Ca de obicei, dupa orice activitate fizica in jurul casei, sau dupa activitatile casnice de orice tip, prima preocupare este aceea de a curata uneltele si spatiul in care s-a lucrat si, in ultima masura, igiena proprie.
Dar cat de curate sunt mainile noastre dupa ce le-am spalat?
Un razboi domestic constant
Adevarul este ca, de cele mai multe ori, mainile noastre, desi spalate cu X/Y sapun, sunt mai murdare decat par. Iar aceasta observatie este strans legata de mediul in care traim, actionam, dormim.
Majoritatea germenilor si bacteriilor prezenti in aer si pe suprafetele diverselor lucruri din casa nu sunt indeajuns de daunatori pentru un corp adult, cu un sistem imunitar bine intarit, dar pot avea efecte daunatoare pentru copii. Variante mutagene de virusi si bacterii pot dauna chiar unui corp adult, fara deosebire.
Nu toate bacteriile sunt daunatoare. Totusi, trebuie sa facem o mica diferentiere intre efectele interne si externe cauzate de bacterii si germeni, acele organisme care produc toxine ce ataca celulele corpului si cauzeaza probleme de sanatate.
Efectele externe pot aparea in zonele corpului care prezinta un grad de hidratare (zona inghinala, zona urechilor si a gatului, sub brate, etc), dar si in zonele corpului care sunt uscate, de exemplu, palmele mainilor, fesele, etc. In aceste zone exista deja cateva tipuri de bacterii care coexista pe pielea noastra.
O piele sanatoasa inseamna un raport ciudat intre celulele pielii si anumite micro-organisme. Acestea contribuie la sanatatea sau aparitia anumitor probleme de sanatate a pielii si boli specifice.
Efectele interne sunt simtite atunci cand micro-organismele ataca celulele si organele interne, cauzand infectii celulare care se raspandesc si, nedistruse, cresc riscul aparitiei unor boli.
Metode de contra-atac
Prevenirea infectiei poate fi realizata prin cativa pasi simpli, metode care ajuta organismul (intern si extern) sa minimalizeze efectele micro-organismelor.
1) Sistem imunitar intarit
Alimentatia adecvata ofera organismului nutrientii si vitaminele necesare pentru activitatea eficienta a organelor si intarirea sistemului imunitar, ca sa faca fata la pericolul si toxicitatea agentilor externi cu care corpul uman se confrunta.
Parazitii, virusii si bacteriile daunatoare ataca organismul, de multe ori slabit de alte boli, si incep sa se multiplice, provocand boala, prin distrugerea celulelor. Gravitatea infectiei si raspunsul impotriva acesteia depinde in ultima masura de „calitatea” sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit nu are succes impotriva infectiei si apare boala.
2) Maini curate
Un sfat obisnuit, auzit de atatea ori, dar de multe ori prost aplicat in practica. Mainile trebuie spalate si curatate dupa fiecare activitate specifica (domestica, casnica), nu doar inainte de masa, deoarece mainile intra in contact cu diverse lucruri, unelte, etc.
Mai exact, iata cateva exemple:
– inainte si dupa orice activitate culinara (de preparare a alimentelor);
– inainte si dupa consumarea alimentelor;
– dupa folosirea baii (in special spalare dupa folosirea hartiei igienice);
– dupa folosirea produselor chimice de igiena a spatiului locuibil (detergenti, spray-uri de curatat geamuri, lemn, etc);
– dupa lucrul la birou si folosirea calculatorului;
– dupa schimbarea scutecelor la copii;
Aceste exemple generice sunt ignorate adeseori, aplicandu-se regula unora ca „mainile arata curate si ingrijite, deci sunt curate, nu necesita spalare”, sau simplul fapt de a nu avea timp de spalat, sau de a nu avea sapun la indemana, etc.
Cu mainile nespalate atingem suprafata fetei, a pielii sensibile de pe gat, si tot cu mainile nespalate raspandim bacterii in jur, pe suprafetele altor lucruri, sau in contact cu alte persoane (copii, adulti, animale).
Am alcatuit si un mic top cu lucrurile cele mai murdare din mediul casnic, lucruri pe care parazitii, bacteriile si virusii traiesc in numar mare:
a) Tastatura calculatorului – germenii prezenti pot intrece de 5 ori numarul germenilor existenti pe colacul toaletei.
b) Colacul toaletei – fara alte comentarii.
c) Bancnotele – un lucru banal, dar banii de hartie au trecut prin atatea maini nespalate si buzunare.
d) Propriul telefon mobil – atat de apreciat si des folosit, celularul poate fi un focar de infectie.
e) Intrerupatorul becurilor din casa – foarte mult apasat, rar curatat.
f) Telecomanda TV – functionala indiferent de situatie, dar rar curatata.
g) Chiuveta si buretii de vase – folosite des pentru a curata vasele pentru alimente, dar pline de bacterii si virusi.
h) Banalul carucior de supermarket – prin cate maini a trecut, ramas necuratat.
Indiferent de uneltele folosite (la locul de munca sau in activitatile din jurul casei) si lucrurile folosite pentru a prepara alimentele sau pentru a curata vesela, igiena mainilor trebuie sa primeze dupa fiecare activitate.
3) Medicamente si vaccinuri specifice
Anumiti virusi si bacterii pot fi greu de combatut, datorita mutatiilor suferite de acestia. Exista insa vaccinuri specifice (pentru copii) si medicamente care pot stopa cresterea si extinderea infectiei in corp.
Trebuie luata in considerare si observatia cu privire la produsele „antibacteriene” existente pe piata, produse cosmetice si de igiena personala (intima) care iti promit un stil de viata lipsit de bacterii si virusi. O simpla verificare a „ingredientelor” scrise pe ambalajul produselor nu este de ajuns, mai ales cand este vorba despre igiena copiilor.
Este necesara parerea unui medic cat priveste folosirea anumitor produse de igiena „antibacteriana”, cat priveste tratarea anumitor infectii si boli prin vaccinare sau prin intermediul medicamentelor.
Concluzie
Inca de la nastere, omul duce un razboi invizibil necontenit impotriva germenilor si bacteriilor daunatoare din aer si de pe diversele lucruri cu care corpul uman intra in contact. Un program de igiena personala bine pus in aplicare poate schimba rezultatul acestui razboi.