Conjunctivita

Conjunctivita, numita si „ochi de culoare roz”, este o inflamatie a conjunctivei (stratul exterior al ochiului si suprafata interioara a pleoapelor). Aceasta se produce cel mai frecvent datorita unei infectii de obicei virale, dar uneori bacteriene sau ca o reactie alergica.

Tipuri de conjunctivita

In functie de cauza producerii conjunctivita se imparte in mai multe categorii:

– conjunctivita alergica
– conjunctivita bacteriana
– conjunctivita virala
– conjunctivita chimica
– conjunctivita neonatala

Daca observam si asocierea cu alte boli:

– conjunctivita blefarita este combinatia dintre conjunctivita si inflamatia pleoapelor.
– cheratoconjunctivita este o inflamatie simultana a corneei si a conjunctivei.
– episclerita reprezinta inflamatia episclerei, un strat subtire de tesut conjunctiv situat intre conjunctiva si sclera. Seamana cu conjunctivita, dar fara producerea lacrimarii.

Simptome si prevenire

Simptome ale conjunctivitei sunt: ochi rosii, iritare si lacrimare. Vederea ramane intacta (pupilele reactive, acuitate vizuala buna).

Cea mai buna metoda de prevenire a conjunctivitei este igiena si incercarea de a nu se atinge zona infectata. Pot avea efect si vaccinurile impotriva adenovirusului, haemophilus influenzae si neisseria meningiditis.

Tratarea conjunctivitei

Conjunctivita se vindeca in 65% din cazuri fara tratament in aproximativ doua-cinci zile. De cele mai multe ori nu este necesara prescrierea de antibiotice.

In cazul conjunctivitei alergice, apa rece turnata pe fata (capul fiind inclinat in jos) contracta capilarele, iar lacrimile artificiale provoaca discomfort in cele mai multe dintre cazuri. In situatiile mai complicate pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidale sau antihistamine. Conjunctivitele alergice persistente pot necesita picaturi locale steroidale.

Conjunctivita bacteriana se rezolva de obicei fara tratament. Antibioticele, picaturile de ochi sau unguentele pot fi folosite doar daca nu se observa vreo imbunatatire pe parcursul a trei zile. Persoanele care nu iau antibiotice se vindeca in 3-8 zile, cele care iau imediat se vindeca in aproximativ 3 zile, iar cele care iau antibiotice cu intarziere se vindeca in 3-9 zile.

Cu sau fara tratament nu s-au observat efecte grave, deci antibioticele au doar rolul de a grabi vindecarea. Este in crestere conjunctivita bacteriana legata de bolile cu transmitere sexuala, in special de infectia cu Chlamydia. In acest caz este absolut necesar tratamentul cu antibiotice.

Singurul tratament eficient pentru conjunctivita virala (sugerat pana in 2011) ramane cel cu solutie de iod (betadine cu concentratia de 2,5-5%). Dupa anestezia oculara (necesara datorita efectului iritant al solutiei de iod), in ochiul pacientului se pun cateva picaturi. Deoarece necesita o anestezie locala, iar produsul Betadine poate avea deviatii de concentratie care pot cauza leziuni la nivelul tesuturilor si al corneei, aceasta operatiune se poate desfasura doar intr-un cabinet medical. Timpul de expunere si reactiile adverse trebuie monitorizate. In cazul conjunctivitei virale nu se recomanda atingerea ochiului sau folosirea in comun a prosoapelor sau a ustensilelor de baie.

Conjunctivita chimica se trateaza prin spalaturi cu ser fiziologic sau cu solutie Ringer lactata si constituie o urgenta medicala deoarece se poate agrava. Persoanele cu o astfel de infectie nu trebuie sa-si atinga ochiul in cauza deoarece se poate transmite si la celalalt ochi.

Daca vorbim despre tratamente naturiste, trebuie mentionate:

– Gheata este foarte folositoare pentru a inlatura umflarea, mancarimea si roseata. Aceasta nu vindeca infectia. Se recomanda sa se introduca o bucata de panza in apa rece, sa se stoarca si apoi sa se faca o compresa cu gheata. Se recomanda schimbarea panzei si a apei la fiecare compresa.
Conjunctivita– Miere de albine si lapte amestecate pot fi folosite ca picaturi, pentru compresii sau spalari locale.
– Coriandru sub forma de infuzie pentru spalaturi locale, elimina umflaturile, durerile si mancarimile.
– Compresa fierbinte de 5-10 minute de 3-4 ori pe zi cu ulei de trandafir, levanda sau musetel.
– Seminte de fenicul (chimen dulce) sub forma de infuzie pentru spalaturi locale, elimina inflamatiile, roseata si durerea.
– Otetul din cidru de mere amestecat cu apa se foloseste pentru stergerea locului cu ajutorul unei bucati de vata.
– Miere de albine sub forma de picaturi (una la un ochi) sau se amesteca 2 lingurite de miere cu cesti de apa fierbinte si dupa racire se spala ochiul.
– Felii crude de cartofi se pun pe ochi timp de 3 nopti consecutive.
– 2 lingurite de pudra de curcuma se amesteca cu o ceasca de apa fierbinte si se pune compresa calda pe ochi.
– Galbenele sub forma de infuzie pentru spalaturi si compresa.
– Aloe-vera: compresa (suc nediluat) si spalaturi (suc diluat cu apa si cu putin acid boric).
– Suc de coacaze indiene cu miere de albine, se bea de 2 ori pe zi.
– Suc de legume din spanac si morcov sau patrunjel si morcov.
– Sucul de la o lamaie aplicat cu un deget curat in jurul zonei infectate opreste producerea puroiului.
– Sare adaugata in apa fierbinte si aplicate sub forma de compresa pe ochiul respectiv.
– Iaurtul se aplica pe zona afectata.
– Apa de trandafiri sub forma de picaturi.
– Ceai din flori de soc pentru spalare.
– Acid boric sau lapte cald sub forma de compresa sau clatire.
– Plicuri umede de musetel sub forma de compresie.
– Galbenele.
– Laptele mamei in cazul sugarilor.
– O felie rece de paine pe zona infectata.

In cazul conjunctivitei se poate observa ca igiena ocupa un rol foarte important atat in prevenire cat si in tratare. Tinand cont de faptul ca este o afectiune impotriva careia organismul uman poate lupta fara a fi absolut necesar consumul de antibiotice, se recomanda si luarea in considerare a posibilitatilor de tratament naturist pentru grabirea insanatosirii.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *