Articole interesante:

Curmalele

Doua dintre primele fructe cultivate de om sunt curmalele si smochinele. Sapaturile arheologice din mai multe situri au adus la iveala resturi de palmieri de curmali care dateaza inca din epoca de piatra. Exista studii care au demonstrat ca in zonele in care curmalele sunt utilizate ca alimente de baza, cancerul este o boala destul de rar intalnita, datorita cantitatii ridicate de magneziu pe care aceste fructe le au in continutul lor.

Foarte hranitoare ca aliment, curmalele sunt bune atat uscate cat si proaspete. Curmalele uscate sunt o sursa sigura de potasiu, fiind foarte bogate si in nutrienti precum fier, magneziu, niacina, cupru. O suta de grame de curmale uscate va asigura o treime din doza zilnica de nutrienti si potasiu dintre cei enumerati deja. O suta de grame de curmale uscate contin 227 de calorii. Curmalele proaspete sunt o foarte buna sursa de vitamina C.

Curmale100g de curmale furnizeaza aproape o treime din doza zilnica de vitamina C de care are nevoie un organism. Acestea mai sunt si o sursa de fibre solubile, ceea ce le aduce in situatia de a fi si laxative naturale care nu irita stomacul si intestinele. O suta de grame de curmale proaspete contin 107 calorii.

Pe langa cele enumerate mai sus, curmalele mai contin si tiramina care ar putea declansa migrene persoanelor sensibile. Tiramina este un compus organic care se intalneste in anumite drojdii si lactate.

Fructele uscate sunt foarte bogate in zaharuri, ceea ce poate dauna dintilor, provocand carii si afectiuni ale gingiilor. Cantitatea mare de zahar pe care o contin aceste fructe uscate fermenteaza imediat in gura, dand nastere placii bacteriene. Astfel, nu se recomanda folosirea curmalelor uscate ca inlocuitor de dulciuri. Consumul recomandat este bine sa ramana la o frecventa de o data pe saptamana, asfel ca acest fruct sa ramana unul care doar sa ne ajute si nu sa dauneze organismului nostru.

Este recomandat persoanelor care sufera de boli nervoase, avand calitatea de a revigora organismul si de a intari muschii, datorita cantitatii sale crescute de magneziu. Fosforul continut de curmale este si el util in calcifierea oaselor. Sunt recomandate si persoanelor cu afectiuni cardiace, fiind un tonic si un energizant foarte bun. Consumand curmale, poti preveni imbatranirea.

Continutul crescut de fier al curmalelor le face foarte recomandate persoanelor care sufera de astenie si epuizare.

Consumate dupa masa, ajuta la o buna digestie si la impiedicarea aparitiei balonarii. Daca aveti probleme cu digestia se recomanda folosirea zilnica. Atentie la cantitate, in cazul in care alegerea inclina catre curmalele uscate. Avand un continut ridicat de zahar, pot fi daunatoare dintilor si gingiilor. Daca, insa, doriti ca asimilati cateva kilograme in plus, cura de curmale este ideala.

Efectele se vor vedea dupa doar cateva saptamani.

Curmalele au si efect de afrodisiac, astfel ca sunt recomandate cuplurilor. Consumat seara, va ajuta la cresterea libidoului, fiind util si pentru tratarea problemelor de fertilitate.

5 pareri

  1. imi place, de retinut, astept si alte recomandari si sfaturi– multumim ca existati

  2. ar fi bine daca le-am gasi si proaspete,nu numai uscate.

  3. unde gasim proaspete? imi plac f mult. multumim pt informare.

  4. Curmale proaspete puteti gasi la magazinul iranian de pe Mosilor, aproape de Obor, se numeste Zam-Zam , un magazin micut, pe coltul dinspre Tata&Fiul …

  5. Multumesc pentru urari, va doresc din suflet sarbatori fericite si un An Nou plin de bucurii si succese pe toate planurile! Sper sa reusesc sa vin sa ma inscriu si sa fac parte in anul 2011 din familia Zumba Alba Iulia.Va pup si astept sa ne cunoastem.Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *