Ce sunt fibrele?

Fibrele sunt o substanta gasita in principal in legume, fructe si cereale integrale. Deoarece acestea ajung in intestinul gros aproape intacte si nefiind digestibile nu prezinta niciun risc ce ar putea duce la ingrasare. Dimpotriva, favorizeaza eliminarea reziduurilor organice (toxinele din corp). Mai mult de atat, sunt surse bogate de vitamine si minerale.

Exista doua tiprui de fibre: solubile si nesolubile. Cele solubile, pastreaza putina apa si includ legumele, majoritatea taratelor si a boabelor. Pe aceste fibre se aglutineaza toxinele alimentare din intestinal subtire pentru a fi apoi eliminate.

Al doilea tip, fibrele insolubile sunt mai dure neputand fi dizolvate in apa. Acestea se gasesc in invelisul fructelor si al legumelor fiind atatcate mult mai greu de bacterii. Acestea fixeaza apa si accelereaza tranzitul intestinal stimuland astfel actiunile tubului digestive.

Intestinul tau are nevoie de anumite bacterii care se hranesc cu fibre. Neconsumand suficiente fibre, aceste bacterii se vor reduce, crescand implicit numarul bacteriilor nocive. Astfel se ajunge la ceea ce numim constipatie si mai grav, la cancerul la colon.

Fibrele au un efect benefic asupra obezitatii, reducand glucoza si insulina. Un studiu a aratat ca o dieta bogata in fibre nu numai ca va reduce riscul cancerului la colon ci si al bolilor de inima si al diabetului, reducand nivelul colesterolului si al insulinei.

Un plus pentru persoanele gurmande este ca fibrele creeaza o masa spongioasa intre stomac si intestine datorita apei pe care o retin si astfel creeaza o senzatie de satietate ce va duce la evitarea mancatului peste masura. 50 grame de fibre zilnic te vor face sa te simti mult mai in forma. Daca nu obisnuiesti sa consumi fibre, introdu-le in dieta ta treptat pentru a evita crampele, efectul de balonare si diareea.

Sa vedem si cate fibre contin 100 de grame din diferite alimente pentru a-ti fi mai usor sa alegi. Si anume:

a) fructe proaspete – capsuni (8g) , pere nedecojite (3g) , mere nedecojite (3g) , piersici (2g);

b) vegetale – mazare gatita (12g) , patrunjel (9g) , spanac gatit (7g) , laptuci de miel (5g) , anghinare (4g) , praz (4g) , varza (4g) , ridichii (3g) , ciuperci (2,5g) , morcovi (2g) , laptuci (2g) ;

c) fructe uscate uleioase – nuca de cocos (24g) , smochine uscate (18g) , migdale (14g) , stafide (7g) , curmale (9g) , alune (8g) ; legume uscate verzi – fasole uscata (25g) , mazare (23g) , linte (12g) , naut (2g) , cereale – tarate (40g) , paine din faina integrala (13g) , faina integrala (9g) , paine alba (1g) , orez alb (1g) , orez cu bobul mare (9g).

Deci grupele principale sunt reprezentate de legume verzi fibroase si fructe proaspete. Vegetalele verzi au o densitate calorica scazuta asa ca le puteti manca in voie . Daca le vei combina cu proteine slabe vei gasi una dintre retele perfecte pentru slabit. Acestea fiind spuse, consuma fibre cat de mult poti si vei vedea in timp diferenta!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *