Identificarea alergiilor
Schimbarile climaterice nu determina efecte noi sau necunoscute asupra sanatatii oamenilor, poate doar manifestarea unor virusi noi sau modificarea celor vechi. Starea de sanatate a unor persoane va depinde si de mediul in care acestea migreaza pentru a munci, sau a locui. Mai sunt si vectorii (tantari, capuse), alimentele, aerul, apa si ultravioletele care pot produce modificari asupra sanatatii umane. Odata cu schimbarile climaterice, este bine sa se urmareasca si imbunatatirea securitatii sanitare.
Alergiile pot fi de trei feluri, respectiv:
1. alergie alimentara,
2. alergie a pielii
3. si alergie respiratorie.
Alergiile nazale pot fi cauzate de factori precum acarienii prafului (cea mai frecventa cauza), scuamele de animale (pielea si parul cainilor, pisicilor si al altor animale cu blana), polen (din copaci, ierburi, buruieni), mucegai (in locuri umede). Anumite persoane sunt alergice si la pernele din pene si paturile din lana si chiar la fumul de tigara (in acest ultim caz simptomele se pot agrava daca este vorba despre copii).
Iata cateva indicii pentru a diferentia o alergie de o raceala: starea tine mai mult de zece zile, nasul curge continuu sau este infundat, exista continuu tendinta de a-l sterge, mucusul care se usuca este alb si fin, stranuti des, ochii sunt rosii si inlacrimati, pielea de sub ochi este colorata, respiratia se face mai mult pe gura, exista o tuse seaca persistenta, pielea este iritata.
Persoanele cu alergii nazale sunt mai predispuse la infectii ale urechii, astm si infectii ale sinusurilor. Alergiile nu se mostenesc, insa predispozitia da. Daca, de exemplu, unul dintre parinti are alergie, copilul are 40-50% sanse sa dezvolte o astfel de alergie, in schimb, daca ambii parinti sunt alergici, copilul are intre 75-80% sanse sa devina alergic. Ne putem da seama cand o persoana este alergica dupa o perioada mai indelungata in care organismul a intrat in contact cu obiectul cauzator de alergie, pana cand, intr-o buna zi se produce reactia de autoaparare a organismului.
Alergiile la polen sau iarba se manifesta in general dupa varsta de 3-4 ani, deoarece persoana intra in contact cu acestea foarte putin timp pe parcursul unui an.
Este nevoie aproape de atitudinea unui detectiv pentru a identifica cauzele alergiilor. Majoritatea se manifesta cand este vreme innourata sau ploioasa, deci e greu sa se distinga cauza. Daca o persoana este alergica la piele de pisica, trimiterea de acasa a pisicii va rezolva problema aproape peste un an, deoarece cam de atat este nevoie pentru neutralizarea tuturor ramasitelor. Daca incerci sa afli cauza plecand de acasa, iar manifestarile alergice inceteaza, nu este exclus totusi ca nu pisica sa fie de vina, ci chiar un alt obiect din casa.
Medicul poate face anumite teste pentru a identifica cauza alergiei, de exemplu, poate pune o mica cantitate din produse cauzatoare de alergii pe pielea pacientului pentru a observa reactia. Desigur, se incepe cu analiza de sange, iar daca aceasta nu da rezultate concludente, se urmareste reactia pe piele. Daca nu sunt rezultate ale acestor teste, dar simptomele se mentin, se recomanda repetarea testelor intre 6 si 12 luni.
Alergiile pot fi destul de sacaitoare pentru oricine, de aceea este foarte importanta identificarea si tratarea lor.