Articole interesante:

Lupusul

Ce este lupus?

Lupus este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al organismului devine hiperactiv si ataca tesuturile sanatoase, normale. Acest lucru duce la simptome precum inflamatie, tumifiere, deteriorarea articulatiilor, pielii, plamanilor, rinichilor, sangelui, inimii.

In conditii normale, sistemul imunitar produce proteine numite anticorpi pentru a proteja si lupta impotriva antigenilor cum ar bacteriile si virusii, care provoaca dureri, umflaturi si leziuni ale tesuturilor. Un antigen este o substanta capabila de a induce un raspuns imun specific.

 

Tipuri de lupus

De exemplu cei cu lupus discoidal au o versiune a bolii care se manifesta doar la nivelul pielii. Aceasta se manifesta prin eruptii cutanate la nivelul fetei, gatului, scalpului si nu afecteaza organele interne. Mai putin de 10%din pacientii cu lupus discoidal progreseaza in forma sistemica a bolii, dar este imposibil de precizat sau prevenit modalitatile de declansare a bolii.

 

a) Lupus eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este mai sever decat cel discoidal deoarece poate afecta oricare dintre organele corpului sau sistemele organelor. Unele persoane pot prezenta inflamatii sau alte probleme strict cu pielea sau articulatiile in timp ce altele in timp ce altii pot avea rinichii, plamanii, articulatiile, sangele si/sau inima afectate. Acest tip de lupus este adesea caracterizat prin perioade de ardere, in cazul in care boala este activa, si perioade de remisiune, cand boala este latenta.

b) Lupus indus

Lupusul indus de medicamente este o forma de lupus aparut ca reactie de respingere la unele medicamente precum hidralazina, un medicament folosit in cazul tratarii hipertensiunii arteriale si medicatia pentru tratarea hipertensiunii cardiace, procainamida, dar exista aproximativ 400 de alte medicamente care pot provoca lupus. Lupusul indus de medicamente dispare odata ce tratamentul declansator a fost stopat, pacientul incetand sa mai ia respectivele medicamente.

Lupusul este o boala care afecteaza atat femeile cat si barbatii intre 15 si 45 de ani, femeile fiind mai predispuse spre imbolnavire.

 

Cauzele aparitiei lupusului

Medicii nu se pot pronunta cu privire la cauzele clare ale aparitiilor bolilor autoimune, totusi sunt de parere ca o mare parte din cauze sunt atat de ordin genetic, cat si de mediu. Deoarece lupus apare la mai multi membrii ai unei familii, medicii cred ca exista o predispozitie de mostenire pe cale genetica a acestei boli. Totusi, nu exista gene cunoscute care sa declanseze aceasta boala.

Numarul mai mare de cazuri intalnit la femei decat la barbati indica faptul ca boala poate fi declansata de anumiti hormoni. Medicii cred ca hormoni precum estrogenul sunt cei care contribuie la progresia bolii, deoarece simptomele tind sa explodeze inainte de perioada menstruala sau in timpul sarcinii.

Dintre factorii de mediu identificati ca fiind declansatori ai acestei boli enumeram:
– stresul foarte mare;

– expunerea la raze ultraviolete (de obicei cele ale luminii soarelui);

– fumatul;

– unele medicamente antibiotice (cele din categoria penicilinei in mod special, unele infectii cum ar fi citomegalovirusul, virusul hepatitei C);

Simpomele sunt variate, deoarece nu exista doua cazuri de lupus la fel. Se pot dezvolta lent sau pot aparea brusc, pot fi temporare sau permanente, in functie de fiecare persoana. Majoritatea persoanelor cu lupus dezvolta simpotome doar la anumite organe, dar in cazurile severe apar probleme la rinichi, plamani, sange, inima sau sistemul nervos.

 

Simptomele aparitiei lupusului

Episoadele lupus sunt de obicei observate prin agravarea unora dintre urmatoarelor simptome: artralgii, artrita, articulatii tumefiate (in special incheieturile, coatele, genunchii, mainile), probleme renale, febra peste 38 grade, oboseala prelungita sau accentuata, eruptii cutanate (in special pe fata, maini, gat, spate), eruptii sub forma de fluture in zona obrajilor si a nasului, anemie, deficit de oxigen, durere in piept atunci cand respira, sensibilitate la lumina si soare, probleme cu caderea parului, probleme de coagulare a sangelui, scaderea in greutate, ochi uscati, anxietate, depresie, dureri de cap, pierderi de memorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.