Articole interesante:

Lipidele si importanta lor in organism

Solubilitatea in alcool si eter si insolubilititatea in apa sunt caracteristicile care definesc cel mai bine lipidele. Lipidele mai sunt denumite si corpi grasi sau substante organice grase (grasimi). Lipidele au un continut energetic mare in raport cu greutatea lor.

Inca nu a fost stabilit cu exactitate necesarul de lipide in alimentatie. Este firesc ca in perioada de crestere, perioada in care necesarul caloric este foarte crescut, si aportul caloric al lipidelor sa fie crescut. La fel in cazul adultului, daca vorbim de o activitate fizica mai semnificativa, poate creste procentul caloric al lipidelor.

Nu este bine ca lipidele sa lipseasca din alimentatia zilnica. O cantitate care sa asigure aportul de acizi grasi esentiali si de vitamine liposolubile este necesara, deoarece organismul nu este capabil sa sintetizeze singur o cantitate suficienta. Se apreciaza ca aportul de lipide la un adult este bine sa fie in jur de 30% din aportul energetic total.

Tipuri de lipide

Lipidele alimentare pot fi de origine animala, vegetala sau mixte.

Lipidele de origine animala se gasesc in carne, lapte si derivate, unt, smantana, branzeturi, untura, seu, peste, ulei de peste, ou. Lipidele de origine vegetala se gasesc in floarea soarelui, soia, porumb, masline, nuci, alune, seminte de dovleac, cereale, legume, fructe. Lipidele mixte se gasesc in diferite tipuri de margarina.

Sursele alimentare de lipide trebuie alese cu grija, astfel ca ele sa nu creasca excesiv valoarea calorica, sa asigure un aport adecvat de acizi grasi polinesaturati, gasiti in margarine si grasimi vegetale, sa asigure un aport adecvat de vitamine liposolubile, sa limiteze aportul de colesterol la maxim 350 mg pe zi. Se poate foarte usor ajunge la exces, deoarece lipidele sunt principiile nutritive care confera produselor alimentare o savoare placuta.

Rolul lipidelor in organism

Lipidele confera rezistenta membranelor celulare, capacitanta electrica, permeabilitate selectiva data de interactiunea cu substantele. Pe langa rolul structural (acela de a participa la alcatuirea membranelor celulare) lipidele mai indeplinesc si un rol de rezerva energetica. Lipidele poseda cea mai mare densitate calorica, in comparatie cu celelalte principii nutritive.

Jumatate din lipidele organismului se gasesc in tesutul subcutanat, restul fiind depozitat in jurul sau in interiorul organelor interne. Deficienta acizilor grasi esentiali poate duce la tulburari grave nu doar la om, si la animale.

Acizii grasi esentiali sunt acizii pe care organismul nu-i poate sintetiza, sau ii sintetizeaza in cantitati mai mici decat necesare pentru nevoile cresterii si sustinerii unor procese fiziologice. Acestia sunt necesari pentru transportul si metabolismul colesterolului. S-a constatat ca in absenta grasimilor din alimentatie se acumuleaza in ficat o cantitate mare de colesterol, trigliceride si fosfolipide. La adult apare foarte rar deficit de acizi grasi, deoarece in tesutul adipos exista o rezerva foarte mare de acid linoleic. Lipidele mai au, pe langa functiile enumerate anterior, si rolul de a asigura aportul de vitamine A, D, E si K.

Alimentatia omului modern a inregistrat modificari serioase in ceea ce priveste lipidele, prin cresterea procentului de calorii provenite din lipide din pricina calitatilor gustative ale produselor bogate in grasimi, cresterea consumului de produse rafinate lipidice de natura vegetala (uleiuri) si animala (unt, branza, smantana), cresterea consumului de colesterol ca urmare a cresterii consumului de grasimi animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *