Enurezisul nocturn este reprezentat de udarea patului in timpul noptii prin scaparea involuntara de urina in timpul somnului. Poate fi privita ca o problema doar in cazul copiilor peste cinci ani, varstele mai fragede fiind perioade normale din punctul de vedere al udarii patului in timpul noptii.
Enurezisul afecteaza mai ales baietii, fiind considerata ca fiind o cauza a dezvoltarii intarziate.
Poate aduce si tulburari in personalitatea copilului. Acesta, fiind frustrat de faptul ca inca mai face pipi in pat, poate avea un respect de sine scazut.
Se pare ca, in urma unor cercetari s-a conclus ca aceast „obicei prost” se transmite. Astfel, in cazul in care mama sau tatal a udat patul in copilarie, sansele ca si copilul sa faca acest lucru sunt de peste 30%.In cazul in care ambii soti au facut acest lucru, sansele ca copilul lor sa faca la fel cresc cu pana la 75%.
Solutii de tratament pentru enurezisul nocturn
Cateva solutii la indemana oricarui parinte spre inlaturarea acestei probleme sunt legate de stabilirea unui program inainte de somn in care copilul nu va mai consuma lichide si imediat inainte de culcare va fi trimis la toaleta. De asemenea este bine sa se incerce monitorizarea noptilor in care aceasta maniea de a rezolva problema a functionat.
O alta modalitate pe care parintii o au la indemana pentru a scapa de problema patului ud este alarma de pat ud. Aceasta va suna imediat ce patul copilului se va uda, determinandu-l pe acesta, dupa o vreme, sa se trezeasca cu putin inainte de a suna alarma si sa mearga la toaleta. Dar este o solutie care poate deveni un stres mult prea mare pentru somnul copilului. Se mai poate apela la tratamente hormonale sau antidepresive in cazul in care se exagereaza cu perioada de udare a patului in timpul noptii. Dar aceste tratamente nu pot fi administrate decat la recomandarea medicului si doar in urma unei analize amanuntite a problemei.
Este foarte important ca copilul sa nu fie sanctionat pentru incapacitatea de a-si controla vezica in timpul noptii ci mai degraba premiat in diminetile in care patul ramane uscat dupa o noapte de somn.
De asemnenea, este foarte importanta respectarea nevoii copilului de a merge la toaleta atunci cand simte ca este cazul. Incercarea de a-l determina sa se abtina poate aduce probleme cu rinichii si incapacitatea de a goli vezica atunci cand, in cele din urma, acest lucru isi capata timpul si spatiul necesar pentru a se intampla.In acest sens scoala poate juca un rol benefic sau dimpotriva atunci cand vine vorba de probleme ale incontinentei urinare dar si intarirea reflexului de mictiune in cazul in care este vorba despre enurezis prin abtinerea pe o perioada cat mai indelungata de la urinare. Trebuie foarte multa atentie cand vine vorba de probleme atat de delicate.
Este bine sa nu uitam ca nu vorbim despre enurezis decat atunci cand un copil uda inca patul in timpul noptii dupa varsta de cinci ani. Nu s-a descoperit clar care ar putea fi cauzele enurezisului nocturn. Tendinta generala este aceea de a asocia aceasta problema cu una familiala, cazul parintilor care au avut acelasi timp de comportament nocturn sa fie transmis.
In general, odata cu inaintarea in varsta problema udarii patului in timpul noptii dispare, baietii incepand sa aiba grija singuri sa inlature problema.