Articole interesante:

Nutritie pentru o tiroida sanatoasa

Daca ai citit articolul precedent despre importanta glandei tiroide, ai aflat de faptul ca este foarte important ca aceasta glanda sa functioneze in parametrii normali. Atat pentru copilul in crestere, cat si pentru omul matur, exista o alimentatie specifica care sa mentina o tiroida sanatoasa.

In randurile urmatoare vei afla cum diverse alimente comune pot influenta functionarea glandei tiroide.

Cofeina, cafeaua

Studiile asupra relatiei dintre cofeina si glanda tiroida nu sunt destul de relevante, dar unii cercetatori sustin ca sunt suficiente pentru a renunta la cafea, deoarece aceasta, chiar daca stimuleaza in mod pozitiv producerea anumitor hormoni, o face in detrimentul altora.

O pacienta care a fost diagnosticata cu probleme ale glandei tiroide, a incetat sa bea cafea, iar in 6 saptamani toate simptomele bolii au disparut: nervozitate, agitatie, insomnie, fata spalacita, urinare frecventa, tulburari ale stomacului, spasme musculare, debit incoerent al gandirii si al discursului, batai rapide sau neritmate ale inimii. Indiferent de faptul ca problemele cu glanda au fost cauzate de catre cofeina, sau cofeina nu avea nimic de-a face cu functionarea glandei tiroide, aceste simptome sunt destul de serioase pentru a te face sa renunti la a bea zi de zi cafea.

Un alt pacient povesteste cum nu a baut timp de 4 zile cafea, deoarece era plecat intr-o excursie, iar capacitatile musculare i-au revenit aproape de normal, fiind din nou in stare sa tina ziarul. Si densitatea din oase scade, deoarece cofeina provoaca eliminarea mai rapida a calciului din solduri si coloana vertebrala, indiferent de varsta, ani de menopauza, obezitate, fumat, estrogen, alcool, tiazide si suplimente de calciu. Inlaturarea acestei scaderi in densitate se poate face prin consumul zilnic de lapte.

Nivele hipertiroidiene ale hormonului stimulant al tiroidei, precum si supradozarea hormonului tiroidian in cazul nivelelor hipertiroide, pot seca organismul de calciu si sa produca osteoporoza. Si tratamentele simple cu hormon tiroidian sunt suspectate ca ar provoca osteoporoza. Tiroxina si calcitonina sunt secretate de catre glanda tiroida deci o glanda tiroida, care a fost scoasa sau nu este pe deplin functionala, poate inhiba metabolismul mineral al oaselor si sa le afecteze negativ densitatea minerala. Completarea calciului necesar zilnic, prin consumul de lapte degresat si de suplimente de calciu masticabil, reduce sindromul premenstrual si riscurile osteoporozei.

Iata care sunt produse si elemente care, daca sunt consumate, amelioreaza afectiunile glandei tiroide: uleiul de cocos, acidul fulvic si ceaiul Kombucha.

Alimentatie pentru hipotiroidism si hipertiroidism

In cazul hipotiroidismului se recomanda alimentele bogate in iod precum pestii marini, midii, homar, alge marine, ulei de peşte şi sare obligatoriu iodata. Pentru tratamente mai lungi, se recomanda lichiorul de alune. Pentru hipertiroidism se recomanda ceaiul de Galium verum de 3 ori pe zi. De asemenea, si ceaiurile de salvie sau de vasc pot fi folositoare. Exista si un tratament cu un medicament numit Arony.

Alimente bogate in iodAlte alimente cu o cantitate mare de iod sunt iaurtul, ouale, capsunile si branza (mozarella). Se suspecteaza ca tratamentele, prin privarea de iod, dauneaza mai mult, deoarece glanda tiroida va incerca sa filtreze mai mult sange pentru a obtine mai mult iod, se va mari, iar daca se revine la alimentatia cu iod, ori acesta este asimilat accidental, o tiroida marita va produce si mai mult hormon, uneori intr-un nivel primejdios.

Exista anumite alimente care inhiba glanda tiroida, producand hipotiroidism si gusa. De aceea consumul acestora se recomanda doar pe perioade scurte: broccoli, varza de Bruxelles, mustar, conopida, seminte de rapita (ulei de Canola), varza, nap, soia, nuci de pin, arahide, mei. Sunt necesare sulful, cuprul si fierul. Plantele cu continut mare de sulf din categoria brassica, pot produce anemie si boala tiroidiana.

Remediul cel mai bun in cazul afectiunilor este consumul de fructe pentru curatarea organismului si se recomanda alaturi de aceasta si odihna si relaxarea. Nu se recomanda produsele cu fluor, zaharul alb, carnuri, produse grase sau prajite, conserve, condimente, ceai, cafea si alcool.

Se poate tine o cura cu un pahar cu lapte la fiecare cinci ore, si fructe zemoase, precum mar, ananas, grefa, papaya. Pacientul poate continua cu o alimentatie cu seminte, cereale, legume si fructe. Iodul trebuie luat cat mai natural, din urmatoarele fructe si legume: sparanghel, varza, usturoi, ceapa, ovăz, ananas, orez integral, tomate, macris şi căpşuni.

Deci, printr-o alimentatie sanatoasa, potrivita fiecarui caz in parte, afectiunile glandei tiroide pot fi tratate cu succes.

O parere

  1. Moldovan Mihaela

    Da, si eu ma inscriu la problemele cu tiroida, dar la mine este atipica. O data hiper, o data hipo. Sa renunt la ness-ul zilnic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *