Intr-un studiu pe o perioada mai lunga de timp, cercetatorii au documentat schimbarile dezvoltarii bolilor de inima in numeroase grupuri diferite ale populatiei. Inainte sa apara orice simptom de risc, cercetarile epidemiologice au putea identifica riscurile majore ale grupului cat priveste sanatatea lor.
Intre cei mai predispusi la risc se includ persoanele de sex masculin, peste 35 de ani, fumatori, persoanele cu hipertensiune, cele cu un nivel mare de grasime, si cu un istoric de boli cardiovasculare in familie.
Alte studii au adaugat la aceasta lista un alt factor major: compulsivitatea, nervozitatea la volan, personalitate plina de anxietate. Cu cat este mai mare numarul severitatilor, cu atat mai predispusa este persoana la risc.
Aceste amenintari la inima pot fi impartite in doua mari categorii: persoanele carora controlul nu le sta in maini, cum ar fi sexul, ereditatea si acelea care pot fi controlate, evitate sau chiar eliminate. Aici intra presiunea marita a sangelui, fumatul si nivelul marit de colesterol din sange.
Daca fumezi un pachet de tigari pe zi, riscul de a avea un atac de inima este dublu fata de un nefumator. Daca fumezi, ai hipertensiune sau daca ai o dieta bogata in grasimi fara niciun exercitiu fizic, riscul tau este de 5 ori mai mare decat in mod normal.
Sa ai o inima sanatoasa!!!
Daca acesti factori iti pun in pericol sanatatea inimii, ce o ajuta sa functioneza cum trebuie si chiar sa o imbunatateasca?
In mod evident, sa renunti la tigari si sa ai o dieta echilibrata va ajuta. Cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru sanatatea inimii este sa-i oferi ceea ce necesita: exercitii fizice in mod regulat sau un antrenament cardio complet.
Inima este un muschi, sau, mai exact, un grup sau „pachet” de muschi, asemanator in foarte multe feluri cu muschii de pe maini si picioare. Si exact asa cum exercitiile fizice ii fac mai puternici si ii imbunatatesc, la fel se intampla si cu sanatatea muschilor inimii.
Din timpul celui de-al doilea razboi mondial, mai multe statistici pe scara larga au evaluat relatia dintre activitatea fizica si bolile cardiovasculare. Un sondaj foarte cunoscut a comparat 31 000 de soferi normali si soferi de autobuze a unor companii. Cei mai sedentari soferi au avut un risc mult mai major de boli de inima decat cei de autobuz, care mai mergeau prin autobuz si urcau scari.
De ce si cum din spatele acestor statistici au fost explicate prin exeprimente clasice cu caini a caror artere coronare au suferit o interventie chirurgicala semanand putin cu oamenii care au arterioscleroza. Cainii care aveau o tinuta fizica atletica aveau o circulatie sanguina mult mai buna decat cei inactivi.
Exercitiile par sa stimuleze dezvoltarea a noi conexiuni intre vasele de sange, astfel ca mamiferele cu activitate fizica asigurau o circulatie mai buna spre toti muchii inimii. Inima umana reactioneaza in acelasi fel pentru a asigura sangele spre portiunile care au fost deteriorate in urma unui atac de inima.
Pentru a putea asigura repararea muschilor inimii deteriorati, inima se bazeaza pe mici vase de sange pentru ceea ce se numeste circulatie colaterala. Astfel se pot preveni atacurile de inima.
Cu toti acesti factori, se ajunge la o singura intrebare. Ce ar putea fi facut pentru a preveni asemenea probleme?
Unele studii au demonstrat ca exercitiile moderate de cateva ori pe saptama sunt mult mai eficiente in crearea cailor auxiliare decat exercitiile foarte viguroase de doua ori pe saptamana. Exercitii de genul acesta poti face in aer liber sau la salile de fitness.
Regula generala este ca exercitiile ajuta la reducerea riscului de a face rau inimii. Alte cercetari au atestat ulterior legatura dintre exercitii si o inima sanatoasa bazate pe descoperirea ca non-exercitiile au avut 49% mai mult risc decat la alti oameni inclusi in studiu. Studiul a atribuit un al treilea risc stilului de viata sedentar singur.
Prin urmare, antrenandu-te in exercitii cardio, te poti astepta absolut la rezultate pozitive nu numai in zonele care tin de sistemul cardiovascular ci si de statusul total al sanatatii tale.
Aceasta activitate in particular care este foarte buna pentru inima este un ciclu de „segmente repetate” care sunt de o natura intensa. In acest proces, sunt perioade de interschimburi de recuperare. Poate fi si activitate comprehensiva si miscare moderata.
Prin urmare, avantajele unei implicari in astfel de activitati iti pot aduce mai multe asteptari satisfacute decat poate cele pe care le ai. Acestea sunt:
1) Riscurile atacurilor de inima sunt diminuate, daca nu chiar eliminate.
2) Maresc functiile inimii.
3) Maresc rata metabolismului, arderea caloriilor, prin urmare, te ajuta in procesul de slabit.
4) Imbunatatesc capacitatea plamanilor.
5) Ajuta la diminuarea sau indepartarea totala a stresului.
Intr-adevar, antrenamentele cardio sunt calea moderna de a crea un organism sanatos si o inima vesela.
Si eu fac taebo, si vreau sa va impartasesc experienta mea. Am inceput sa practic sportul si mersul regulat la sala dupa ce am fost pt prima oara la taebo. Am mai fost la sala, dar niciodata nu ma tineam, ma duceam de 2-3 ori si ma plafonam . Cand am inceput sa ma duc la taebo, viata mea s-a schimbat. Nu mai aveam chef sa mananc dulciuri, carne, foarte hotarata sa mananc sanatos. Dupa o sapatamana aratam bestial…nu aveam gram de celulita, fund intors, picioare frumoase, ma simteam o diva. Aveam 59 de kg, acum am 54 si nu am tinut nici o dieta, mananc normal, dar sanatos, mananc cat vreau nu ma abtin, mananc si dulciuri si fac sport in fiecare zi( acum fac aerobic deoarece sunt in vacanta si in octombrie ma apuc de taebo-aici in ploiesti nu exista). Va recomand sa faceti taebo, o sa va placa mult( rezultate imediate) 100% pe pielea mea. Va puup
incercati testul acesta acasa………1 flotare 1 geno..2 flotari 2 geno .. 3 flotari 3 geno pana la 10 end back