Articole interesante:

Ce nu stii despre morcovi

Cred ca tuturor ne-au dat mamele noastre sa mancam morcovi cruzi cand eram mici. Era intr-adevar o gustare de care organismul nostru se bucura din plin iar ele stiau asta. Morcovii contin vitaminele A, B, C, K, acid folic, saruri minerale si fier, calciu, fosfor, caroten, magneziu, potasiu, sodiu si multe, multe altele.

Prin fierul continut, acesta actioneaza direct asupra organismului, remineralizandu-l si combatand in acest fel anemia. Mai mult de atat, ajuta la cresterea globulelor rosii si a hemoglobinei.

Culoarea sa portocalie este indicatorul carotenului.  Acesta are un rol important in dezvoltarea fizica si in mentinerea unei vederi bune odata cu inaintarea in varsta.

Datorita antioxidantilor continuti, unde se numara si vitamina C, amelioreaza aspectul imbatranit sau cu probleme al epidermei. Deoarece favorizeaza regenerarea celulelor si a elasticitatii pielii este frecvent utilizat in tratamente cosmetice. Tot antioxidantii, prin lupta lor contra radicalilor liberi ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, astfel morcovul fiind recomandat inclusiv in anotimpurile reci, cand organismul este predispus la raceli si gripe.

Intrand in categoria legumelor, ne dam seama ca morcovul are un continut ridicat de fibre, ceea ce il face un bun militant impotriva bolilor digestive, a constipatiei, a hemoroizilor, prevenind in acest fel cancerul de colon. Totodata, este recomandat persoanelor care au un ficat lenes pentru ca ajuta la detoxifierea organismului si ameliorarea durerilor ( in aceasta categorie intra persoanele cu hepatita, reumatism, cu guta sau artrita si nu numai).

Pentru persoanele care sufera de ulcer gastric sau de enterocolite, este bine de retinut ca morcovul are si un efect cicatrizant ameliorand aceste probleme.

Si sucul de morcovi isi pastreaza din efectele morcovului in stare naturala, deoarece acesta isi mentine sarurile minerale si vitaminele. Aveti grija insa, din pacate fibrele se pierd, acestea fiind prezente doar in pulpa, nu si in suc/ zeama.

Este important sa stii cate iti poate oferi 100 grame de morcov crud. Si anume: 89 g de apa, 40 kcal valoare energetica, 0,98 g proteine, 8.71 glucide ( naturale, deci inofensive), 0.24 g lipide, 12 mg vitamina A, 0,039mg vitamina B1, 0,053 vitamina B2, 0.09 mg vitamina B6, 7,1 mg vitamina C, 1,2mg vitamina PP. In plus, 0.66 mg fier, 33 mg calciu, 18 mg magneziu, 35 mg fosfor, 240 mg potasiu, 2,4 mg sodiu si 3 g fibre dietetice. Toate aceste numere ar trebui sa fie suficiente pentru a-ti introduce morcovii in dieta ta zilnica!

6 pareri

  1. pe mine morcovul crud ras amestecat cu un pic de iaurt natur, ma scapat de constipatie si balonare. sunt f incantata.. recomand tuturor cu incredere…………….
    .multa sanatate:X

  2. Badita vasilica

    m-ati convinvins,nici o zi fara morcov….

  3. sanatos,ieftin si la indemana tuturor. Banalul morcov, este un miracol pe care-l ignoram din necunoastere. Felicitari pentru informatiile oferite

  4. Felicitari pentru toate informatiile trimise.

  5. mancati fasole stricata

  6. 4 morcovi pe zi ingrasa??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *