Importanta glandei tiroide

Daca este sa cautam o definitie a glandei tiroide, putem spune ca aceasta este o glanda care produce si stocheaza hormonii care ajuta la regularizarea batailor inimii, a presiunii sangelui, temperatura corpului si rata cu care alimentele sunt transformate in energie. Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru functionarea oricarei celule a organismului uman. Acestia ajuta in crestere si la ritmul reactiilor chimice din organismul uman, ceea ce numim metabolism. Tot hormonii tiroidieni ajuta copiii sa creasca si sa se dezvolte.

Glanda tiroida se afla in partea de jos a gatului, sub marul lui Adam, infasurata in jurul traheei. Are forma unui fluture: doua aripi atasate una de alta de catre un canal de mijloc. Glanda tiroida are nevoie de iodina pentru a produce hormonii, un mineral care se afla in anumite alimente si in sarea iodata.

Glanda tiroidaCei doi hormoni foarte importanti ai glandei tiroide sunt: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Hormonul hipofizar TSH este produs de catre glanda pituitara si stimuleaza glanda tiroida in producerea hormonilor. De asemenea, glanda tiroida produce hormonul calcitonin, care este implicat in metabolismul calciului si stimuleaza celulele oaselor pentru adaugarea calciului in oase.

Nivelele normale ale hormonilor glandei tiroide sunt esentiale pentru functionarea armonioasa a organismului. Acestia afecteaza procesul metabolismului, cresterea si diferentierea tesuturilor, stimuleaza sinteza proteinelor, influenteaza dezvoltarea sexuala, functia menstruala, ovulatia. Atunci cand glanda tiroida produce mai putini hormoni, toate procesele din organism incetinesc. De asemenea, cand aceasta isi mareste cantitatea de hormoni produsa, procesele din organism devin mai rapide.

Iata cateva produse care se recomanda a fi consumate pentru prevenirea, sau tratarea afectiunilor glandei tiroide:

– spirulina: pentru starea generala de sanatate a organismului;

– complexul de vitamina B (imbunatateste oxigenarea si energizarea celulelor, si ajuta la digestie si la intarirea sistemului imunitar si a glandei tiroide);

– nucile negre (sunt bogate in iod organic);

– anumite alge (contin mult iod, ceea ce este benefic pintru hipotiroidism si sunt un puternic antioxidant);

– L-tiroxina (este un aminoacid care ajuta la cresterea nivelului de plasma, ajuta la slabit si este un element esential in producerea hormonului tiroidian);

– uleiul de ciubotica cucului (leac „de casa”);

– muschi irlandezi;

– fructul castităţii (se mai numeste piperul calugărilor sau mielărea, care intareste glanda pituitara si ajuta la echilibrul estrogenului);

– Cimicifuga racemosa (sau actaea racemosa, ajuta in reglarea nivelului de estrogen);

– ginseng siberian (ajuta glanda suprarenala si glanda timus cu rol in sanatatea tiroidei);

– lumanarica (acopera si protejeaza tesuturile si reduce inflamarea glandelor);

– altele: calciu, fier, zinc, cupru, mangan, neodim, terbiu, tuliu;

Consuma alimente cu putine calorii, renunta la biscuiti, prajituri, dulciuri si bauturi alcoolice, acestea avand multe calorii, dar nutrienti putini, fa miscare, bucura-te de viata si fii binedispus, consuma alimente bogate in vitamina A, precum legumele galbene, oua, morcovi si legume verde inchis.

Alimente bogate in iod sunt: peste si legume de mare (arame, alge, dulse, hijike, nori, wakame, kombu).

Sfatul specialistilor este sa dam o deosebita atentie alimentatiei in cazul afectiunilor, pentru a avea un organism sanatos.

Similar Posts

2 Comments

  1. Mare atentie la diferentele esentiale intre Hipertiroidie si Hipotiroidie. Alimentele recomandate pentru una sunt interzise pentru cealalta. Nu se poate discuta de ele in comun, trebuiesc foarte bine evidentiate.

  2. buna,!as dori o imformatie ,vizavi de alimentele si remediile ,ce vizeaza glanda ,tiroida.se pot consuma ,in cazul in care glanda tiroida este extirpata??multumesc,,respectele ,mele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *