Guliile
Guliile sunt legume radacinoase din specia „Brassica”, din care fac parte si varza, conopida, broccoli, rapita, ridichile, hreanul. Guliile au fost cultivate in India inca din secolul al XV-lea AC, si mai tarziu de catre vechi greci si romani.
Sezonul de cules al guliilor este in perioada de primavara si toamna, atunci cand bulbii au ajuns la maturitate si guliile au capatat un gust accentuat, aromatic.
Guliile se aseamana (ca forma) cu ridichile si ceapa, dar culoarea specifica (un roz deschis) este trasatura specifica care arata calitatea si prospetimea guliilor.
Bogatia guliilor
Guliile sunt legume cruciferoase, si au in compozitia lor diverse vitamine si nutrienti esentiali.
Printre minerale, guliile au in compozitia lor calciu, potasiu, cupru, magneziu.
Vitaminele A, B1 si luteina imbunatatesc vederea si scad riscul aparitiei cataractelor, a problemelor respiratorii.
Vitaminele C din gulie este un antioxidant natural care intareste sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea durerilor de gat, a racelii, a tusei, a inflamatiilor, a astmului. Acesti antioxidanti, impreuna cu acidul folic, sunt esentiali pentru prevenirea bolilor de inima (in special anti-infarct), deoarece imbunatatesc activitatea sistemului cardiovascular.
Vitaminele B (tiamin, riboflavin, niacin, B6), si E imbunatatesc metabolismul, procesul de ardere (digestie), repara si ajuta la regenerarea tesuturilor/pielii.
Flavonoizii si fitonutrientii specifici legumelor cruciferoase, impreuna cu acidul folic, neutralizeaza radicalii liberi din corp si reduc riscul aparitiei cancerului, stopand dezvoltarea celulelor canceroase.
Guliile sunt sarace in grasimi saturate si colesterol, singurele calorii provenind din zaharurile existente in ele. Prin urmare, guliile sunt recomandate pentru persoanele care vor sa slabeasca.
Efecte secundare si interdictii
Consumarea exagerata a guliilor poate provoca probleme digestive, flatulenta.
Se recomanda moderatie si monitorizarea consumului de gulii pentru persoanele care au probleme biliare sau piatra la rinichi.
Chiar daca guliile sunt diuretice (bogate in apa) si imbunatatesc eliminarea de urina, este recomandata consultarea unui medic specialist, in special daca se incearca combinarea guliilor cu medicamente (anti-)diuretice.
Substanta chimica goitrogen poate influenta negativ functiile glandei tiroide, deregland secretiile hormonale ale acesteia.
Guliile pot fi consumate de catre femeile gravide, dar se recomanda moderatia, in special datorita modificarilor hormonale specifice sarcinii.
Concluzie
Guliile sunt legume cu foarte multe beneficii pentru sanatatea ta, datorita agentilor anti-inflamatori, antiseptici, diuretici, dar sunt legume ignorate. Imbunatateste-ti alimentatia si pastreaza-ti sanatatea, consumand gulii.