Articole interesante:

Guta

Pentru a putea vorbi despre ce este bine si ce nu este bine sa consumati in cazul in care suferiti de aceasta afectiune, sa lamurim in primul rand termenul de guta si mecanismele de formare.

Ce este guta?

Guta este o forma de artrita, adica de inflamare a articulatiilor, care se caracterizeaza prin dureri puternice, roseata, caldura locala. Aceasta afectiune apare din cauza excesului de acid uric in sange.

Guta este o boala mult mai frecvent intalnita in randul populatiei masculine, dar nici femeile nu sunt puse la adapost de aceasta boala. Ea poate fi mostenita, dar se poate si declansa, unul dintre cei mai important factori fiind alimentatia.

Guta este boala oamenilor care mananca foarte mult si nu elimina tot ce este introdus in organism. Deci modificarea totala a modului de alimentative este vitala in cazul acestei boli.

Vom fi, deci, atenti, la eliminarea alimentelor care cresc valorile acidului uric (mezeluri, carne care contine purine – producatoare de acid uric), preferandu-le in schimb pe cele care cresc diureza.

Care alimente sunt recomandate?
Dintre alimentele recomandate celor care sufera de guta, enumeram: supe de legume si de pui slabe, paine prajita sau integrala, oua proaspete si moi dar maxim trei pe saptamana, carne de pasare alba la gratar in cantitati cat mai mici, peste slab la gratar, paste fainoase, ovaz, arpacas, legume precum rosiile, ardeii, ceapa si usturoiul verde in salate usoare, morcovi, cartofi, branzeturi slabe si usoare, lactate precum lapte batut sau dulce, iaurturi, fructe proaspete bine coapte, apa, ceaiuri diuretice cat mai slabe, sosuri albe fara condimente sau prajite.

Pentru o diureza cat mai buna, consumul de lichide este esential, astfel ca ingestia unei cantitati de 2, 5 l lichid pe zi este recomandata, aceasta constand in sucuri de fructe si legume, apa, ceaiuri slabe precum cele de coada calului, coada de cirese, papadie.

Vom exclude din alimentatie carnea rosie, vanatul, creierul, carnea (de peste gras, porumbel, miel, porc, gasca, rata, gaina grasa), conserve, mezeluri, pateuri, extractele de carne, pastele de carne, gelatina, cartilagiile, ceaiul, cafeaua, cacaoa, alimentele bogate in acid oxalic (acesta din urma crescand si el cantitatea de acid uric) – de exemplu ciupercile, sfecla, gulia, varza, fasolea alba, mazarea.

De asemenea,  trebuie exclude supele grase, ciorbele de potroace si peste, painea alba, cozonaci, franzele, cornuri, sosurile cu otet, grasimi prajite sau unt, pestele gras, conservat sau afumat, icre, sardele, scrumbii, homari, raci, stridii, branzeturile fermentate, grase sau sarate, fructele acide (coacazele, zmeura), bauturile alcoolice (palinca, tuica, berea, lichiorul, sampania), iar cantitatea de sare nu trebuie sa depaseasca doua grame pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *