Indulcitorii artificiali dauneaza grav sanatatii

Doresti sa-ti pastrezi sanatatea si tocmai de aceea ai decis sa inlaturi din alimentatia ta acele mancaruri si bauturi pe care le consumai inainte, inlocuindu-le cu alte tipuri de alimente, naturale, fara zahar, fara aditivi. Printre ele, un inlocuitor alimentar des folosit este indulcitorul artificial.

Acest fapt este de inteles, dar… Stiai ca anumite alternative alimentare sunt strans legate de diverse probleme de sanatate si crestere in greutate?

Daca, intr-adevar, te preocupa sanatatea ta, iata ce trebuie sa stii despre indulcitorii artificiali.

Tipuri de indulcitori artificiali

Sucroza (sau zaharina) este unul dintre principalii indulcitori artificial existenti pe piata. Este folosita mai ales in compozitia anumitor bauturi si alimente. Alaturi de zaharina, exista si alti indulcitori, ale caror denumiri pot fi citite pe eticheta ambalajului.

Gandeste-te la o sticla de suc obisnuit. Majoritatea sucurilor comercializate au in compozitia lor o varietate de indulcitori artificiali, si te poti convinge de asta citind lista de ingrediente de pe ambalaj (eticheta). Chiar si asa, sucurile si bauturile carbogazoase sunt la cerere, si multi le consuma oricum, fara sa-si dea seama de consecinte.

Toti acesti indulcitori artificiali sunt de fapt chimicale (un tip de alcool), folosite sa dea gust multor produse alimentare ca: prajituri, ciocolata, guma, gemuri si dulceturi, etc.

Indulcitorul artificial, o primejdie

Dupa folosirea indelungata a indulcitorilor, una dintre principalele probleme de sanatate care apare este sindromul metabolic. Acest sindrom prezinta simptome specifice, de la excesul de grasimi depuse in zona soldurilor si a stomacului, de la rezistenta la insulina, pana la nivele anormale de presiune a sangelui si colesterol ridicat. Este un sindrom care capata amploare, afectand din ce in ce mai multi consumatori.

Sindromul mentionat este insotit si se bazeaza pe acea dorinta de a manca sau bea ceva dulce tot timpul, dar este de fapt o dependenta de zahar, datorita folosirii zilnice a indulcitorii artificiali in alimentatie.

Explicatia dependentei este simpla. In corpul uman, in procesul de digestie al indulcitorului artificial, pancreasul este pacalit sa creasca cantitatea de insulina pe care o pompeaza. Insulina in exces cauzeaza cresterea in greutate, chiar si obezitate, cu timpul ajungandu-se la o rezistenta la insulina.

Anormala crestere in greutate poate mari riscul aparitiei cancerului de colon, cancerului de san, cancerului pancreatic.

Zaharurile pot avea si proprietati de laxativ, daca sunt consumate frecvent si in exces. Si stii ce face un laxativ. Gandeste-te numai la faptul de a merge la baie din 15 in 15 minute, fara sa stii care este cauza. Activitatea modificata a intestinelor, care nu reusesc sa proceseze intr-un mod eficient zaharurile artificiale, cauzeaza un alt simptom: diareea.

Si nu doar atat. Dependenta de zahar artificial aduce si balonare, probleme de piele, dureri de cap frecvente, moleseala (lipsa de energie), etc.

Ce poti face tu?

Dependenta de un anume tip de zahar artificial nu poate fi usor eliminata. Ai nevoie de perseverenta si un plan bine stabilit.

Zahar cubuletePoti incepe prin a reduce cantitatea de zaharuri artificiale din alimentatie, prin consumul moderat al anumitor mancaruri si bauturi. Daca folosesti indulcitori in cafea, ceai, incearca sa minimalizezi cantitatea. Consuma mai putine prajituri, sucuri, nu mai mesteca acele gume fara zahar de care ai auzit la televizor. Cu timpul, corpul tau va reusi sa scape de dependenta de chestii dulci.

Simultan, poti inlocui anumite produse cu zahar artificial, cu altele, alternative naturale. Gandeste-te la beneficiile fructelor si legumelor. Ele contin zaharuri naturale care ajuta organismul mai mult decat orice zahar artificial care este produs pentru folosire comerciala.

Daca, dupa ce ai redus sau ai inlocuit alimentele si bauturile care contineau acesti indulcitori artificial, tot nu reusesti sa scapi de acea dorinta de a consuma „dulcegarii”, apeleaza la adevaratul indulcitor natural dat de natura: mierea de albine. O lingura de miere in ceaiul de dimineata face minuni. Incearca.

In concluzie, indulcitorii artificiali nu sunt alternative sanatoase si surse adevarate de energie pentru organismul tau. Citeste cu atentie ambalajul produselor pe care le consumi si elimina zaharina din alimentatia zilnica.

Similar Posts

3 Comments

  1. O varianta sanatoasa si total naturala de indulcitor este Xylitolul (XyloSweet). Acesta pe langa faptul ca NU este un produs de sinteza (cum sunt de ex aspartamul, zaharina etc) fiind obtinut natural prin fermentatia coceanului de porumb, mai are si proprietati antibacteriene cunoscute (se foloseste ca ingredient in produsele de igiena orala si a cailor respiratorii) si este recomandat si in curele de slebire (deoarece are continut caloric mic si anume 240 cal/100 g) si persoanelor cu probleme de glicemie (avand indice glicemic mic – 7). Eu il folosesc si imi place pentru ca nu modifica gustul alimentelor la care este adaugat (doar indulceste) si se poate folosi si la temperaturi ridicate (fiert, gatit) fara a-si modifica gustul si calitatile

  2. Este tocmai una dintre opiniile des intalnite in ziua de azi.

    „Nu stiu care indulcitor este adevaratul substituent, asimilat din planta nu stiu care…, si care poate fi folosit pentru a slabi”.

    Tocmai procesul de fermentatie a coceanului de porum duce la aparitia alcoolului din care este creat Xylitol. Un proces de fermentatie are in componenta si un tip de alcool, care divizeaza compusii organici ai porumbului, extragand zaharul. Rezultatul este un proces de fermentatie artificial, impur cand vine vorba de a prezerva componenta zaharului si aroma sa.

    Cat priveste slabirea, multi prefera zaharul natural (cu indice caloric mai ridicat) unuia artificial (care este folosit exagerat, pentru a inlocui sau a adauga aroma).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *