Lesinul
Lesinul – insuficienta oxigenului in creier
Lesinul este o scurta pierdere a starii de constienta pricinuita de cantitatea scazuta de oxigen care ajunge la un moment dat la creier. Reintrarea in starea de constienta este, in general, una rapida, din pricina formei pe care o ia corpul atunci cand persoana cade la pamant, adica inima si capul sunt la acelasi nivel iar sangele si, deci, oxigenul, se pun in miscare catre creier.
Cauzele lesinului
Un lesin poate avea fie cauze medicale mai grave, fie cauze benigne. Poate fi provocat de caldura combinata cu lipsa de aer, teama foarte puternica, statul prea mult in picioare (venele de la picioare se dilata, cantitatea de sange creste si nu mai ajunge suficient la creier), foamea (scade nivelul de glicemie in sange), hiperventilatia (anxietatea poate duce la o respiratie exagerat de rapida), un soc (care poate afecta nervul responsabil cu controlul tensiunii arteriale), anemii, diabet, schimbarea medicatiei etc.
Simptomele lesinului
Simptomele care anunta un lesin sunt transpiratia lipicioasa, greata, caldura exagerata, ameteala, cascat repetat, senzatia de fierbinteala, dificultati in procesul de respiratie, paloarea fetei si a mainilor, tremur la nivelul intregului corp, impresia unei catastrofe iminente sau a lipsei totale de aer.
Daca nu se ranesc de vreun obiect in momentul caderii, majoritatea oamenilor se simt destul de bine dupa ce au lesinat, revenindu-si usor din starea in care s-au aflat.
Tratament pentru lesin
Metode de prevenire a unui lesin exista, depinde insa si de motivul care l-a declansat.
Poti preveni posibilitatea de a lesina, printr-o dieta si regim alimentar adecvat, avand grija sa nu ignori micul dejun. In timpul activitatilor zilnice, la birou sau acasa, aeriseste incaperea in care lucrezi. In cazul aparitie hiperventilatiei (ca reactie la stres), exercitiile zilnice de respiratie profunda sunt o buna metoda de gestionare normala a stresului.
Prim-ajutor in cazul lesinului
In primul rand, asigura-te ca persoana lesinata are gatul si capul drept, pentru a elibera caile respiratorii. Barbia va sta ridicata si capul cat mai spre spate, in linie dreapta cu axul corpului. Vegheaza si verifica ritmul respiratiilor, pana cand persoana in cauza isi revine.
Nu accepta alcoolul medicinal dupa lesin. Imediat ce starea de inconstienta a trecut, bea un pahar cu apa cu inghitituri mici, dupa care este bine sa consumati ceva dulce. Dupa ce v-ati revenit in totalitate este bine sa ingerati ceva mai hranitor. Masati zona tamplelor cu ulei de levantica. Are un miros placut si va calma starea de agitatie in care va aflati. Daca lesinul a aparut ca urmare a unui soc emotional, beti in urmatoarele zile ceai de roinita sau musetel, cel putin o cana pe zi.