Influenta metabolismului
Metabolismul este unul dintre cele mai importante aspecte care determina felul in care aratam. Acesta reprezinta transformarile biochimice si energetice care au loc la nivelul tesuturilor organismului viu. Crearea enzimelor si a hormonilor, cresterea si repararea tesutului osos si a muschilor, transformarea alimentelor in energie, toate reprezinta schimbari fizice si chimice ce tin de metabolism.
O viata sedentara va duce la un metabolism lent. Corpul va primi mesajul ca nu are nevoie de foarte multa energie asa ca orice surplus il va depozita. De asemenea, daca organismul are parte de o alimentatie deficienta, va interveni instinctul de autoconservare. Reducand caloriile, va incetini automat si metabolismul. Prima consecinta va fi depunerea grasimii. Acum mii de ani stramosii nostri nu dispuneau de hrana in mod constant ceea ce a dus la adaptarea corpului.
Astfel avea loc incetinirea metabolismului, ducand la depunerea a mai multa grasime pentru perioadele de ‘criza’. Insa atunci oamenii nu aveau de ales, acest instinct de autoconservare era benefic pentru ei. Insa in ziua de azi acelasi lucru se intampla cand apelam la dietele cu diferite restictii de calorii, carbohidrati sau altele. Nu sunt sanatoase, si mai mult decat atat, incetinesc metabolismul.
Exista mai multe tipuri de metabolism. De xemplu, endomorfii sunt cei care au tendinta de a se ingrasa chiar si cand consuma foarte putin. Pentru acest tip va fi mai greu sa slabeasca deoarece depun repede si slabesc greu. Insa nu este imposibil!
Al doilea tip, mezomorful, prezinta putine tendinte de a lua in greutate, oricat si orice ar manca. Le este mai usor sa isi mentina sau sa isi mareasca masa musculara (datorita faptului ca au mai putina grasime in corp), insa necesita mai mult timp pentru a o reface dupa exercitii fizice.
Ectomorful, ultimul tip, depune foarte greu si slabeste foarte repede. Are un metabolism foarte rapid care ii permite aceasta conditie. Deoarece prezinta putina grasime in corp, exista riscul de autoconsumare a masei musculare.
Astfel, metabolismul influenteaza aspectul fizic pe care il avem. Insa desi unii au un metabolism mai lent, acesta se poate schimba in asa fel incat metabolismul sa ajunga sa lucreze in propriul avantaj. Desi pare ciudat, solutia este sa mananci mai des! Cel mai bine este sa ai trei mese de baza pe zi si doua gustari. Important este sa ai grija ce consumi si la ce ora.
Daca respecti acest plan si daca faci si exercitii fizice, nu ai cum sa gresesti. Mancand mai putin dar mai des iti vei intensifica metabolismul, acesta favorizand la randul lui arderile, si cu timpul il vei stabiliza. Masa de dimineata este bine sa fie cea mai consistenta pentru ca vei avea timp sa arzi caloriile in cursul zilei si sa folosesti energia. Orice fel de miscare te va ajuta la arderea grasimii si la imbunatatirea metabolismului. Lucrand pentru a-ti transforma metabolismul intr-unul activ, lucrezi pentru a arata mai bine!
‘…endomorfii sunt cei care au tendinta de a se ingrasa chiar si cand consuma foarte putin. Pentru acest tip va fi mai greu sa slabeasca deoarece depun repede si slabesc greu. Insa nu este imposibil!’
Ma puteti ajuta sa devina posibil?!
Va multumesc anticipat,
ele