Intarirea sistemului imunitar in sezonul rece

Toamna se apropie de sfarsit, locul ei fiind luat de iarna, fie luat de unul dintre anotimpurile care cauzeaza sau bucurie maxima unora sau tristete aproape patologica altora.

Ca fiecare anotimp, iarna vine si ea cu un set specific de boli, provocate de virusi, si acestia de sezon. Gripa este cea mai frecventa dintre bolile de iarna despre care se stie ca fie tratata, fie netratata dureaza la fel de mult, doar costurile facand diferenta. O boala care se poate lua din orice loc, fie in urma contactului direct cu persoane deja infectate, fie prin simpla atingere a unui spatiu sau obiect gata contaminat (clanta usii, tacamuri, prosoape, chiar si prin contactul cu banii).

De aceasta boala, dar si de altele similare, nu ne putem feri decat prin intarirea sistemului imunitar cu tratament.

Cum putem face acest lucru?

Nimic mai simplu de expus, procesul in sine fiind unul destul de strict.

Totul incepe cu alimentatia.

Pe langa conditiile elementare care trebuie indeplinite pentru un sistem imunitar bine pus la punct (suficient somn, viata activa, sport, respiratie corecta-profunda, echilibru sufletesc – starea de suparare reactiveaza anumite boli infectioase) mai sunt si elementele legate de alimentatie.

a) Vitaminele

Vitamina A este esentiala pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Se poate gasi cu usurinta in spanac, varza, morcovi, lapte. Vitamina din complexul de vitamine B, bune in special pentru piele dar nu numai, se gaseste in soia, patrunjel, grau, nuci, gulii si vitamina D, pe care o luam din unt, cereale, galbenus de ou.

b) Fructele

Din alimentatia zilnica a unei persoane nu trebuie sa lipseasca fructele. Acestea sunt bombe naturale de vitamine. Sunt recomandate fructele bogate in vitamina C, in special citricele. Se pot consuma si sub forma de suc de fructe.

c) Legumele

Dar si sucul de legume este foarte bun. Din acesta organismul isi va lua o cantitate mare de antioxidanti care vor stimula sistemul imunitar. Aceste sucuri sunt recomandate si pentru hidratare in cazul in care boala a fost, totusi, contactata.

In astfel de situatii se pot face si amestecuri de suc de fructe cu legume, fiind mai placut de ingerat. In cazul in care gripa a fost deja contactata si nevoia nu mai e doar cea de intarire preventiva a sistemului imunitar ci si de susutinere in perioada in care organismul este slabit de boala, se poate consuma si puiul, mai ales in supe. Acest tip de carne este recunoscuta pentru calitatea de antiinflamator pe care o are, pe langa cea de furnizor de proteine, atat de necesare corpului.

Un tratament stravechi in lupta contra racelilor si a gripei este cel cu usturoi, ghimbir ori ceapa, mai ales in ceaiuri.

d) Ceaiurile

Desi sunt cunoscute mai ales pentru capacitatea de a ne tine treji, ceaiul negru dar si cel verde sunt adevarati inamici ai gripei, fiind bogate in substante cu rol de antioxidant.

Nici mineralele nu sunt mai putin importante. Lipsa acestora din organism lasa „partie deschisa virusilor sa patineze”. Astfel trebuie mentinuta in organism o cantitate echilibrata de zinc, fier, magneziu si altele asemenea.

Inlaturarea viciilor care dauneaza grav sanatatii este si aceasta o masura de imunizare. Dintre acestea amintim cafeaua in exces, fumatul, alcoolul, drogurile.

2 Comments

  1. Consumati mult usturoi in aceasta perioada… Eu de trei ani nu stiu ce e gripa sau raceala.

  2. baga la cap romane, si tine-te departe de doctorii de familie care te umplu de chimicale.halal medici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *