Intoleranta la lactoza
Pare ca vorbim despre o boala specifica copiilor, dar nu este vorba despre asa ceva.
Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza este o problema de sanatate, si reprezinta incapacitatea de a digera cantitati mari de lactoza, aceasta intoleranta provenind dintr-un deficit al unei enzime, numita lactaza. Aceasta lactaza digera zaharurile din lapte si le reduce la forme care sa poata fi absorbite in sange. Sau, mai simplu, intoleranta la lactoza nu inseamna alergie sau pete pe corp, inseamna o stare generala proasta la scurt timp dupa ingestia unor produse care contin lactoza.
Cauzele intolerantei la lactoza
Dintre cauzele care pot duce la declansarea acestei boli amintim afectiuni digestive care pot duce la scaderea cantitatii de enzime produsa, se poate declansa la nastere.
Simptomele intolerantei la lactoza
Cum va puteti da seama ca aveti intoleranta la lactoza? Desi nu sunt foarte grave, simptomele intolerantei la lactoza pot fi foarte deranjante. Astfel, puteti experimenta stari de greata, crampe, diaree, balonare la jumatate de ora sau la doua ore dupa ingestia unor alimente care contin lactoza sunt semne clare ale intolerantei.
Tratament pentru intoleranta la lactoza
Cum putem trata intolerant la lactoza? Foarte simplu, prin intermediul unei diete atente. Daca este vorba de copii nascuti cu intolerant la lactoza, va trebui sa evitati alimentele care contin lactoza.
Lactoza se gaseste in cea mai mare cantitate in lapte si produsele din lapte, dar exista o serie de alte produse carora le este adaugat a o cantitate de lactoza. Dintre acestea amintim paine si alte produse de patisserie, margarina, carnuri preparate, supele instant sau bauturi pentru micul dejun, musli procesate, cartofii instant, smantana, branza, iaurt, unele tipuri de biscuiti, ciocolata.
Daca intoleranta este mai scazuta, este recomandata folosirea iaurturilor, deoarece s-a constatat ca multe din persoanele care sufera de intolerant la lactoza suporta destul de bine iaurtul, ciocolata cu lapte poate lua locul laptelui (stiindu-se ca nivelul de calciu din ciocolata cu lapte este bine absorbit de organism), branzeturile tari, laptele cu foarte putina grasime.
Lactoza este o sursa foarte importanta de energie, ajutand si la absorbtia calciului in organism, dar si a magneziului si a altor minerale.
Aceasta boala este mai des intalnita la anumite specii, precum mexicani, evrei, americani, afro-americani, mai rar raspandita in randul europenilor.