Claustrofobia

Ce este claustrofobial?

Claustrofobia este o tulburare anxioasa, care se manifesta la persoanele care sufera de aceasta boala prin teama irationala de a ramane blocati in spatii mici sau inchise. Duce adesea la atac de panica si poate fi declansat de anumite situatii sau stimuli cum ar fi faptul de a se gasi intr-un lift aglomerat, intr-o camera fara fereastra sau faptul de a se afla intr-un avion. Unele persoane pot experimenta aceasta claustrofobie si in cazul in care sunt puse in situatia de a proba sau purta haine sranse la gat.

Termeneul de claustrofobie provine de limba latina, si descrie o persoana inchisa intr-un loc, sau din grecescul phobos care inseamna frica. Cercetarile au aratat ca, la nivel mondial, aproximativ 6% din populatie sufera de claustrofobie, dar nu sunt tratati corespunzator.

Persoanele cu claustrofobie pot considera tulburarea ca pe una cu care este foarte greu de trait, deoarece acestea sunt nevoite sa parcurga distante lungi si sa faca eforturi foarte mari pentru a evita spatiile inchise si situatiile care provoaca stari de anxietate sau atacuri de panica. Vor prefera, de exemplu, orice alta maniera de a calatorii in locul metroului, sau vor urca pe scari pentru a evita liftul, indiferent de numarul de trepte pe care vor fi nevoiti sa le urce sau coboare. Astfel de spatii declansatoare de spaima mai pot fi beciurile, masinile mici, subsolurile, camerele incuiate, trenurile, spatiile inchise aglomerate.

Simptomele claustrofobiei

O persoana claustrofoba poate simti o stare de anxietate foarte puternica atunci cand este pusa in situatia de a ramane in spatii inchise. Teama de a ramane fara oxigen este insotita de cea a spatiului care il restrictioneaza, agitatie, transpiratie abundenta, accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale, hiperventilatie, greata, lesina, teama de un prejudiciu real sau de boli.

In realitate, nu spatiile mici declanseaza spaima ci imaginea a ceea ce s-ar putea intampla daca ar ramane blocate in astfel de spatii.

Cum recunoastem o persoana claustrofoba? Imediat dupa intrarea intr-o incapere, verifica zona de iesire si se aseaza in apropietrea acesteia. Pot intampina dificultati atunci cand sunt toate usile inchise, tendinta fiin aceea de a deschide o usa. Evita sa conduca in perioadele aglomerate ale zilei, cand exista posibilitatea de a ramane prinsi in trafic pentru mai mult timp. Evita sa urce cu liftul, chiar daca numarul treptelor pe care le vor avea de urcat este foarte mare.

Cauzele aparitiei claustrofobiei

Cauzele declansarii acestei boli sunt, in general, legate de o experienta traumatica din trecut (de obicei copilarie), cand persoana a fost pusa in situatia unui pericol iminent de boala sau moarte in spatii mici. De exemplu, faptul de a fi cazut intr-o groapa din care a iesit cu mare dificultate, sau au cazut intr-o piscina adanca si nu stiau sa inoate, s-au pierdut (in zone aglomerate) de parinti ori de grupul cu care erau.

In spatiile aglomerate, mintea declanseaza teama de pericol iar corpul reactioneaza asa cum ar trebuie, adica se apara. Boala poate fi mostenita de la parinti, prin copierea comportamentului parintilor claustrofobi va dezvolta acelasi tip de temeri.

Exista studii care arata ca o alta cauza a declansarii acestei boli este legata de dimensiunea amigdalei, o parte a creierului care controleaza maniera in care corpul reactioneaza la frica. Un studiu realizat de un medic japonez a aratat ca oamenii claustrofobi au aceasta amigdala mai mica. Este, dupa afirmatiile cercetatorului japonez, un instinct de aparare inserat in codul nostru genetic, crucial pentru supravietuirea umana, dar care nu-si mai are necesitatea in prezent.

Tratament pentru claustrofobie

Odata diagnosticul pus, medicul poate ajuta persoana afectata sa-si infrunte frica folosindu-se de urmatoarele metode:

a) Terapie cognitiv-comportamentala

Este o metoda de tratament cunoscuta pentru multe alte tipuri de tulburari de anxietate. Scopul acestui tratament este de a recalibra creierul, astfel incat acesta sa nu se mai teama de spatiile inchise si de amenintarile care insotesc acest tip de spatiu prin expunerea pacientilor la spatii mici ajutandu-si, sa-si gestioneze teama.

b) Terapie cu tratament medicamentos

Acest tip de terapie ajuta la inlaturarea simptomelor, dar nu solutioneaza problema spaimei. Este o solutie nu foarte indicata, deoarece are efect doar pe termen scurt, fara a ajuta la vindecare.

c) Exercitii de relaxare

Ca tratament pot fi recomandate sesiuni de exercitii yoga, ajutand la inlaturarea anxietatii, relaxand corpul si mintea.

Medicina naturista vine si ea in ajutor. Exista unele tratamente naturiste care pot ajuta la calmarea si gestionarea problemei anxietatii precum valeriana, paducelul, catina, roinita, rozmarinul, tinctura de maciese, salcia, levantica, toate aceste plante fiind consumate sub forma de ceai preparat prin infuzare.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *