Glucidele – importanta lor in organism

Sursa principala de energie a organismului nostru este reprezentata de glucide. Glucidele se gasesc intr-o cantitate mare in cereale, legume, mai ales in cele bogate in amidon, precum cartofii, mazarea, porumbul, miere, zahar din sfecla de zahar, lapte si derivate, vegetale, ceapa, usturoi, sfecla de zahar, foioase, seminte, tuberculi.

Termenul de glucide provine din limba greaca si inseamna dulce, majoritatea glucidelor avand un gust dulce.

Glucidele trebuie sa acopere intre 60-65% din valoarea calorica a dietei fiecarui individ, adica intre 300 si 500 g/zi, in functie si de efortul fizic depus.

Glucidele se clasifica in trei clase importante, si anume monozaharide (pentozele si hehozele-glucoza, fructoza, galactoza), dizaharide (zaharoza, maltoza, lactoza), polizaharide (amidon). Monozaharidele, care se gasesc mai mult in miere si fructe, trebuie sa reprezinte cel putin 10% din aportul glucidic.

Glucoza se intalneste in alimente precum mierea, fructele dulci, morcovi, struguri, coacaze. Fructoza se gaseste in unele vegetale, dar si in miere si fructele dulci. Galactoza se obtine in urma hidrolizei lactozei din lapte. Zaharoza provine de la trestia de zahar si sfecla. Lactoza este reprezentata de zaharul din lapte, care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Amidonul constituie cea mai importanta componenta in hrana zilnica a unei persoane.

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca cerealele si derivatele, acestea trebuind sa acopere 35%din aportul caloric, 18% trebuie sa fie asigurat de legume si fructe iar zaharul si derivatele 8%, ca astfel sa fie asigurat un aport proportional din diferite grupe glucidice.

Alimentatia omului modern tinde sa cuprinda un procent mai mare de glucide simple (zahar si derivate) in defavoarea glucidelor complexe (legume, fructe, cereale integrale). Acestea este si motivul aparitiei unei serii noi de boli.

In organism intra aproximativ 420 g de glucide, acestea putand reprezenta, in conditiile in care toata cantitatea ar fi retinuta de catre organism pentru a fi arsa in scop energetic, necesarul caloric pentru maxim 13 ore.

Glucidele au un rol foarte important in organism: participa in numeroase structuri anatomice (membrane celulare, tesut nervos, nucleol celular, tesut conjunctiv si de sustinere) sau compusi macromoleculari cu functii importante (anticorpi, substante care determina grupele sanguine) dar mai reprezinta si principala sursa energetica din organism, acoperind mai mult de jumatate din necesarul sau caloric. In plus mai au si rol antitoxic pentru ficat, aparandu-l impotriva unor substante toxice precum alcoolul, tertraclorura de carbon, arsenic, stari toxiinfectioase.

Similar Posts

3 Comments

  1. Sunt impresionata de acest articol. Este foarte bine structurat, si contine sfaturi bine de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *