic. Putem apela la o serie de plante pentru a trata pe cale naturala aceasta boala, sau macar pentru a ajuta organismul in perioada in care infectia este instalata in corp.

Frunzele de potbal sunt foarte recomandate in cazul otitei. Se vor centrifuga frunze proaspete de potbal iar din lichidul obtinut se vor introduce picaturi in urechea afectata. Dar, in cazul in care nu avem la dispozitie frunze proaspete de potbal, ne putem folosi de propolis, care se va introduce in ureche uns pe o bucata de tifon, in amestec cu ulei in cantitati egale. Se va lasa o noapte, urmand ca dimineata sa fie introdus un alt tifon imbibat in propolis cu ulei. procedura se va continua pana la vindecare.

Este indicata si folosirea de sucuri naturale din fructe si legume si cat mai multe vitamine naturale.

Durerea mai poate fi inlaturata aplicand saculeti calduti cu sare la nivelul urechii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.