Articole interesante:

Importanta fierului pentru organism

Fierul este un oligoelement prezent la nivelul fiecarei celule din organismul uman. 85 % din cantitatea de fier din organism se gaseste in hemoglobina, organismul uman continand 2, 3 grame de fier la femei si 3, 5 g la barbati. Organismul uman are nevoie de o cantitate crescuta de fier pentru a functiona bine.

Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum si a mioglobinei. Acesta mai are si rolul de a vindeca si preveni anemiile, asigura nutritia mucoaselor, secretia gastrica, respiratia celulara, ajuta la procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnaviri, mai ales la infectii, transporta diferite substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta, ajuta la cresterea armonioasa, asigura functia reproductiva.

Femeile in perioada menstruala sunt mai predispuse spre dezvoltarea carentei de fier, dar si femeile insarcinate sau in perioada de alaptare. Sugarii care incep sa aiba o alimentatie diversificata au un risc de a se confrunta cu stari anemice daca alimentatia lor este slaba in produse fortificate cu fier. Pana la opt luni se spune ca rezerva de fier a sugarului este suficienta pentru a-l feri de anemii dar este foarte important ca dupa aceasta varsta sa fie introduse in alimentatia micutului suplimente de fier. In cazul sugarilor, laptele matern are un continut suficient de fier pentru ca acestia sa nu necesite niciun fel de supliment.

Laptele de vaca are un continut foarte scazut de fier, astfel acesta fiind un aliment nerecomandat copiilor, fiind cunoscut faptul ca in perioada de crestere acestia au o nevoie mai mare de fier decat un adult.

Dintre inamicii fierului amintim alimentatia bogata in fosfati, zinc, cupru, cafea, alcool, procesul de prelucrare a fructelor si a alimentelor in general, fierberea in exces sau taierea marunt a alimentelor inainte de procesul de fierbere contribuind la pierderea unei cantitati ridicate de fier din alimente. De asemenea, fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale pot avea acelasi efect nefast.

Necesarul zilnic de fier este de 15 mg la adultii femei si barbati. Femeile insarcinate au un necesar mai mare de fier ce poate ajunge pana la 30 de mg in ultima parte a sarcinii. Dar dupa nastere cantitatea de fier nu trebuie sa fie crescuta, deoarece este cunoscut faptul ca imediat dupa nastere menstruatia este absenta in primele luni. Organismul absoarbe doar 8% din cantitatea de fier ingerata. Transportul si depozitarea acestuia este dependent de proteine specifice sintetizate de ficat. Absorbtia acestuia este favorizata de calciu, cobalt dar si vitaminele B12, B9 si C.

Fierul este prezent in carne, galbenus de ou, peste, legume, frunze, fructe uscate, fasole uscata, linte, cereale integrale, paine neagra, carnea de miel, mezeluri, scoici si moluste crude, fructe uscate, spanac, urzici.

Combinarea salatelor, fasolei, carnii pot duce la o absorbtie mai rapida a unei cantitati mari de fier.

10 pareri

  1. fff important

  2. vreau sa ma abonerz

  3. Complet articolul iar informatiile extrem de utile. Felicitari

  4. UN ARTICOL EXCEPTIONAL.VA FELICIT.IN FIECARE ZI ASTEPT CU NERABDARE ARTICOLELE DVS.IMI PLACE FOARTE MULT.

  5. ce poate fi mai bun decat o fasole cu ciolan si salata, mai ales ca ajuta la asimilarea fierului dar stau si ma gandesc,prea mult fier nu poate duce la rugina?

  6. Ciobanu Aurora

    Articolele sunt la superlativ.Nu regret ca m-am inscris.Tineti-o tot asa.Felicitari.

  7. interesant articolul,mai ales ca este fff.des intalnita aceasta carenta in fier si nu prea stim din ce alimente il putem lua.

  8. interesant articolul si sa va traiasca nepotelul sa va aduca multe bucurii

  9. Destul de interesant. Felicitari!

  10. Zincul controleaza si regleaza procesele metabolice, activitatea enzimelor si mentine integritatea celulelor. Acesta catalizeaza numeroase reactii biochimice, contribuind in special la dezvoltarea celulelor si la sinteza testosteronului (hormonului sexual masculin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.